کاظم غريبآبادي:
درخواستهاي آژانس بايد مبتني بر دلايل معتبر باشد
شوراي حکام و دبيرخانه آژانس در دام آمريکا نيفتند
سفير و نماينده دائم کشورمان نزد دفتر سازمان ملل و ساير سازمان هاي بين المللي مستقر در وين، در سخنراني در نشست فصلي شوراي حکام، مواضع ايران درخصوص گزارش پادماني مديرکل آژانس بينالمللي انرژي اتمي را تشريح نمود.کاظم غريبآبادي اظهار داشت: ايران شفافترين برنامه صلحآميز هسته اي را در ميان کشورهاي عضو آژانس دارد. به منظور غلبه بر موانع احتمالي، ابتدا بايستي يک محيط سازنده براي آن ايجاد شود که قطعا بر مبناي حسن نيت متقابل شکل خواهد گرفت. وي با اشاره به توافق اخير ايران و آژانس و يادآوري اين که جمهوري اسلامي طي سالهاي گذشته همواره با آژانس همکاري داشته است، گفت: اين حقيقت که 22 درصد از بازرسيهاي آژانس در سطح جهاني در ايران انجام شده است، نشان ميدهد ايران شفافترين برنامه صلحآميز هستهاي را در ميان کشورهاي عضو آژانس دارد. هرچند لازم است آژانس بر فعاليتهاي جاري تمرکز نمايد، اما ايران به طور داوطلبانه درخواست آژانس براي رسيدگي به موضوعات احتمالي پادماني را پذيرفت. نماينده دائم کشورمان افزود: در همين زمينه، گزارش فعلي مديرکل مبين گامهايي است که ايران و آژانس براي رسيدن به يک فهم مشترک درخصوص موضوعات مورد نظر و همچنين يافتن راه حلهاي قابل قبول براي آنها برداشتهاند. دو طرف توافق داريم که به منظور غلبه بر موانع احتمالي، ابتدا بايستي يک محيط سازنده براي آن ايجاد شود که قطعا بر مبناي حسن نيت متقابل شکل خواهد گرفت. سطح گسترده کنوني همکاري بين ايران و آژانس به سادگي به دست نيامده است، و نبايد اجازه داد که به سادگي بهوسيله منافع سياسي کوته بينانه تعدادي اندک تضعيف شود. وي ادامه داد: سوالات يا درخواستهاي آژانس بايد مبتني بر دلائل معتبر قانع کننده و اطلاعات و ارزيابيهاي مستقل خود آژانس باشد. از آنجا که آژانس اطلاعات در دسترس خود را تا به امروز بررسي و تجزيه و تحليل کرده است، بنابراين، تاييد کرده است هيچ سوال و يا درخواست ديگري براي دسترسي به اماکني به جز آنهايي که توسط ايران اظهار شدهاند، ندارد. ضروري است شوراي حکام و دبيرخانه آژانس دور انديشي و درايت لازم را به خرج بدهند تا در دام توطئههاي دشمنان همکاريها گرفتار نشوند. سفير کشورمان در آژانس بين المللي انرژي اتمي با تاکيد بر ضرورت رعايت چارچوبهاي حقوقي در همکاري ايران و آژانس، تاکيد کرد: بايستي توجه داشت همان متون حقوقي که حقوق آژانس را مقرر ميدارند، حدود و مرزهاي اعمال چنين حقوقي را نيز مشخص کردهاند. در همين رابطه، سوالات يا درخواستهاي آژانس بايد مبتني بر دلائل معتبر قانع کننده و اطلاعات و ارزيابيهاي مستقل خود آژانس باشد.
پروتکل الحاقي موقت اجرا ميشود
غريبآبادي با اشاره به کارشکنيها عليه همکاريهاي ايران و آژانس، بيان کرد: براي حفظ تماميت آژانس، اعضاي آن بايد از هرگونه اعمال فشار به آژانس، به طور جدي پرهيز کنند. با احترام به اين حدود و کنار گذاشتن اطلاعات ادعايي و ساختگي بود که زمينه همکاري ميان ايران و آژانس، فراهم گرديد. در همين راستا، از آنجا که آژانس اطلاعات در دسترس خود را تا به امروز بررسي و تجزيه و تحليل کرده است، بنابراين، تاييد کرده است هيچ سوال و يا درخواست ديگري براي دسترسي به اماکني به جز آن هايي که توسط ايران اظهار شدهاند، ندارد. اين ديپلمات ارشد کشورمان عنوان کرد: مايلم اين نکته مهم را نيز خاطرنشان کنم از آنجا که معدود دشمنان برجام هيچ مسالهاي براي تخريب آن و همچنين همکاري بين ايران و آژانس در ساليان اخير نيافتهاند، سعي کردند تا به سمت ادعاهاي بي پايه و اساس بروند. از اين رو، ضروري است شوراي حکام و دبيرخانه آژانس در اين زمينه دورانديشي و درايت لازم را به خرج بدهند تا در دام توطئههاي آنان گرفتار نشوند. غريب آبادي گفت: نبايد فراموش کنيم که پروتکل الحاقي بخاطر برجام و بطور داوطلبانه و موقت از سوي جمهوري اسلامي ايران اجرا ميشود. اين موضوعات پادماني نيز بايستي در چارچوب تعاملات بين ايران و آژانس رسيدگي شوند و نيازي براي گزارش دهي منظم بيشتر به شوراي حکام و يک آيتم جداگانه ذيل دستورکار اين نشستها نيست. وي خاطرنشان کرد: همانگونه که مکرراً توسط جنبش عدم تعهد تکرار شده است، بايد يک تمايز آشکار ميان تکاليف حقوقي اعضاء تحت موافقت نامههاي پادمان خود و تعهدات داوطلبانه آنها، با اين هدف که چنين تعهدات داوطلبانهاي به تکاليف حقوقي پادماني تبديل نميشوند، بهعمل آيد.
آژانس مستقل و بيطرفانه عمل کند
سفير ايران در آژانس اظهار کرد: با اشاره به انفجار اخير نطنز و اينکه اين يک خرابکاري در صنعت هستهاي ايران از سوي دشمنان کشورمان بوده است، گفت: جمهوري اسلامي ايران، اهميت بالايي براي امنيت هسته اي قائل است. در اين زمينه، توجه شما را به يک موضوع مهم درخصوص انفجار اخير در تأسيسات هسته اي شهيد احمدي روشن (نطنز) جلب ميکنم. همانطور که قبلاً اعلام شد، نتيجه خرابکاري بود. ما نسبت به چنين ماجراجويي خطرناکي هشدار ميدهيم. اين اقدامات بدخواهانه بايد توسط آژانس و اعضاي آن قوياً محکوم شوند. غريب آبادي با اشاره به ادعاهاي آمريکاييها درخصوص برنامه هستهاي ايران، اذعان داشت: آمريکا و رژيم صهيونيستي اسرائيل براي ساليان متمادي با هدف انحراف جامعه بينالمللي و آژانس، از احتمال بمب هستهاي و فعاليتهاي به اصطلاح پنهاني ايران صحبت ميکنند، در حالي که نه تنها تاکنون از اين بمب خيالي خبري نبوده است، بلکه ايران کشوري است که بيشترين شفافيت را در تعاملات خود با آژانس دارد.