«آرمان ملی» در گفتوگویی بررسی میکند
انرژی تجدیدپذیر؛ از رویا تا واقعیت
آرمان ملی- گروه سیاسی: توسعه و گسترش زیرساختهای انرژی تجدیدپذیر را باید یکی از برنامههای ایران بدانیم که حتی پیش از انقلاب هم تلاشهایی در این مورد شده بود ولی هر بار بنا بهدلیلی این توسعه ناموفق باقی میماند و در ادوار اخیر هم که بهدلیل تحریمهای آمریکا موانعی برای این رویا بهوجود آمده است.

وضعیت مناسب ایران برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر بهخصوص انرژی خورشیدی وجود دارد ولی هرباری که دولتی تصمیم به این مورد میگیرد در ادامه با موانعی برخورد میکند. در این مورد با یکی از اقتصاددانها گفتوگویی انجام دادهایم. پازوکی در این مورد معتقد است برای گسترش زیرساختهای انرژیهای تجدیدپذیر ابتدا باید روند اقتصادی شفاف شود و بعد از آن بهدنبال جذب سرمایهگذار خارجی باشیم. در ادامه این مصاحبه را میخوانید.
زیرساخت انرژی تجدیدپذیر
مهدی پازوکی، اقتصاددان و استاد دانشگاه در پاسخ به اینکه ایران چه روندی را برای رسیدن به انرژی تجدیدپذیر طی کند، به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «تحریمهای آمریکا که در سالهای اخیر روند توسعه ایران را مسدود کرده است از جمله مشکلات اساسی در این مورد محسوب میشود این در حالی است که بانکهای ایرانی ارتباط مالی بینالمللی ندارند چون بازهم به سد تحریمها در ارتباطاتهای جهانی برخورد میکنند. حالا در کنار تحریمها با ناکارآمدی سریالی هم روبهرو شدهایم که خود مشکلات را چند برابر میکند. اگر نگاهی به روند تعطیلیهای ناشی از قطعی برق داشته باشیم به همین ناکارآمدیها خواهیم رسید. جالب اینکه کشورهای حوزه جنوبی خلیجفارس با توجه به منابع عظیم گازی و نفتی بخش زیادی از انرژی خود را از انرژیهای تجدیدپذیر تامین میکنند». این اقتصاددان با پرداختن به دیگر چالشها اضافه میکند: «بنابراین زمانی میتوانیم از بخش خصوصی یا دیگر کشورها انتظار سرمایهگذاری داشته باشیم که شفافیت اقتصادی، رفع ساختار بسته و رفع انحصارگرایی را هم رعایت کرده باشیم. چرا بسیاری از سازمانهای خاص معافیت مالیاتی دارند؟ ما باید فضای مسابقه را برای همه یکسان کنیم. نمیشود دست و پای بخش خصوصی را ببندیم و بگوییم حالا رقابت کنید. اگر میخواهیم در مسیر توسعه انرژی تجدیدپذیر حرکت کنیم هم باید در جذب سرمایه موفق باشیم و هم به شفافیت مالی مورد نظر برای شفاف شدن وضعیت برسیم». او در همین مورد و با اشاره به اهمیت بخش خصوصی برای توسعه انرژی تجدیدپذیر ادامه میدهد: «برای توسعه صنعت انرژی تجدیدپذیر ابتدا دولت باید ایجاد شفافیت در اقتصاد داشته باشد. برای اینکه فضای اقتصاد کشور مناسب سرمایهگذاری برای توسعه انرژی تجدیدپذیر شود، قبل از هر چیز باید شفافیت اقتصادی بر نظام اقتصادی کشور حکمفرما شود. وقتی شفافیت انجام شود، دیگر رانتی وجود نخواهد داشت. انحصار، پدیده شومی در اقتصاد کشور است که پزشکیان در این مورد باید از مدیران کارآمد استفاده کند. بسیاری از نهادها و سازمانها، با انحصارطلبی خود فضای فعالان در کشور را محدود کردهاند. ما نیروی کار ارزان، متخصصان پرشمار و انرژی ارزان داریم. همه اینها، زمینهساز میشوند که بخش خصوصی مایل باشد. در برخی بخشها مانند انرژی خورشیدی سرمایهگذاری کند. اما همه این مواردی که گفتم اجازه نمیدهد ما موفق باشیم. واگذاری امور به نهادهای خاص دولتی فرصت فعالیت را حتی برای بخش دولتی هم بسته است چه برسد به بخش خصوصی که با چالشهای زیادی دست به گریبان است».
تلاشهای دولت
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در نهمین کنفرانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر با بیان اینکه در دولت هر هفته و هر روز وضعیت انرژی را پیگیری میکنیم و تمرکز ما روی انرژی پاک بادی، خورشیدی و هستهای است، بیان داشت: «تلاش میکنیم مشکلات انرژی حل شود، سیاست و چشمانداز این است که گرمایش و سرمایش خانهها از برق تامین شده و گاز حذف شود، در نتیجه نیاز است در تمام زمینهها از جمله پنلها، تجهیزات و ذخیرهسازی و مجموعه ابزارها توسعه یابد. باید تلاش کنیم استفاده از سوخت فسیلی را کم و از انرژی پاک استفاده کنیم و وسایل نقلیه را نیز به این سمت سوق دهیم؛ همچنین میزان بهرهوری را افزایش دهیم. بر اساس دادهها ۶ برابر بیشتر از یک تعداد از کشورهای اروپایی برق مصرف میکنیم، اگر مردم همراهی بیشتری داشته باشند میتوانیم این روند را اصلاح کنیم. بهجای چند لوستر میتوانیم دو چراغ روشن کنیم و مدیریت مصرف را جدی بگیریم. باید تقاضای نادرست و غلط اصلاح شود و به اندازه نیاز استفاده کنیم، سریعترین و لازمترین راه استفاده از انرژی پاک و خورشیدی است و این سیاست را دنبال خواهیم کرد.»
ارسال نظر