رئيس سازمان برنامه و بودجه با اعلام اينکه استقراض دولت از بانک مرکزي بابت فروش ارز صندوق توسعه ملي حرف نادرستي بوده و افزايش قيمتها ناشي از جهش ناگهاني نرخ ارز است، گفت که ارز را محدود و طبق مجوز فروختيم و اگر بانک مرکزي آن را پيش خود نگه داشته بهتر است عرضه کرده و بازار را کنترل کند. به گزارش ايسنا، اخيرا سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به انتقادات نسبت به افزايش تورم به دليل بيانضباطي مالي دولت در تامين کسري بودجه اعلام کرد که صورتهاي مالي بانک مرکزي مويد اين موضوع نيست و کسري بودجه تاثيري بر تورم اخير نداشته، بلکه جهش قيمت ارز عامل اصلي آن بوده است. بعد از آن رئيس کل بانک مرکزي در واکنش خود به اين جريان به فروش ارز صندوق توسعه ملي براي تامين کسري بودجه در سال گذشته اشاره و آن را نوعي استقراض کوتاهمدت از بانک مرکزي عنوان کرد که بر پايه پولي و تورم اثرگذار بوده است. اما به دنبال طرح اين موضوع و با توجه به اينکه دولت در چند سال اخير مجوز عدم واريز بخشي از ارزهاي سهم صندوق توسعه ملي از درآمد نفت و در اختيار گرفتن آن را داشته و براي امسال هم در قانون بودجه مصوب شده است، ماجراي استقراض دولت از بانک مرکزي بابت فروش ارز صندوق توسعه ملي و اثرگذاري آن بر نرخ تورم مورد بررسي قرار گرفت.
ما ارز خود را فروختيم
نوبخت با بيان اينکه دولت در سال 1397 اين مجوز را دريافت کرد که از سهم 32 درصدي صندوق توسعه ملي از درآمدهاي نفتي، 20 درصد آن را واريز و 12 درصد را در اختيار داشته باشد توضيح داد: ما از اين منابع استفاده نکرده و تصميم گرفتيم آن را براي شرايط سختتري ذخيره کنيم که در سال گذشته مورد استفاده قرار گرفت. او افزود: اگر فروش اين 12 درصد موجب ايجاد مشکل شده بايد 80 درصد ديگر ارز درآمدهاي نفتي هم که فروش رفت مشکل ايجاد ميکرد؛ در حالي که ما منابع و ارز خود را به بانک مرکزي فروختيم و بانک هم آن را فروخته يا اگر هم پيش خود نگه داشته، بهتر است عرضه کرده و بازار را کنترل کند.
استقراض حرف نادرستي است
معاون رئيس جمهوري ادامه داد: اينکه گفته شود دولت از بانک مرکزي استقراض کرده حرف نادرستي است، اين افزايش قيمتها ناشي از افزايش ناگهاني قيمت ارز است و بيش از آنکه دليل اقتصادي داشته باشد توجيه سياسي دارد؛ در عين حال که بانک مرکزي اعلام کرده صادرکنندگان ارز خود را نياوردهاند و با محدوديت براي کنترل بازار مواجه است، از سوي ديگر انتظارات تورمي هم متاثر از قيمت ارز بر رشد قيمتها موثر است.
افزايش قيمتها را به فروش ارز صندوق ربط ندهيد
او گفت: پس بهتر است افزايش قيمتها را به دلايل ديگر از جمله کسري بودجه دولت يا استفاده از منابع صندوق توسعه ملي ربط ندهيم. اين در حالي است که بهعنوان نمونه عربستان حدود 58 ميليارد دلار از ذخاير ارزي خود استفاده کرده و صندوق توسعه ملي ما هم نوعي ذخيره ارزي است که در شرايط خاص از آن استفاده ميشود.
اوضاع بودجه امسال
نوبخت در ادامه به وضعيت بودجه امسال اشاره و توضيح داد: تاکنون بيش از 70 درصد منابع محقق شده است که در اين ميان سهم نفت خيلي کم و حدود شش درصد بوده است ولي در ساير بخشها از جمله ماليات حتي بيش از 20 درصد بيشتر از سال گذشته محقق شده است. از سوي ديگر 58 هزار ميليارد تومان اوراق فروش رفته که در پوشش کسري بودجه موثر بوده است. همچنين تا 38 ميليارد تومان در اين مدت به پروژههاي عمراني تخصيص داده شده است که موجب حفظ و تقويت اشتغال و بهرهبرداري از طرحها خواهد شد. رئيس سازمان برنامه و بودجه همچنين گفت که در حال حاضر سازوکار الکترونيکي کردن توزيع کالا در سطح گسترده وجود ندارد و با توجه به منابع فقط تعداد خاصي را در بر خواهد گرفت. نوبخت از اصلاح نظام يارانه در اصلاحيه ساختار بودجه نيز خبر داد.