بستن

رایزنی برای ریاست قالیباف بر مجلس؟

رایزنی برای ریاست قالیباف بر مجلس؟

آرمان ملي- مرتضي خبازيان: گفته مي‌شود در روزهاي آينده که زمينه برگزاري اجتماعات فراهم مي‌شود، قرار است فراکسيون نمايندگان انقلابي و اصولگرا تشکيل شود. سيدناصر موسوي لارگاني گفته است: «هر تصميمي آن فراکسيون بگيرد، همان براي انتخاب هيات رئيسه در صحن علني مجلس ملاک خواهد بود». اين سخن به شکل استفهامي اشاره به زخم عميقي دارد که اصولگرايان از عدم اقبال مردم به آنها، در چند انتخاب اخير تجربه کرده‌اند. زخمي که در نهايت باعث شد تصميم بگيرند که مجلس يازدهم را با خارج کردن رقيب از بازي تسخير کنند. به دست آوردن مجلس براي آنها از نان شب هم مهم‌تر بود و براي نشستن بر صندلي‌هاي سبزرنگ بهارستان آنقدر بي‌تاب بودند که حاضر شدند رکورد کاهش مشارکت مردمي را به جان بخرند. چراکه ورود به مجلس با کمترين راي تفاوتي در ماهيت نمايندگي ايجاد نمي‌کند. اما جهان سياست اقتضائات خود را دارد و مطابق پسند اين يا آن جريان سياسي رفتار نمي‌کند. برخي مشکلاتي که در آينده دامان اصولگرايان را خواهد گرفت ربط چنداني به تسخير صددرصدي مجلس و حذف کامل رقيب ندارد. کسي که روش و درک خود را از ديگر ديدگاه‌ها و روش‌ها برتر مي‌داند، نه تنها تلاش مي‌کند اين برتري را بر رقيب اعمال کند، بلکه در برابر هم‌جناحي‌هاي خود هم حاضر به انعطاف نخواهد بود. عدم انعطاف ربطي به آموزه‌هاي فرد ندارد، در خصلت سياست نهفته است و اصولگرايان فاتح مجلس يازدهم به‌خوبي اين تجربه را از سر گذرانده‌اند و به‌خاطر دارند که احمدي‌نژاد برآمده از اين جريان، با وجود حداکثر حمايت‌ها، چگونه در برابر همه جريان اصولگرايي ايستاد. مشکل اصولگرايان از جمله اين است که نمي‌توانند روزهاي احمدي‌نژادي را فراموش کنند؛ حتي اگر مجلس را به ضرورت به آنها تقسيم کرده باشند.

تجربه جرياني و حرارت مواجهه

در زبان عربي ضرب‌المثلي با اين مضمون هست که من و پسر عمو در مقابل همسايه، من و برادر در مقابل پسر عمو، من در مقابل برادر. فاتحان مجلس يازدهم که در انتخابات اسفندماه توانسته‌اند پسرعموهاي اصلاح‌طلب خود را کنار بزنند، اين نگراني را با خود حمل مي‌کنند که به‌زودي بايد با برادران خود هماوردي کنند. اگر در روزهاي ابتدايي مجلس يازدهم، آيين نامه داخلي با رياست سني راه را بر اصطکاک بسته است، اما خيلي زود براي رياست مجلس برادران در مقابل برادران صف خواهند آراست. تلاش حدادعادل و لايه‌هايي از اين جريان براي کاستن از تنش‌ها تعبير مي‌شود، تنش‌هايي که ناگزير خواهد بود وگرنه در حالتي که اکثريت قاطع مجلس يازدهم در اختيار جريان اصولگراست، به تفاهم رسيدن جرياني براي رسايت مجلس بسيار آسان به نظر مي‌رسد. اما خود حداد عادل با شناختي که از برادران اين جريان دارد، مي‌داند که به تفاهم رسيدن آسان نيست. جريان اصولگرا نشان داده که در مقابل جريان رقيب است که وحدت روش دارد و در غياب جريان رقيب، کمترين انعطافي در اين جريان ديده نمي‌شود و حداد عادل شکل مواجهه مجلس اصولگرا با دولت اصولگرا را به خوبي تجربه کرده است. اين است که برگزاري مجالس براي همگرايي و کاستن از تنش‌ها، تلاشي مأجور نمي‌نمايد. بخش‌هايي از جريان اصولگرا نشان داده‌اند که در تقسيم غنيمت چندان اهل تعارف نيستند و در حالي که لايه احمدي‌نژادي اين جريان دل خوشي از بخش‌هاي ديگر ندارد، تلاش حداد مي‌تواند در راستاي کاستن از حرارت مواجهه اين لايه‌ها در مجلس يازدهم باشد. از سوي ديگر اما احمدي‌نژادي‌ها پر انرژي و همه‌جانبه وارد کارزار شده‌اند. تلاش بي‌وقفه احمدي‌نژادي‌ها مي‌تواند نشان‌دهنده سنگيني کفه ترازو به سمت قاليباف باشد.

مجلس مفاهمه

سيدناصر موسوي لارگاني در گفت‌وگو با نامه نيوز اظهار کرده است: تا آنجا که اطلاع دارم قرار است فراکسيون «نمايندگان انقلابي و اصولگرا» تشکيل شود. هر تصميمي آن فراکسيون بگيرد، همان براي انتخاب هيات رئيسه در صحن علني مجلس ملاک خواهد بود. گفت‌وگوي موسوي لارگاني، نماينده منتخب فلاورجان در مجلس يازدهم چنين است.

نامه‌اي با امضاي آقاي حدادعادل براي منتخبان مجلس يازدهم ارسال شد که در اين هفته همگي دور هم جمع شوند و براي انتخاب هيات رئيسه آينده رايزني کنند، چقدر نتيجه اين نشست مي‌تواند به هدف ترسيمي آن نزديک باشد؟

دعوت‌نامه آقاي حدادعادل براي گردهمايي منتخبان در روز يکم ارديبهشت، از طريق پيامک ارسال شد. البته بعدازظهر روز شنبه 30 فروردين دوباره پيامکي فرستادند مبني بر اينکه «ستاد مبارزه با کرونا مجوز برگزاري جلسه را نداده است. بنابراين هر وقت مجوز برگزاري نشست صادر شد تاريخ و زمان جلسه اعلام مي‌شود». نکته ديگر آنکه در پيامک ارسالي به موضوع تعيين ترکيب هيات رئيسه مجلس اشاره نشده بود. حالا هر زمان که جلسه منتخبان برگزار شود، شايد بزرگان بخواهند سخنان را درباره مجلس آينده بيان کنند. البته برخيمنتخبان دنبال تصدي کرسي‌هاي مختلف هيات‌رئيسه به ويژه صندلي رياست هستند، بر همين اساس جلساتي را برگزار کردند. تا آنجا که اطلاع دارم قرار است فراکسيون «نمايندگان انقلابي و اصولگرا» تشکيل شود. هر تصميمي آن فراکسيون بگيرد، همان براي انتخاب هيأت رئيسه در صحن علني مجلس ملاک خواهد بود.

اصلاح‌طلباني که به مجلس آينده راه پيدا کردند چند نفر هستند و به سمت حمايت از رياست کدام شخصيت اصولگرا متمايل خواهند شد؟

اصلاح‌طلبان و مستقلان مجلس آينده در مجموع کمتر از 50 نفر است و چون جمعي عمل نمي‌کنند نمي‌توانند در انتخابات هيات رئيسه سرنوشت‌ساز باشند. به عبارت ديگر چون همه اصلاح‌طلبان و مستقل‌ها با يکديگر هم‌نظر نيستند، برخي به سمت آقاي قاليباف، برخي با آقاي نيکزاد، برخي متمايل به آقاي حاجي‌بابايي و ديگر گزينه‌ها هستند. حتي امروز خود نمايندگان اصولگرا نيز تصميم قاطع براي اينکه به چه کسي راي‌دهند، نگرفتند.

برخي مي‌گويند آقاي حداد عادل براي رياست آقاي قاليباف رايزني مي‌کند، اين ادعا چقدر صحت دارد؟

من اطلاعي ندارم چون تا حالا جلسه‌اي با آقاي حداد نداشتم، حتي بعد از انتخابات با آقاي قاليباف نشستي نداشتم.

رياست آقاي قاليباف در مجلس آينده قطعي شده است؟

چهارگزينه براي کسب کرسي رياست بيشتر مطرح هستند، در بين اينها گزينه‌اي که احتمال راي آوري دارد آقاي قاليباف است.

رقيب جدي آقاي قاليباف کيست؟

همه مدعي‌اند. آقاي زاکاني، حاجي‌بابايي، نيکزاد، فريدون عباسي و دکتر حسيني وزير اسبق اقتصاد همه در حال رايزني و فعاليت هستند. اول بايد يک جلسه جمعي برگزار و نظرخواهي ضمني انجام شود تا بتوان بهتر اعلام نظر کرد که چه کسي رقيب جدي آقاي قاليباف است.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی