بستن

انتخاب مدیران همسو با دولت شرط عقل است

انتخاب مدیران همسو با دولت شرط عقل است

مديرعامل شستا با اشاره به روند جديد انتصابات و شرايط آن در اين مجموعه گفت: ما اکنون بر اساس يک‌سري آيين‌نامه و ضوابط خاص انتصاب‌ها را انجام مي‌دهيم و به همين منظور در برخي از شرکت‌ها که چالش زيادي داشتند، آزمون برگزار کرديم که مستندات آزمون هم موجود است. ايلنا نوشت؛ محمد رضواني‌فر در پاسخ به اين سوال که با توجه به اهميت شفافيت در سياست‌هاي مديريتي آن مجموعه در خصوص انتصاب افراد که در هفته‌هاي اخير سروصداي زيادي ايجاد کرد و شبهاتي در خصوص عدم تخصص مطرح شد، گفت: در مورد هيات‌مديره چند نکته وجود دارد؛ اول اينکه ترکيب هيات‌مديره مهم است اينکه يک انتصاب را در يک ترکيب پنج‌نفره بخواهيم قضاوت کنيم، قضاوت جامعي نيست به‌طور مثال در شرکت دارويي لازم نيست که هر پنج عضو داروساز باشند يا در شرکت پتروشيمي هر پنج عضو تخصص شيمي داشته باشند لازم است افرادي با تخصص پروژه و نيروي انساني نيز حضور داشته باشند. وي ادامه داد: نکته دوم اينکه وقتي مي‌خواهيم در مورد هيات‌مديره تصميم بگيريم، بايد برنامه‌ها و استراتژي‌هاي شرکت لحاظ شود؛ مثلا يک شرکت پروژه‌اي است پس بايد يک تيپ آدم خاص در آن باشند يا يک شرکت درگير مجموعه‌اي از مسائل حقوقي است، پس بايد آدم‌هاي حقوقي بگذاريم. علاوه بر اين قضاوت در مورد ترکيب هيات با حضور يک فرد درست نيست.

ترکيب کارآمد مستلزم ريسک‌پذيري است

رضواني‌فر افزود: نکته بعدي اين است ما برخي محدويت‌ها نيز داريم؛ مثلا مطابق ماده 241 که يک فرد تنها در يک مجموعه مي‌تواند عضو هيات‌مديره باشد، پس ما بايد دنبال افراد نيز بگرديم. پيداکردن افرادي که ذي‌نفع نباشند يا در شرکت‌هاي رقيب نباشند و ديگر مسائل، در نهايت باعث ايجاد محدوديت‌هاي زيادي مي‌شود. از سوي ديگر اينکه يک جواني را در کنار يک ترکيب پخته‌تر بگذاريم که هم يک نيروي جوان آورده باشيم و هم شرکت خوب اداره شود و هم اينکه آن شخص چيزي ياد بگيرد، مستلزم پذيرفتن يک‌سري ريسک‌هاست به هر حال هر جواني بايد براي اولين‌بار عضو يک هيات‌مديره شود تا در سوابق کاري وي ثبت شود. وي با اشاره به برخي اظهارنظرها که در شبکه‌هاي اجتماعي در اين زمينه صورت گرفته است، گفت: البته بعضي مواقع کم‌لطفي‌هايي نيز صورت مي‌گيرد، اينکه طرف يک مدرک تحصيلي عالي دارد و يک مدرک فني حرفه‌اي در يک رشته تاسيساتي، آن وقت تحصيلات عاليه او را نبينند و فقط بگويند طرف تاسيساتي است، کم‌لطفي است. اگر اين ملاک باشد که همه ديپلمه هستند چون بالاخره يک روزي ديپلم گرفته‌اند. به نظر من اين‌قبيل اظهارنظرها و حرکات، کم‌لطفي است.

روند جديد انتصابات و شرايط آن

مديرعامل شستا با اشاره به روند جديد انتصابات و شرايط آن در اين مجموعه گفت: ما اکنون بر اساس يک‌سري آيين‌نامه و ضوابط خاص انتصاب‌ها را انجام مي‌دهيم و به همين منظور در برخي از شرکت‌ها که چالش زيادي داشتند، آزمون برگزار کرديم که مستندات آزمون هم موجود است و مستندات آن را به شما مي‌دهيم. رضواني‌فر يادآور شد: ما براي انتخاب مديرعامل و اعضاي هيات‌مديره آزمون برگزار کرديم که در آن قانون تجارت، رفتار سازماني، صورت‌هاي مالي، تحليل مالي، قوانين بورس مباحث فني آن شرکت و زبان تخصصي را گذاشتيم و به صورت مستند و فيلمبرداري‌شده نحوه برگزاري آزمون را ضبط کرديم و پس از آن با انجام مصاحبه نتايج آن را در سايت همان شرکت اعلام کرديم. اکنون هم بر همين منوال در پتروشيمي آبادان و پتروشيمي غدير هيات‌مديره و مديرعامل انتخاب کرديم.

کوشيديم به‌صورت سيستماتيک رفتار کنيم

وي افزود: ما سعي کرديم به‌صورت سيستماتيک رفتار کنيم. هر کسي که منصوب مي‌شود براساس يک شيوه‌نامه حداقل نمره‌هايي را کسب مي‌کند؛ مثلا براساس روزمه، سابقه و تحصيلات مرتبط و غيرمرتبط در رشته تحصيلي، نوع دانشگاه دولتي و آزاد و سوابق کارشناسي نمره‌هايي درنظر گرفته مي‌شود و تمام فعاليت‌ها براساس آيين‌نامه‌اي مشخص که آن را در اختيار عموم گذاشتيم، مورد بررسي قرار مي‌گيرد. مديرعامل شستا با بيان اينکه البته ممکن است که اين آيين‌نامه ايراد داشته باشد اما در بخش جوان‌ها و خانم‌ها امتيازات را سهل‌تر گرفته است، گفت: پس از اتمام اين موارد، يک نمره از فرد متقاضي و همزمان هم يک عدد براي شرکت که براساس سود و عملکرد استخراج‌شده به دست مي‌آيد. در اين مرحله نمره فرد بايد از نمره شرکت بالاتر باشد. البته نمره حداقل براي فرد موظف و غيرموظف و کسي که مي‌خواهد مديرعامل شود يا عضو هيات‌مديره تفاوت دارد.

قاطبه انتصاب‌ها شفاف شده است

وي خاطرنشان کرد: پس از معلوم‌شدن نمره، نتايج به کميته انتصابات شرکت مي‌رود و از آنجا به کميته انتصابات هلدينگ شرکت مربوطه رفته و پس از تصويب به کميته انتصابات شستا مي‌آيد، ممکن است در تمام اين مراحل يک‌درصد خطا وجود داشته باشد. اگر قاطبه اين انتصاب‌ها را با هم‌نوع خودشان در بازار و دوره‌هاي قبل مقايسه کنيم، مي‌بينيم که چقدر شفاف شده است. مديرعامل شستا با تاکيد بر اينکه ما منکر اين نيستيم که ممکن است بهتر از افراد انتخاب شده وجود داشته باشد، گفت: با همه اينها با اين چارچوب و با اين سقف حقوق و مزايا، انتخاب‌هاي ما محدود است. در مواردي ما علاقه‌مند به به‌کارگيري افرادي بوديم که در بخش خصوصي خيلي بيشتر حقوق و مزايا داشته‌اند و لذا بايد اين موارد را نيز در نظر گرفت. رضواني‌فر در پاسخ به اين سوال که آيا شما تحت فشار از سوي افراد يا نهاد يا گروه‌هايي هستيد، گفت: يک تعبير اين است که ما گاردمان را بازکرديم و هر که تمايل دارد نيرو معرفي کند که من هيچ مشکلي در آن نمي‌بينم اما اينکه سر چارچوب خودمان و سر ارزيابي ايستادگي کرديم و آزمون برگزار مي‌کنيم خير از اين منظر تحت فشار نيستم.

چالش را تنها موضوع انتصاب‌ها نمي‌بينم

وي افزود: ما يک‌سري شروط گذاشتيم که از يک‌سري جهات فشار را براي ما کم کرد اما يک‌سري فشار و مطالبات را افزايش داد؛ مثلا گفتيم بومي مي‌گذاريم، زيرا مدير پروازي نمي‌خواهيم. اين يک مقدار فشار را کم مي‌کند اما از سوي ديگر فشار را از سمت استاني‌ها بيشتر مي‌کند که علاوه بر مقيم‌بودن بايد اهل همان استان هم باشند. رضواني‌فر يادآور شد: به هر حال من در مجموع چالش شستا را تنها موضوع انتصاب‌ها نمي‌بينم. مي‌خواهم بگويم اينکه برخي اين را القا کنند که عمده فشارها از سوي نمايندگان مجلس به شستا وارد مي‌شود من به صورت يک ظرفيت مي‌بينم. اينکه يک فرد معرفي کنند که دست‌پاک و متخصص باشد، مساله بدي نيست. مشروط به اينکه بعدا هيچ مشکلي در روند بررسي و نظارت بر افراد معرفي شده وجود نداشته باشد. مديرعامل شستا عنوان کرد: در نود انتصابي که در ماه‌هاي گذشته صورت گرفته است، فقط دو، سه نفر مورد توجه قرار گرفتند، در حالي که انتصابات ديگري نيز انجام شده است؛ مثلا آقاي «نامي‌نيک» که امروز مديرعامل پتروشيمي غدير هستند به هيچ کسي وابستگي ندارد. ايشان جواني است که 16سال در پتروشيمي غدير ماهشهر کار مي‌کرده و از کارگري شروع کرده و پس از گذراندن رده‌هاي مديريتي با برگزاري آزمون توانسته بالاترين نمره را به‌دست بياورد و اکنون مديرعامل مجموعه شده است. وي با بيان اينکه از اين دست مثال‌ها زياد است، گفت: چرا اينها را نديدند؟ چرا آن موقع کسي احسنت نگفت؟ در داروسازي اکسير مديرعامل از يکي از محروم‌ترين استان‌ها انتخاب شد و اکنون بهترين عملکرد را داشته است. اين فرد حتي عضو هيات‌مديره نبود. از سوي ديگر در انتصاب آقاي علوي مدير پتروشيمي آبادان همه نمايندگان مخالف وي بودند اما در آزمون نمرات لازم را آورد و ما پاي وي ايستاديم. حرف من اين است که اين همه انتصاب و موارد مثبت ديده نمي‌شود اما ممکن است دوستان يک نفر که سابقه سياسي دارد و شايد هم‌تراز وي بوده و محق هم باشند که در اين چرخه قرار بگيرند، اندکي ناراحت شده باشند. وي افزود: اين همه حساسيت روي انتصاب‌ها در شستا وجود دارد در حالي است که من مي‌توانم به راحتي از بانک‌ها يا مجموعه‌هاي دولتي و حاکميتي نام ببرم که در آنها افرادي با داشتن مشکلاتي به مراتب زيادتر و عدم صلاحيت، در هيات‌مديره سمت کسب کردند. رضواني‌فر گفت: در مورد آن مورد خاص که اين روزها در شبکه‌هاي اجتماعي مطرح شده اين را در نظر داشته باشيد که دولت‌ها انتظار دارند در دوران خودشان با رعايت تمام شرايط تخصص و سلامت و صلاحيت، افرادي همسو با خودشان در راس امور قرار گيرند و کمک کنند سياست‌ها و برنامه‌هاي دولت پياده شود که اين مساله چيز غلطي نيست و در تمام دنيا عرف است. وي تاکيد کرد: در پاسخ به آنها که مي‌گويند چرا اين آقا را گذاشتيد، ايشان در ستاد آقاي روحاني بوده، مي‌گويم وقتي دولت تدبير و اميد انتخابات را برده است، اين فرد بايد از ستاد چه کسي انتخاب مي‌شد؟ اين دولت الان علاوه بر اينکه يک ساختار و چارچوب از برنامه‌هاي خود دارد، برنامه‌هايي هم براي وزارتخانه‌ها و شستا تهيه کرده است و انتظار دارد مديران هم در همان راستا و همسو با دولت حرکت کنند. اين يک ايراد نيست بلکه شرط عقل است و نمي‌توان به‌عنوان ايراد از اين موضوع ياد کرد.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی