آرمان ملي- رها معيري: با توجه به آمارهاي ارائه شده حدود 3ميليون تهراني در معرض فرونشست و فروريزش زمين هستند. اين در حالي است که خطر فرو ريزش بيش از فرونشست زمين عنوان ميشود و فروريزش شامل تشکيل فروچاله هايي در ابعاد محدود در حد قطر 20 متر با عمق 10 متري که بهطور ناگهاني در يک ناحيه مشخص رخ مي دهد که علت اين پديده مجزا از فرو نشست است. وجود قنوات متعدد در شهر تهران، گود برداري هاي عميق که جلوي رگ آبها را ميگيرند، احداث سازههاي زير سطحي و همين طور مشخصات خاک تهران که ما اين پديده را در مناطقي مثل شهران، خيابان پيامبر، خيابان مولوي ميدان قيام، ميدان محمديه، چهارراه مولوي و در محدوده هاي مختلفي در شرق تهران با تشکيل فروچالههايي که گاه با سقوط خودروها و حتي با تلفات انساني هم همراه بوده است. از سوي ديگر از عوامل ايجاد اين پديده ميتوان به مصرف بيرويه و استحصال بدون کنترل آبهاي زير زميني اشاره کرد که در امر مصارف کشاورزي و صنعتي بهويژه در جنوب تهران اين پديده امکان وقوع بيشتري دارد.
فروريزش زمين در هنگام بارندگي
در اين بين بازهم دبير کارگروه ملي مخاطرات طبيعي نسبت به احتمال جاري شدن سيلاب و فروريزشهاي ناگهاني زمين درپي بارشهاي پاييزي هشدار داد. علي بيت الهي درباره خطرات جانبي و تاثيرات ثانويه سيلابهاي پاييزي بر شهر تهران اظهار کرد: با فرا رسيدن پاييز و آغاز بارشهاي اين فصل، تهران در معرض احتمال جاري شدن سيلاب قرار خواهد گرفت و به همين دليل لازم است تمهيدات لازم در اين خصوص انديشيده شود و دستگاههاي مسئول اقداماتي را براي پيشگيري از وقوع سيلاب و نيز بهره مندي از آبهاي جاري شده انجام دهند، چرا که با استفاده از فرصت همين آبهاي جاري مي توان از پيامدهاي فرونشست زمين جلوگيري کرد. وي با بيان اينکه در هنگام وقوع بارندگي در تهران احتمال سيلابي شدن هفت رود دره و حوزه آبريز بزرگ مثل فرحزاد، درکه، دارآباد، گلابدره و... وجود دارد، گفت: تداوم بارشها در تهران منجر به نفوذ آبهاي بارندگي در آبرفتهاي شهر تهران و تغذيه آب قناتها شده و همين امر سرعت و حرکت آبهاي زيرزميني در زير آبرفتهاي تهران و نيز رشته قنات ها را تشديد ميکند. بيت الهي با تاکيد بر اينکه جريان آبهاي زيرزميني، خطر آبشستگي در آبرفتهاي سست و با چسبندگي ضعيف را تشديد خواهد کرد افزود: اين امر سبب فروريزش ناگهاني زمين بهويژه در مناطقي مانند 12، 17، 19 و مناطق جنوبي تهران خواهد شد بنابراين ميتوان گفت که خطر ثانويه بارشهاي پاييزه در سيلاب، فروريزش زمين است.
ريزش قناتها
چندي پيش نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس نيز اعلام کرده بود: مديريت معضل فرونشست تهران نيازمند شکلگيري و توجه به نظام جامع مديريت شهري است. عبدالرضا هاشمزايي با هشدار نسبت به اينکه فروريزش زمين جان و مال شهروندان تهراني را تهديد ميکند، تصريح کرد: متاسفانه نظام جامع مديريت نه تنها در تهران بلکه در تمامي کلانشهرهاي کشور وجود نداشته و باعث عدم مديريت چنين آسيب هايي شده است. وي خشکي قناتها و انجام پروژه هاي عمراني مترو و احداث ساختمانهاي بلندمرتبه در اطراف قناتها، مصرف بيرويه آب هاي زيرزميني و عدم تکميل شبکه فاضلاب و تعلل در ايجاد آن را از جمله عوامل موثر در پديده فرونشست و فروريزش زمين پايتخت دانست و اظهار کرد: بسياري از چاه هاي فاضلاب که بهصورت غيرمجاز حفر شدهاند داخل قنات ها رها شده و زمينه فرونشست زمين را فراهم آورده است.