آرمان ملي- منيره چگيني: گود اشرفآباد در شهر ري بهعنوان محلي براي دپوي زباله، براي تعدادي از مردم محل زندگي و جستوجوي روزي و مايحتاجشان از ميان زبالهها بودند. زمانيکه 24 مهر اين گود توسط لودرها تخريب گرديد، هيچ ارگاني مسئوليت اين اقدام را بر عهده نگرفت و صدها کودک زبالهگرد بدون هيچهدفي روانه خيابانها و کوچههاي تهران شدند.
در حالي آلونکهاي کارگران زبالهگرد در گود يا بهاصطلاح گاراژ تفکيک زباله اشرف آباد تخريب شد که زبالهگردها ميگفتند بر اساس شکايت کشاورزان اين تخريب انجام شده است. شهرداري ميگويد زبالهگردي غيرقانوني است؛ با اين حال زبالهگردها ميگويند در ازاي پرداخت مبلغ سهميليون و 500هزار تومان در ماه، به ازاي هر نفر، کارتي براي اين فعاليت دريافت ميکنند. مسئولان شهرداري ميگويند چنين کارتي از طرف اين سازمان صادر نشده و نميشود. با اين حال با گذشت 20 روز از تخريب گود اشرفآباد در محدوده اشرفآباد شهرري هنوز خبري از کودکان زبالهگرد در اين محدوده نيست و سازمان بهزيستي نيز اطلاعاتي در اين زمينه ندارد!محمد تقيزاده؛ معاون استاندار تهران در آخرين اظهار نظر به مسأله تخريب آلونکهاي گود اشرفآباد واکنش نشان داد و گفت: در جريان اجراي حکم، 54 الونک در محدوده چهار هکتاري از اراضي در تصرف زبالهگردها را تخريب و اين محدوده را رفع تصرف کرده است در حقيقت جهاد کشاوزي در راستاي اجراي حکم قانوني و حفظ اراضي کشاورزي نسبت به تخريب و آزادسازي اين اراضي اقدام کرده است؛ بيترديد براي ساماندهي اين افراد، شهرداري تهران بايد با توجه به نوع فعاليتي که در اشرفآباد انجام ميشده از طريق شرکت ساماندهي مشاغل شهر يا سازمان مديريت پسماند ورود داشته باشد. شهرداري تهران بايد از شکلگيري چنين فعاليتهايي در حريم شهر تهران جلوگيري کند، چراکه فعاليت زبالهگردي خلاف قانون بوده است؛ در حقيقت اداره کل حريم شهرداري تهران بايد از حريم تهران که محدوده اشرفآباد شامل آن ميشود حفاظت کند و اجازه شکلگيري فعاليتهاي غيرقانوني را ندهد.
سرنوشت مبهم کودکان زبالهگرد
پيگيريها از انجمنهاي فعال در حوزه کودکان همچنين سازمان بهزيستي کشور نيز حاکي از آن است که هنوز خبري از اين کودکان نيست و سرنوشت آنها همچنان مبهم است! مديرعامل انجمن حمايت از حقوق کودکان ضمن تشريح آخرين پيگيريهاي انجام شده براي اطلاع از وضعيت کودکان زبالهگرد محدوده اشرف آباد شهر ري گفت: بعد از اينکه تخريب بدون اطلاع قبلي انجام شد، هيچکس بهطور رسمي مسئوليت اين تخريب را به عهده نگرفت. بعد از بررسيهاي انجمن در مورد وضعيت کودکان زبالهگرد حاضر در اين منطقه گفته ميشود که اين کودکان همان حوالي هستند و برخي نيز به نقاط دورتر و به اطراف ورامين رفتهاند.فرشيد يزداني، با بيان اينکه حوزه معاونت اجتماعي شهرداري نيز پيگير اين موضوع بوده تا با توجه به بارندگيها، خدمات و کمکهايي را به اين افراد ارائه و سرپناهي را براي آنها فراهم کند، اظهار کرد: البته هنوز اين موضوع محقق نشده است. انجمن حمايت از حقوق کودکان و نوجوانان نيز نامه نگاريهاي لازم را با وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعي انجام داده است. ادعا ميشود که وزارت جهاد کشاورزي بنيان اين کار را گذاشته و اين مجموعه با همکاري پليس به اين منطقه وارد شدهاند. حتي زباله گردان حاضر در منطقه ميگفتند که اگر به ما چند ساعت قبلتر هم گفته ميشد تا محل را تخليه کنيم، وسايلمان را جمع مي کرديم. وي تاکيد کرد: نبايد فراموش کرد که تمام وسايل زندگي اين افراد همان زبالههايي است که خودشان جمعآوري ميکنند و چيزهاي ارزشمندي نيستند، اما به هر حال آنها با آن زندگي ميکنند و حداقل وسايلشان نيز در اين تخريب از بين رفته است. يزداني با بيان بيان اينکه وزارت رفاه متولي کودکان بدسرپرست، بيسرپرست، کودکان کار و البته زبالهگردهاست، اظهار کرد: وزارت رفاه اين اقدامات را از طريق سازمان بهزيستي کشور انجام ميدهد. به اين ترتيب متولي رسيدگي به اين کودکان سازمان بهزيستي است. انجمن حمايت از حقوق کودکان و نوجوانان نيز به وزارت رفاه نامه نوشته است. در قانون نيز بهطور مستقيم به مسئوليت سازمان بهزيستي اشاره شده است که بهزيستي نسبت به اين کودکان مسئوليت دارد. اين موضوع نه تنها در ايران بلکه در همه جهان اين طور است. در پژوهشي که اخيرا در اين خصوص انجام شد، مشخص شده است که حدود 70درصد از کودکان زبالهگرد تهراني دچار آسيبهايي نظير بريدگي دست و پا با شيشه، سوزن و ... شدهاند. اتفاق ديگري که براي اين کودکان بهويژه آنهايي که قد کوتاهتر و جثه کوچکتري دارند ميافتد اين است که سطل زباله روي آنها بر ميگردد.