بستن
کد خبر: ۱۰۴۵۷۳۶

مخالفت مجلس با فيلترينگ دائمي واتساپ و اينستاگرام

مخالفت مجلس با فيلترينگ دائمي واتساپ و اينستاگرام

«آرمان‌ملي» نگاه مجلس به شبکه‌هاي اجتماعي پرطرفدار را بررسي مي‌کند

مخالفت مجلس با فيلترينگ دائمي واتساپ و اينستاگرام

جلال رشيدي کوچي:تعداد زيادي از نمايندگان بر عدم فيلترينگ تاکيد دارند

آرمان‌ملي- شکي نيست که فضاي مجازي و به‌خصوص برخي شبکه‌هاي اجتماعي و پيام‌رسان‌هايي مثل اينستاگرام، تلگرام و واتساپ امروز نقش بي‌بديل در زندگي مردم دارند و از کسب‌وکارهاي کلان و خرد گرفته تا آموزش و سرگرمي جامعه در اين بستر انجام مي‌شود. اما پس از اتفاقاتي که طي 2 ماه گذشته در صحن جامعه صورت گرفت دولت و مجموعه حاکميت به اين جمع‌بندي رسيدند که تا اطلاع ثانوني دو پلتفرم اينستاگرام و واتساپ فيلتر شوند تا شرايط جامعه آرام شود و سپس در خصوص اين برنامه‌ها تصميم‌گيري شود. هر چند که پس از آرام شدن فضاي جامعه و روند عادي امور اين انتظار مي‌رفت که برنامه‌هاي فيلتر شده بازگشايي شوند اما برخي رويکردها از سوي برخي مقامات و نمايندگان مجلس باعث شد تا شرايط به نحو ديگري رقم بخورد. چنانکه برخي تلويحا از فيلترينگ دائمي اين برنامه‌ها خبر دادند و شراط رفع فيلتر اين اپليکيشن‌ها را نيز داير نمودن دفتر در تهران قرار دادند. اين در حالي است که طي چند وقت گذشته نيز شاهد موضع‌گيري‌هاي جسته و گريخته برخي مسئولان در اين خصوص بوديم که به تناوب از قطعي يا موقتي بودن فيلترينگ صحبت کرده‌اند. مثلا علي بهادري جهرمي، سخنگوي دولت اخيرا در جمع دانشجويان دانشگاه فردوسي مشهد گفته است: «در خصوص فيلتر اينستاگرام، مقامات امنيتي ذي‌صلاح به‌واسطه مباحث امنيتي به‌صورت مقطعي اين پيام‌رسان را فيلتر کردند. اينستاگرام اقدام تروريستي انجام داد و مسئولان امنيتي براي حفظ حقوق مردم مجبور به اقدامات متقابل شدند.» يا برخي نمايندگان نيز پيش از اين از موقتي‌بودن اين فيلترينگ خبر داده بودند. اما پرسش اينجاست که اساسا در شرايطي که پلتفرم‌هاي داخلي از بستر و ساختارهاي قدرتمند لازم براي رفع نياز مردم برخوردار نيستند چرا بايد پس از ايجاد آرامش در جامعه هنوز هم شاهد فيلترينگ اينستاگرام و واتساپ باشيم و زيان سرشاري را به کسب و کارهاي مجازي وارد آوريم؟ بايد ديد که بالاخره دولت و حاکميت چه تصميمي در مورد اين برنامه‌هاي پرطرفدار در جامعه اتخاذ خواهند کرد.

از جرم‌انگاري تا مخالفت با فيلترينگ دائمي

نوع رويکرد بهارستان‌نشينان نسبت به فضاي مجازي و برنامه‌هاي پرطرفدار متفاوت است. چنانکه از طرفي بسيار سفت و سخت طرف صيانت خود را که از ماه‌ها پيش در دستور کار داشتند پي‌مي‌گيرند و از طرفي مخالفت خود را با فيلترينگ دائمي اينستاگرام و واتساپ اعلام مي‌کنند. اين در حالي است که خبرهاي صيانت همچنان ادامه دارند. براساس اخباري که به‌تازگي از مجلس رسيده، به نظر مي‌رسد کميسيون مشترک صيانت دوباره در حال تشکيل جلسه است. اين خبرها همزمان شدند با آنچه رسانه‌ها درباره طرح جديد مجلس براي محدوديت بيشتر فضاي مجازي و جرم‌انگاري فعاليت در آن دادند. با اين حال 21 آبان احمد نادري، نماينده تهران در دانشگاه تهران گفت که بخشي از مجلس به رياست قاليباف پيگير برداشتن فيلترينگي است که الان هست و قرار است با سياست‌هاي جديدي پيگيري شود. وي تصريح کرد: رئيس مجلس پيگير برداشتن فيلترينگ دو شبکه اجتماعي است. قاليباف مستقيم به نمايندگي بخش زيادي از مجلس که ما هم جزو آن هستيم پيگير برداشتن و رفع فيلتر اينستاگرام و واتساپ بوده و هستيم. جاهايي بحث‌هاي جدي مطرح شده و مي‌شود. او در ادامه گفته اين سياست جواب نداده و بايد سياست را جديد کنيم. اين روند سينوسي مجلس‌نشينا‌ن نشان مي‌دهد که شاهد نوعي رويکرد دوگانه از سوي مجلس يازدهم هستيم. البته نکته ديگري که در اين ميان مطرح مي‌شود بحث پلتفرم‌هاي داخلي و حمايت از آنهاست. برخي تصور مي‌کنند که با بستن و فيلترينگ شبکه‌هاي اجتماعي محبوب و پرطرفدار جامعه به سمت اپليکيشن‌هاي اجتماعي داخلي کوچ خواهند کرد. در حالي که نگاهي به آمارها نشان مي‌دهد حتي با فيلترشدن اينستاگرام و واتساپ مردم به سمت استفاده گسترده از وي‌پي‌ان و فيلترشکن‌‌هاي مختلف رفته‌اند تا اساسا فيلترينگ را دور زده و به شبکه‌هاي محبوب خود دسترسي پيدا کنند. لذا به نظر مي‌رسد براي بهبود شبکه‌هاي داخلي نيز به‌جاي فيلترينگ پلتفرم‌هاي خارجي بايد با تقويت زيرساخت‌هاي داخلي رقابت ايجاد کرد و در آن زمان به عهده خود مردم گذاشت که از کدام برنامه‌ها استفاده مي‌کنند.

تصميم فيلترينگ موقتي بود

يک عضو کميسيون امور داخلي و شوراهاي مجلس اظهارداشت: تصميم مقامات امنيتي بر اين است که تا زمان برگشت آرامش به جامعه، برخي شبکه‌هاي اجتماعي که بسترهاي آشوب در آنجا شکل مي‌گيرد، به طور موقت فيلتر شوند. جلال رشيدي کوچي گفت: در حال حاظر فضاي متشنج و ناآرام به سمت فضاي آرامش در حال حرکت است، اميدوارم بحث مسدودشدن شبکه‌ها مجددا مورد بررسي قرار بگيرد. وي افزود: رياست مجلس و تعداد زيادي از نمايندگان متفق‌القول بر عدم فيلترينگ شبکه‌هاي اجتماعي تاکيد دارند.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی