بستن

اصولگرايان درصدد احياي نخست وزيري

اصولگرايان درصدد احياي نخست وزيري

نايب‌رئيس مجلس: لازم است نظام پارلماني بر کشور حاکم شود

اصولگرايان درصدداحياي نخست وزيري

در شرايطي که به‌نظر مي‌رسد اصولگرايان با توجه به شرايط خاص انتخابات مجلس، از اکثريت هميشگي خود در پارلمان مطمئن هستند، اما در انتخابات رياست جمهوري، بنا بر نگاه خاص مردم به اين جايگاه، در شرايط خاص، ممکن است دست پايين‌تري داشته باشند، به‌نظر مي‌رسد اين جناح بازگشت به نظام پارلماني را ترجيح مي‌دهد. نظام پارلماني مبتني بر تعيين دولت با انتخاب نخست‌وزير توسط مجلس است. در حالي که از ابتداي نظام جمهوري اسلامي، نظام پارلماني بر قوه اجرائي کشور حاکم بود، پس از پايان دوران رياست جمهوري آيت‌ا... خامنه‌اي، اين نظام در ايران کنار گذاشته شد و سيستم رياستي جاي آن را گرفت. نامه‌نيوز نوشت؛ با اين حال از آن زمان تا به امروز، از چهار رئيس‌جمهوري بر سر کار آمده، تنها يکي - محمود احمدي‌نژاد - با نگاه جريان اصولگرايي امروز و به‌ويژه طيف تندروتر اصولگرا نزديک بود که آن هم در پايان دوره 8‌ساله خود، از سوي اين جريان طرد شد. از آنجا که حتي در مجالسي مثل مجالس ششم و دهم، با اقليت قابل توجه اصلاح‌طلب، باز هم اصولگرايان اکثريت صندلي‌هاي پارلمان را به خود اختصاص داده‌اند، اين اطمينان خاطر در جريان اصولگرا ايجاد شده است که احتمال در اختيار داشتن بهارستان همواره بيشتر است و نظام پارلماني مي‌تواند کاري کند که اختيار دولت را نيز به آساني در دست بگيرند و رياست جمهوري با راي مستقيم مردم، تنها به يک سمت نمادين تبديل شود.

تاکيد بر نظام پارلماني

در سال‌هاي گذشته، هر از چند گاهي بانگ احياي نظام پارلماني به‌ويژه از سوي جريان اصولگرايي به گوش رسيده است. اخيرا هم نايب رئيس مجلس يازدهم که تماما در اختيار اصولگرايان قرار گرفته، در‫اين‫باره گفته است: به‌نظر مي‌رسد لازم است که در کشور مدتي طولاني نظام پارلماني حاکم شود. سيداميرحسين قاضي‌زاده با بيان اينکه در حال حاضر مشکلات زيادي در پاسخگوسازي مسئولان وجود دارد و بايد اقدامات جدي‌تري انجام شود، ادامه داد: نظام ما يک نظام رياستي است، بايد براي پاسخگو کردن مسئولان باتوجه به توزيع اختيارات در کشور فکري جدي کرد که نيازمند برنامه‌هاي بنيادي‌تر است. وي با اشاره به اينکه يک نظر اين است که نخست‌وزيري را احيا کنيم تا مجلس بتواند دولت را رصد کند، افزود: مجلس اکنون نمي‌تواند بسياري از برنامه‌هاي دولت را رصد کند، رئيس‌جمهوري نيز يک فرد برخاسته از آراي مردم است و نمي‫توان به راحتي به سراغش رفت زيرا يک نماد سياسي است، وقت آن است که گفت‌وگو براي پاسخگوسازي کابينه انجام شود. نماينده مردم مشهد و کلات در مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: به‌نظر مي‌رسد لازم است که در کشور مدتي طولاني نظام پارلماني حاکم شود.

جاي خالي تحزب در نظام پارلماني

نکته مهم مغفول درباره تمايل اصولگرايان و به‌طور کلي طرفداران نظام پارلماني اما اين است که در نظام‌هاي پارلماني، تحزب نقش مهمي در اين سيستم سياسي بازي مي‌کند و اين احزاب قوي هستند که مي‌توانند موفقيت آن را تضمين کنند. در شرايطي که همچنان بسياري از نمايندگان و چهره‌هاي سياسي از سهم‌خواهي‌هاي برخي نمايندگان در مجلس گلايه مي‌کنند و يا حرکت‌هاي حاکي از عدم اجراي تعهدات جرياني را نشان مي‌دهند، نظام پارلماني شرايط را تنها آشفته‌تر خواهد کرد. تغيير نظام از رياستي به پارلماني البته نيازمند اصلاح قانون اساسي خواهد بود که فرآيند خاص خود را مي‌طلبد و البته براي اجراي آن با توجه به فاصله دو‌ساله انتخابات مجلس و رياست جمهوري بايد زمان‌بندي مشخصي تعيين کرد.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی