سرانجام در يکي دو روز اخير انتظارها براي شکست قيمت پرايد و نرخگذاري آن در کانالهاي پايينتر از 50 ميليون تومان به پايان رسيد و اين محصول به کانال 40 ميليون تومان بازگشت. بسياري از کارشناسان ريشه بروز اين اتفاقات را به سخنان وزير صمت در رابطه با خداحافظي با اين خودرو ارتباط ميدهند. اما در اين ميان رکود بازار و کميابشدن خريداران واقعي خودرو فعالان اين بازار را مجاب به کاهش قيمتها کرده است. زيرا زماني که فروشندگان نتوانند خريداري براي کالاي خود دست و پا کنند، چارهاي جز افزايش جذابيت فروش با کاهش قيمت ندارند تا شايد بدين شکل فرجي حاصل شود. زيرا اکنون کاهش قيمت خودرو منحصر به انواع پرايد نميشود. بررسي بازار خودروهايي که ايرانخودرو بهعنوان توليدکننده آن شناخته ميشود نشان از کاهش يک ميليون توماني بيشتر اين محصولات دارد. بهعنوان مثال پژو پارس دوگانهسوز که روز چهارشنبه 101 ميليون تومان خريد و فروش ميشد تا روز گذشته به 100 ميليون تومان رسيد. همچنين پژو 206 تيپ 2 که با 80 ميليون و 200 هزار تومان نرخگذاري شده بود، در آخرين روز هفته گذشته تا 79 ميليون و 500 هزار تومان کاهش يافت. ساير محصولات اين شرکت نيز بهطور ميانگين کاهش قيمت يک ميليون توماني را تجربه کردند تا اميدها براي بازگشت آرامش به اين بازار افزايش يابد. البته همچنان کارشناسان اعتقاد دارند تا زماني که توليدات جديد به بازار تزريق نشود، نميتوان از رخت بربستن رکودتورمي از معاملات خودرو صحبتي به ميان آورد.
قيمت کارخانه از بازار پيشي گرفت
با اينکه فعالان بازار خودرو به کاهش قيمت محصولات مجاب شدهاند، اما به نظر ميرسد برخي کارخانهداران درکي از شرايط بازار ندارند. سه شرکت مديرانخودرو، کرمان موتور و گروه بهمن قيمت کارخانهاي برخي محصولات خود را به نحوي افزايش دادهاند که بين 5/2 تا 73 ميليون تومان بيشتر از قيمت همين خودروها در بازار آزاد است.
فساد خودروسازها موضوع جديدي نيست
فساد خودروسازها موضوع ديگري است که بارها از سوي کارشناسان و مسئولان مطرح شده است. در اين زمينه بهرام پارسايي، سخنگوي اصل 90 مجلس، در اين زمينه روز گذشته توئيت کرد: «فساد خودروسازي جديد نيست. در دهه 70 که بزرگترين اختلاس تاريخ کشور 123 ميليارد بود، براي طراحي سمند، 120 ميليارد تومان با ارز 400 توماني، معادل 3500 ميليارد تومان امروز، پرداخت شد و اين طراحي گران، نه جذاب بود نه استاندارد. البته اين مبلغي است که خودروساز اعلام کرده، اما اسنادي در دست است که نشان ميدهد وام اخذشده بابت طراحي خودرو ملي بيشتر از اين مبلغ است و اين در حالي است که يک طراح ايراني برندهاي معتبر خودرو در جهان، همان زمان حاضر بود بهرايگان، طراحي خودرو ملي را انجام دهد. اما چون براي سودجويان، منفعت نداشت، نپذيرفتند. زمان استاندارد طراحي يک خودرو در جهان هم دو تا سه سال است، ولي طراحي سمند هفت سال زمان برد.»