آرمان ملي- حميد شجاعي: هفته گذشته مهلت 3 ماهه معرفي وزير کشاورزي به مجلس به اتمام رسيد و رئيس جمهور بالاخره گزينه مد نظر خود يعني کاظم خاوازي را به مجلس معرفي کرد. هر چند بسياري معتقد بودند که روحاني سرپرست فعلي اين مجموعه يعني عباس کشاورز را براي تصدي پست وزارت معرفي خواهد کرد اما آنطور که شنيده شده خاوازي گزينه مورد تاييد محمود حجتي وزير مستعفي و کلانتري معاون محيط زيست رئيس جمهور است و روحاني نيز از اين جهت و با توجه به سوابق وي در وزارتخانه او را پيشنهاد داده اما گويا وزير پيشنهادي تا اطلاع ثانوي به مجلس نخواهد رفت. حسينعلي اميري معاون پارلماني رئيس جمهور ميگويد: «رئيس جمهور طي نامهاي از مقام معظم رهبري موافقت ايشان براي ادامه سرپرستي کشاورز تا زمان کسب راي اعتماد وزير جديد جهاد کشاورزي را کسب کردهاند و تا موعد قانوني عباس کشاورز سرپرست قانوني اين وزارتخانه است.»
از استعفا تا وزير پيشنهادي
استعفاي محمود حجتي وزير جانسخت روحاني که از معدود وزراي باقي مانده وي از دولت يازدهم بود نشان داد که شرايط در دولت آنطور که بايد آفتابي نيست و بهرغم برخي ادعاها اختلافاتي در بدنه دولت وجود دارد. اين مسالهاي بود که برخي آن را از مهمترين دلايل استعفاي وزير اصلاحطلب روحاني بر ميشمردند. گرچه عده اي نيز استعفاي وي را به دليل فرار وي از استيضاح و عدم پاسخگويي به نمايندگان مجلس ميدانستند اما نبايد اين مساله را از ياد برد که وزير خوشنام و مستعفي کشاورزي هر زمان که در مواجهه با نمايندگان قرار گرفت به اقناع آنها پرداخت و توانست کارت سبز ادامه حضور در کابينه را از نمايندگان دريافت کند. البته مساله سوم که خود حجتي آن را دليل رسمي عنوان کرد بحث بيماري بود که بهواسطه آن روحاني با استعفاي وزير موفق خود موافقت کرد. حجتي وزيري بود که توانست در دولتهاي يازدهم و دوازدهم، توليد کالاهاي اساسي نظير گندم، شکر و برنج را به خودکفايي يا مرز خودکفايي برساند اما پس از 6 سال حضور در کابينه حسن روحاني، به دلايل متعددي از سمت خود استعفا داد که دست رئيس جمهور براي جايگزيني نفر بعدي باز باشد. هر چند که با وجود استعفا نيز رئيس جمهور وي را به سمت «مشاور رئيس جمهور در امور کشاورزي و امنيت غذايي» منصوب کرد. اين در حالي است که پس از رفتن حجتي تا کنون وزارت کشاورزي هنوز وزيري به خود نديده و با سرپرست اداره شده است. هر چند هفته گذشته و با پايان فرصت 3 ماهه رئيس جمهور هفته گذشته کاظم خاوازي را براي تصدي وزارت کشاورزي به مجلس معرفي کرد. حال بايد ديد مجلس دهم که ماههاي پاياني خود را ميگذراند چگونه رويکردي نسبت به گزينه پيشنهادي رئيس جمهور نشان خواهد داد.
کشاورز سرپرست ماند
معاون پارلماني رئيس جمهور اظهار داشت: رئيس جمهور طي نامه اي از مقام معظم رهبري موافقت ايشان براي ادامه سرپرستي کشاورز تا زمان کسب راي اعتماد وزير جديد جهاد کشاورزي را کسب کردهاند. فارس نوشت، حسينعلي اميري با اشاره به زمان راي اعتماد وزير جديد جهادکشاورزي گفت: تا موعد قانوني براي کسب راي اعتماد وزير جديد جهاد کشاورزي، عباس کشاورز سرپرست قانوني اين وزارتخانه است. وي ضمن اشاره به قانوني بودن ادامه سرپرستي عباس کشاورز افزود: آقاي خاوازي طي هفته گذشته بهعنوان وزير پيشنهادي براي وزارتخانه جهاد کشاورزي از سوي رئيس جمهور به مجلس معرفي شده است؛ براساس قانون اساسي چنانچه وزارتخانهاي به هر دليل فاقد وزير باشد رئيس جمهور ميتواند به مدت سه ماه وزارتخانه مذکور را با سرپرست اداره کند. معاون پارلماني رئيس جمهور اشاره کرد مجلس روز دوشنبه 12 اسفند را براي رسيدگي به راي اعتماد مجلس براي آقاي خاوازي تعيين کرده است در اين روز انشاءا... آقاي رئيس جمهور براي دفاع از ايشان و برنامه پيشنهادي و در مجلس شوراي اسلامي حضور پيدا خواهد کرد.
خاوازي کيست؟
پس از استعفاي محمود حجتي وزير قبلي جهاد کشاورزي عباس کشاورز سه ماه با سمت سرپرست در وزارت جهاد کشاورزي فعاليت کرد تا بالاخره هفته گذشته کاظم خاوازي رئيس فعلي سازمان تحقيقات آموزش و ترويج کشاورزي بهعنوان گزينه به مجلس معرفي شد. البته کشاورز در اين مدت انتصابات زيادي نيز در قالب سرپرست براي افراد مختلف در پستهاي متعدد و مهمي صادر کرد، گويي وزير احتمالي است اما براساس پيشبينيهاي محتمل، کاظم خاوازي بهعنوان وزير به مجلس معرفي شد. خاوازي دکتراي تخصصي کشاورزي گرايش تحصيلي خاکشناسي دانشگاه تربيت مدرس، رئيس سازمان تحقيقات آموزش وترويج کشاورزي و داراي سوابق علمي متعددي است و فعاليتهاي وي بيشتر در بخشهاي علمي بخش کشاورزي بوده که به سوابق اجرائي او چربش دارد. از مسئوليتهاي قبلي او ميتوان به معاون ترويج سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج کشاورزي، سرپرست موسسه آموزش و ترويج کشاورزي، معاون آموزش و ترويج سازمان تحقيقات آموزش و ترويج کشاورزي، رئيس موسسه تحقيقات خاک و آب کشور، معاون تحقيقاتي موسسه تحقيقات خاک و آب، معاون برنامهريزي و پشتيباني موسسه تحقيقات خاک و آب اشاره کرد. از ديگر فعاليتهاي خاوازي ميتوان به عضو مدعو فرهنگستان علوم جمهوري اسلامي ايران، مجري طرح ملي نظام نوين ترويج کشاورزي کشور، پيشنهاد دهنده اصلي و پيگير تصويب ماده 59 قانون احکام دائمي جمهوري اسلامي ايران و عضو ستاد ملي برنامهريزي طرح بسيج سازندگي در بخش کشاورزي اشاره کرد.