بستن

گزارش روز

گزارش روز

«آرمان ملي» تحولات سياسي در افغانستان را بررسي مي‌کند

هراس از بازگشت طالبان

آرمان ملي: افغانستان اين روزها دو رئيس‌جمهور موازي دارد، در حالي كه تعدادي از سفراي خارجي در مراسم تحليف اشرف غني حضور داشتند، اما لزوما اين به معناي قدرت تام اشرف غني نيست. تعداد زيادي از رهبران ارشد سياسي و جهادي افغانستان با عبدا... هم‌پيمان شده‌اند و تعدادي نيز موضع بي‌طرفي اتخاذ كرده‌اند. در حالي كه نيمي از خاك افغانستان تحت سلطه گروه شبه‌نظامي طالبان قرار دارد، حالا به‌نظر مي‌رسد در مناطق تحت تسلط دولت هم دو قدرت موازي تشكيل شده است. درست از روز 29 بهمن كه كميسيون مستقل انتخابات، اشرف غني را به‌عنوان برنده انتخابات معرفي كرد، همراهان عبدا... عبدا...، به‌ويژه عبدالرشيد دوستم، معاون پيشين رئيس‌جمهور، كار تشكيل حكومت موازي به رهبري عبدا... را آغاز كردند. در يك هفته اول، تيم عبدا... عبدا... دست‌كم در دو ولايت والي جديد معرفي كرد و والي چند ولايت ديگر هم با دولت او اعلام هم‌پيماني كردند.

آغاز ماجرا؛ انتخابات پرحاشيه

در مهرماه 98کمي بيشتر از دو‌ميليون نفر در انتخابات افغانستان شرکت کردند. در اين رويداد که 149‌ميليون دلار خرج برداشت، مردم اين کشور مشارکت معناداري از خود نشان ندادند. چهره جديد و پر نفوذي که بتواند نظر مردم را جلب کند در ميان کانديداها ديده نمي‌شد و نااميدي از وضعيت کشور و ناامني‌ها مزيد بر علت بود. از سوي ديگر تهديدات طالبان هم به اين وضعيت دامن مي‌زد. آنها اين انتخابات را هم مانند همه دفعات پيشين به رسميت نشناخته و اعلام کرده بودند که هر کاري که بتوانند براي جلوگيري از برگزاري انتخابات انجام خواهند داد. مجموع اين عوامل باعث شد تا در روز ششم مهر امسال تعداد راي‌دهندگان از انتظار ناظران بسيار کمتر باشد. اين اتفاق در حالي افتاد که از روزها قبل از برگزاري انتخابات، امنيت نسبي در افغانستان حاکم شده بود و خبري از انتحاري‌ها و انفجارهاي ماه‌هاي قبل نبود. تعيين نتايج انتخابات مهرماه، تا دي طول کشيد و سرانجام کميسيون انتخابات اعلام کرد که اشرف غني مجددا به رياست جمهوري افغانستان رسيده و 50/64 ارا را به خود اختصاص داده. اين کميسيون اعلام کرد که عبدا... عبدا...، با کسب 39/52‌درصد آرا در جايگاه دوم قرار گرفته است. اما هر دو اين افراد مدتي پيش از اعلام نتايج، خود را پيروز انتخابات خوانده بودند. اما ترکيب اعلام شده از سوي کميسيون انتخابات افغانستان رقابت اين دو چهره را شدت بخشيد. عبدا... عبدا... به بهانه اينکه سيصدهزار راي بيومتريک نبوده‌اند، موضوع تقلب را مطرح کرد و نتيجه را نپذيرفت. او پيش از اين هم به انتخابات شبه تقلب وارد کرده بود اما کمتر کسي فکر مي‌کرد که اينبار عبدا... جدي تر از دفعه قبل وارد عمل شود. به اعتقاد ناظران بي‌‌‌توجهي اشرف غني به او به‌عنوان رئيس اجرائي در سالهاي گذشته و بي‌‌‌توجهي اش به خواسته‌هاي عبدا... در ماه‌هاي گذشته که سعي داشت جايي براي خود به‌عنوان عاملي تاثيرگذارتر در قدرت باز کند، باعث اين اتفاق شد. گفته مي‌شود که اشرف غني با فعاليت عبدا... در زير دست خود موافقت کرده اما حاضر به قسمت کردن دولت با او نشده است.

راهي براي پايان بحران وجود دارد؟

هنوز همه چشم‌ها به زلمي خليلزاد فرستاده آمريکا در افغانستان است تا موضوع را به‌نحوي حل و فصل کند. يک شب قبل از مراسم تحليف هم او در جلسه اي با عبدا... و غني شرکت کرد که تنش در آن گزارش شده است. برخي اما معتقدند گره کار را پمپئو به‌عنوان يک مقام بالاتر آمريکايي مي‌تواند باز کند. در هر حال موضع آمريکا در قبال دولت افغانستان با شرکت خليلزاد در مراسم تحليف اشرف غني روشن شده است و به‌نظر مي‌آيد که عبدا... عبدا... دير يا زود بايد شکستش را بپذيرد. اما اينکه او در قبال پذيرش اين شکست چه امتيازاتي را از غني بخواهد، هنوز مورد بحث است چرا که رئيس جمهور افغانستان ديگر مايل به تقسيم قدرتش نيست. اگر شرايط به همين منوال ادامه يافته و مذاکرات به نتيجه نرسد،در حالي که به‌نظر مي‌آيد برخي کشورهاي اطراف هم دل خوشي از غني ندارند، اوضاع مي‌تواند بدتر شود. چرا که دولت مرکزي تضعيف شده و يک بار ديگر شرايط داخلي افغانستان تحت تاثير رقابت‌هاي داخلي و خارجي قرار مي‌گيرد.اين اتفاق از يک سو دست دولت را براي گفت‌وگوي صريح و از موضع قدرت با طالبان مي‌بندد و از سوي ديگر از ميزان اثرگذاري دولت بر حفظ امنيت افغانستان مي‌کاهد.

 

 

رقابت‌هاي درون حزبي آمريکا؛

پيروزي مهم جو بايدن در ميشيگان

آرمان ملي: نتايج اوليه انتخابات درون حزبي دموکرات‌ها در روز سه شنبه، بيانگر پيشتازي جو بايدن، معاون رئيس پيشين جمهوري آمريکا در ايالت‌هاي ميشيگان، ميسوري و ميسيسيپي است. برني سندرز براي پيروزي در ميشيگان تلاش زيادي کرده بود و پيروزي آقاي بايدن در ايالت بزرگ ترين ناکامي آقاي سندرز در رقابت‌هاي سه شنبه است. در ادامه رقابت‌هاي درون حزبي دموکرات‌ها هواداران اين حزب در شش ايالت ميشيگان، ميسوري، داکوتاي شمالي، آيداهو و واشنگتن سه شنبه دهم مارس در انتخابات مقدماتي براي انتخاب نامزد رياست جمهوري اين حزب شرکت کردند. نتيجه رقابت‌هاي درون حزبي دموکرات‌ها در آيداهو، داکوتاي شمالي و واشنگتن هنوز اعلام نشده است. تاکنون رقابت‌هاي درون حزبي در 18 ايالت آمريکا برگزار شده و آقاي بايدن پيشتاز است. با حذف بيشتر داوطلبان در هفته‌هاي گذشته، رقابت اصلي ميان آقاي بايدن و برني سندرز، سناتور چپ گراست.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی