بستن
کد خبر: ۱۵۲۰۲۸۲
رئیس‌جمهور در حاشیه اجلاس بریکس:

به دنبال جنگ نیستیم

به دنبال جنگ نیستیم
رئیس‌جمهور در حاشیه اجلاس بریکس در دیدار با «آبی احمد علی» نخست‌وزیر اتیوپی گفت: متاسفانه در ماه‌های گذشته شاهد حملات ناجوانمردانی دشمن به کشورمان بودیم، دشمن تلاش کرد تا با ایجاد اختلاف در بین مردم اقدام به خون ریزی کند، اما این اقدامات وحشیگرانه دشمن، مردم ایران را متحدتر کرد و امروز مردم ایران با تمام توان در برابر تجاوز دشمن ایستاده‌اند.

مسعود پزشکیان گفت: با مقاومت مردم ایران، امریکا و اسرائیل به نیات شوم خود دست نخواهند یافت، ما ارتباطاتمان را با کشور‌های مسلمان و همسایه تقویت کرده‌ایم، روابط ما هزاران سال است که با همسایگان خود پابرجاست و این روند روز به روز توسعه خواهد یافت. رئیس‌جمهور اظهار کرد: افزایش مناسبات اقتصادی و مالی کشور‌های عضو بریکس می‌تواند به توسعه این کشور‌ها بینجامد و همه باید در مسیر افزایش تعاملات قدم برداریم. همچنین رئیس جمهوردر حاشیه اجلاس بریکس در دیدار با انور ابراهیم نخست‌وزیر مالزی، اظهار داشت: ما هیچ مشکلی با برادران مسلمان و همسایگان خود نداریم. آمریکاست که می‌خواهد ما کشور‌های دوست و برادر با یکدیگر دشمن باشیم در حالی که تمام خواسته ما حق و حقوق بین‌المللی است.

مسعود پزشکیان با تأکید بر صلح‌طلبی ایران، تصریح کرد: ما به دنبال جنگ و ادامه جنگ نیستیم، علی رغم تمام ظلمی که به مردم ایران شده است، همچنان صلح را اولویت می‌دانیم می‌خواهیم حقوق ما را محترم بشمارند و تحریم‌های ناجوانمردانه را لغو کنند. وی با اشاره به برنامه‌های دشمنان برای ایجاد آشوب‌های داخلی قبل از جنگ رمضان، اظهار کرد: قبل از جنگ رمضان عده‌ای را در داخل کشور ما مسلح و آشوب‌های داخلی ایجاد کردند و متأسفانه عده‌ای بی‌گناه نیز در کنار آنان بودند و اتفاقات تلخی به وقوع پیوست. دشمنان تصور می‌کردند چند روزه می‌توانند ایران را تسلیم کنند، ولی ما هیچگاه تسلیم نخواهیم شد و از حقوق ملت خود با تمام توان دفاع خواهیم کرد.

 رئیس‌جمهوری همبستگی کشور‌های مسلمان را در شرایط فعلی ضروری دانست و اظهار کرد: ما نیاز به ژاندارم منطقه نداریم، تمامیت ارضی و امنیت منطقه تنها به دست بازیگران اصلی آن و کشور‌های منطقه محقق خواهد شد. همچنین رئیس جمهور در جلسه غیر علنی سران عضو بریکس که در دهلی‌نو برگزار شد اظهار کرد: موضوع این نشست، یعنی «حکمرانی فراگیر جهانی و تقویت چندجانبه‌گرایی»، امروز اهمیت دو چندانی دارد. امروز ما با یک تناقض اساسی روبه‌رو هستیم. از یک سو، وابستگی متقابل کشور‌ها در برابر بحران‌های مشترک بیش از هر زمان افزایش یافته، اما از سوی دیگر، همزمان شاهد بازگشت یکجانبه‌گرایی، فشار و ابزاری‌سازی نظام‌های مالی و فناوری هستیم. این روند تنها یک چالش سیاسی نیست بلکه بنیان‌های حکمرانی جهانی را تضعیف می‌کند.

مسعود پزشکیان گفت: اعتبار هر نظام حکمرانی به توانایی آن در حمایت از حقوق همه کشورها، اعم از کوچک و بزرگ بستگی دارد. اگر منشور ملل متحد نتواند در برابر توسل غیرقانونی به زور از ملت‌ها حمایت کند، و اگر قواعد بین‌المللی برای برخی الزام‌آور و برای برخی دیگر قابل تفسیر باشند، نمی‌توان از چندجانبه‌گرایی واقعی سخن گفت. وی افزود: جمهوری اسلامی ایران این واقعیت را در عمل تجربه کرده است. تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران، جان انسان‌های بی‌گناه را گرفت و به زیرساخت‌های حیاتی، اقتصادی و غیرنظامی کشور آسیب رساند. آمریکا و رژیم اشغالگر تنها در روز نخست این جنگ چهل روزه، رهبر عالیقدر جمهوری اسلامی ایران و ۱۶۸ کودک بی‌گناه را در مدرسه میناب به شهادت رساندند. حمله به مدرسه میناب و ورزشگاه لامرد نشان داد که یکجانبه‌گرایی، جنگ‌طلبی و وحشیگری آمریکا و رژیم اشغالگر، در کنار بی‌عملی سازمان ملل و شورای امنیت آن، چگونه می‌تواند مستقیماً حیات انسان‌ها را تهدید کند. همزمان، آنچه در غزه و لبنان بر مردم غیرنظامی می‌گذرد، وجدان بشریت را به چالش کشیده است.

 اگر نظام چندجانبه نتواند از جان انسان‌ها و حاکمیت کشور‌ها در برابر جنگ، نسل‌کشی و تجاوز حمایت کند، چگونه می‌توان به مشروعیت آن اعتماد کرد؟ پاسخ ما نباید در صدور بیانیه‌ها خلاصه شود. ما نیازمند اصلاح واقعی سازوکار‌های بین‌المللی هستیم. وی ادامه داد: از نگاه جمهوری اسلامی ایران، حکمرانی فراگیر بر چهار پایه استوار است: نخست، احترام برابر به حاکمیت کشور‌ها و اجرای بدون تبعیض حقوق بین‌الملل؛ هیچ کشوری نباید به دلیل قدرت اقتصادی یا نظامی خود از قواعدی که برای دیگران لازم‌الاجراست، مستثنی شود. دوم، اصلاح ساختار‌های حکمرانی جهانی؛ شورای امنیت و نهاد‌های مالی بین‌المللی باید بازتاب‌دهنده واقعیت‌های جدید جهان و نقش واقعی کشور‌های جنوب جهانی باشند.

سوم، تبدیل چندجانبه‌گرایی از شعار به عمل؛ از طریق توسعه تجارت با ارز‌های ملی، تقویت سازوکار‌های پرداخت مستقل و تقویت نقش نهاد‌هایی همچون بانک توسعه جدید در معماری اقتصادی یک نظام جهانی متوازن‌تر. چهارم، مقابله عملیاتی و جدی با تحریم‌های یکجانبه؛ تحریم‌هایی که در عمل نه فقط دولت‌ها، بلکه مردم، بیماران، کودکان و مسیر توسعه کشور‌ها را هدف می‌گیرند. رئیس جمهور تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از سه روند در بریکس حمایت می‌کند: تقویت هماهنگی سیاسی اعضا در دفاع از منشور ملل متحد و حاکمیت کشورها؛ توسعه همکاری‌های اقتصادی و مالی مستقل از ابزار‌های انحصاری؛ و تقویت همکاری در حوزه‌های علم، فناوری، انرژی و امنیت غذایی به نفع همه اعضا، به‌ویژه کشور‌های جنوب جهانی. جهان امروز بیش از هر زمان به همکاری نیاز دارد، اما همکاری پایدار بدون عدالت ممکن نیست.

 چندجانبه‌گرایی زمانی معنا دارد که همه در برابر قانون برابر باشند و حکمرانی جهانی زمانی مشروعیت خواهد داشت که صدای کشور‌های در حال توسعه شنیده شود. جمهوری اسلامی ایران آماده است در چارچوب بریکس برای تحقق این اهداف همکاری کند. ما به دنبال جهانی هستیم که در آن قدرت جای قانون را نگیرد، تحریم جای همکاری را نگیرد، جنگ جای گفت‌و‌گو را نگیرد و انحصار جای مشارکت را نگیرد. این همان معنای واقعی حکمرانی فراگیر جهانی و چندجانبه‌گرایی است.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار