چالشهاي خبر بد
دادن «خبر بد» از جمله چالشهاي رفتاري اجتماعي است زيرا از يکسو موجب اضطراب و از سوي ديگر سبب از بين رفتن فرصتها ميشود. مهدي قاسمي روانشناس باليني در گفتوگو با ايرنا با بيان اينکه عمده دليل پنهانکاري در رساندن خبر بد، جلوگيري از اضطراب و افسردگي يا حتي آسيب بيشتر به فرد يا افراد مخاطب عنوان ميشود، اظهار داشت: براي بسياري از افراد اين اتفاق رخ داده و به خوبي تجربه شده که از دادن خبر بد به دوستان و نزديکان بر حسب ميزان بدي خبر، حس ناخوشايندي در روان انسان بهوجود خواهد آمد. وي براي نمونه گفت: خبر فوت يکي از اعضاي خانواده يا عزيز دوستداشتني، نمره بد در يک امتحان، قبول نشدن در کنکور، ابتلا به بيماري صعبالعلاج يا خبر شيوع يک بيماري در سطح ملي، تاثير اين اخبار و چالشي که بين افراد خانواده و يا جامعه ايجاد ميکند، تماما بسته به پنهانکاري يا اطلاعرساني شفاف دارد. اين روانشناس باليني گفت: بسياري از افراد نگران هستند که نتوانند خبر بد را بهدرستي به ديگران رسانند و خود را در اين اطلاعرساني ناقص به نوعي مقصر در قسمتي از احساسات منفي بهوجود آمده ميدانند. بهطور قطع يک بخش مهم اين اطلاعرساني، انساني است زيرا شنيدن و ديدن رنج و ناکاميهايي که گاهي هيچ درماني ندارد، بالاخص براي عزيزي يا ديگران، دردناک و ناخشنودکننده است. وي با بيان اينکه در بخش ديگر اطلاعرساني بد، احتمال دارد در همذاتپنداري با ديگران بهطور ناخودآگاه احساس شرم يا گناه کنيم، افزود: شايد ترجيح ميدهيم در روابط با ديگران پيامآور خبر خوب باشيم و تجربه و احساس خوبي را از خود در فرد يا افراد جامعه به يادگار گذاريم. ولي بايد اذعان کرد تحمل تبديل شدن به پيام آور بد، سخت و دشوار است.
کنترل اضطراب، آسيب کمتر
قاسمي با بيان اينکه در بيشتر مواقع از جمله دلايل قانعکننده فرد يا افراد در پنهانکاري اخبار بد، جلوگيري از اشاعه اضطراب و استرس و آسيبرساني کمتر به ديگران عنوان ميشود، گفت: در بررسيهاي به عمل آمده بهويژه در فرهنگهاي گوناگون، بازگو کردن خبر بد يا ناگوار نهتنها سبب افسردگي و اضطراب نخواهد شد، بلکه در بلندمدت موجب تطابق بهتر فرد با آن مشکل يا سازگاري با مصيبت خواهد شد.وي افزود: درواقع ممکن است ابتدا در فرد يا افراد واکنشهاي هيجاني بروز دهد اما بهتدريج با استفاده از مکانيسمهاي سازگاري موضوع را ميپذيرند. براي نمونه تاخير بيش از اندازه و بيمورد در رساندن خبر بد به يک بيمار، ميتواند سبب کندتر شدن فرآيند سازگاري آن با مشکلي که دارد، شود. البته چنانچه پنهان کردن با اين هدف باشد که در موقعيت مناسب خبر را به فرد اطلاع رساند، اين مساله ديگري است. قاسمي با بيان اين مطلب که پنهان کردن خبر بد ميتواند فرصتها را از ديگران بگيرد، براي نمونه اظهار داشت: فردي که عضوي از خانواده خود را از دست داده، فرصت شرکت در مراسم سوگواري يا فردي که دچار بيماري سرطان شده، فرصت درمان احتمالي را ممکن است از دست دهد، اين فرصتها ممکن است خيلي مبهم و دروني باشد و اطرافيان از وجود آن خبر نداشته باشند.
اطلاعرساني بد
اين روانشناس گفت: بدترين کار در اعلان خبر بد، گفتن ناگهاني آن است. اعلان ناگهاني و بدونهمدردي، آني و سريع، کار اشتباهي است و مشکلات هيجاني فرد را افزايش مي دهد. بايد پيش از دادن خبر بد سعي کرد شرايط مناسب مهيا و از دادن خبر تلفني يا در قالب خنده و شادي خودداري کرد.
دوره کمون کروناويروس جديد
اين روزها با افزايش آمار مبتلايان به کروناويروس روبهرو هستيم؛ ويروسي که شدت انتقال آن چند برابر آنفلوآنزا و البته بيماريزايي و مرگ و مير آن بسيار کمتر از آنفلوآنزاست. به گزارش ايسنا، خطر اصلي اين ويروس براي افرادي است که داراي بيماريهاي زمينه بوده و يا از مصرفکنندگان کورتون هستند. بيماران کليوي، خانمهاي بارادار، کساني که شيميدرماني ميکنند، افراد چاق با شاخص توده بدني بيشتر از 30 و 35، کساني که بيش از 10 نخ سيگار در روز مصرف ميکنند نيز از گروه افراد پرخطر محسوب ميشوند. سرفههاي خشک، تب بالا، بدن درد و اسهال با شيوع کمتر از علائم بيماري است. همچنين پس از 4 روز درد قفسه سينه در مبتلايان افزايش يافته و تا سطحي پيش ميرود که شاهد نارسايي ريه يا به اصطلاح سفيد شدن آن خواهيم بود. استفاده از کيتهاي تشخيصي در وهله اول و سپس تهيه عکس ساده از قفسه سينه راههايي براي تشخيص ابتلا به بيماري است که در صورتي که عکس مشکوک باشد با سيتي اسکن ريوي بدونتزريق، وضعيت ريه براي پزشک مشخص ميشود. از آنجايي که وزن مولوکولهاي بيماري بسيار سنگين است پس از سرفه و عطسه که اين مولکولها به هوا پرتاب ميشوند، بيش از 1 تا 5/1 متر نميتواند فرد مجاور را آلوده کند در نتيجه اگر فاصله خود را بيش از 5/1 متر با بيماران حفظ کنيد آسيبي نخواهيد ديد. اما نکته منفي وزن سنگين اين ملکولها آن است که به واسطه وزن زيادشان، طولاني مدت روي سطوح ميمانند. اين در حالي است که اين ويروس دوستدار رطوبت بوده و فضاي مرطوب و باراني ميتواند شرايطي را فراهم کند که ويروس تکثير شود. بافت ويروس نيز از چربي است و روي تمام سطوح چوبي، فلزي، دب ماشين، مترو و... خواهد نشست. از اين رو سعي کنيد کمتر از وسايل نقليه عمومي استفاده کنيد. خودداري از ميهماني رفتن، استفاده از دستگاه تصفيه هوا در منازل، رعايت نکات بهداشتي در پمپ بنزينها به صورتي که با دستکش به اين محل رفت و آمد کنيد و... بسيار حائز اهميت است. دوره کومون بيماري بين 2تا 18 است و در زمان کومون احتمال انتقال بيماري از فرد ناقل به سايرين کمتر از 3 درصد است که نکته مثبتي است.