بستن
کد خبر: ۱۰۴۰۷۲۳

نگــــره

نگــــره

سکوت دولت در مقابل مخالفان برجام

با آنکه هنوز جزئياتي از پاسخ ايران به متن پيشنهادي اروپا براي احياي برجام مشخص نيست و همه‌چيز در حد گمانه‌زني‌ها و اطلاع‌گيري از منابع آگاه است؛ اما پالس‌هاي خوبي چه از سوي طرف ايراني و چه غربي‌ها و آمريکايي‌ها به گوش مي‌رسد و گويي طرفين برجام به توافقي مشروط رسيده‌اند. قرن‌نو نوشت؛ در اين ميان و در شرايطي که شمارش معکوس براي اعلام نظرات غربي‌ها و آمريکا به پاسخ ايران آغاز شده، در داخل کشور برخي از اصولگرايان و چهره‌هاي نزديک به اين جريان، ساز مخالفت خود با برجام را کوک کرده‌اند.

جليلي و انتقاد از مذاکرات

سعيد جليلي که زمان دولت روحاني از مخالفان سرسخت برجام بود، بعد از روي کار آمدن دولت رئيسي، تصور مي‌شد باز هم سکان تيم مذاکرات را به‌دست خواهد آورد. سعيد جليلي هميشه پاي مخالفت خود از برجام ايستاده است، چه زماني که رئيس دولت سايه بود و چه زماني که کانديداي انتخابات رياست‌جمهوري. به‌طور مثال، سعيد جليلي در گفت‌وگويي در بحبوحه‌ انتخابات 1400 درباره برجام گفت: «مذاکره غلط هيچ مشکلي را حل نخواهد کرد و مذاکره خوب نيز تنها بخشي از کار براي رفع مشکلات است. سال 92 هم گفتيم که تا ايرادات ساختار اجرايي ـ اداري کشور حل نشود، نمي‌توان ادعا کرد که مشکلات با مذاکره و... حل خواهد شد.» در همان سال، در حالي که تيم مذاکره‌کننده در وين در حال مذاکره بود، نامه دويست‌صفحه‌اي جليلي به رهبر معظم انقلاب خبرساز شد. اگرچه خودش در واکنش به اين نامه که انتقادات زيادي را برانگيخت، گفت: «مي‌گويند‌ فلاني صد صفحه يا دويست صفحه نامه نوشته است؛ اما چرا چنين فضايي اکنون طراحي مي‌شود‌‌؟ من که قبلا گفته‌ام برجام سند‌ طلبکاري ملت است و د‌ر د‌انشگاه بايد‌ برجام‌خواني راه بيفتد‌. اما مگر صحنه ما اين مسائل است.» او همچين گفت: «من هميشه مکاتباتي د‌اشتم و وظيفه خود‌ مي‌د‌انم نظراتم را بيان کنم. د‌ولت قبل د‌ر پايان د‌وره خود‌ گزارشي د‌رباره برجام د‌اد‌ من آن را بررسي کرد‌م و موارد‌ي که با واقعيت مطابقت ند‌اشت بيان کرد‌م. اين نامه مربوط به شش ماه پيش و د‌ر نقد‌ گزارش د‌ولت قبلي د‌ر زمينه د‌ستاورد‌هاي برجام بود‌. البته اين مسائل ارزش پرد‌اختن ند‌ارد‌.»

ياران جليلي به ميدان آمدند

حال در روزهايي که چشم جهان خيره به کاخ سفيد است تا ببينند آيا ايران ايده‌هاي اتحاديه اروپا را مي‌پذيرد يا خير، در اين سوي ميدان و در داخل کشور، سعيد جليلي اگرچه سکوت کرده؛ اما ياران او مرتب به برجام انتقاد مي‌کنند و مخالفت خود را ابراز مي‌کنند. به‌طور مثال، عباس رنجبر، مسئول دفتر سعيد جليلي در توئيتي نوشت: «احياي روح برجام و تز رسواشده‌ حل معيشت از طريق سازش در اذهان مردم، شرطي‌کردن اقتصاد و اعمال خودتحريمي عليه نهادهاي داخلي، اعطاي مجدد اهرم فشار مکانيسم ماشه و نظارت‌هاي استثنايي به آمريکا و... آقايان رئيسي و باقري مسئوليت مستقيم تبعات اين تصميم برعهده‌ شماست.» اين رويکرد در حالي اتخاذ شده که برخي از دلواپسان ديروز برجام هم با مشاهده فشارهاي ناشي از تحريم‌ها و حل مشکلات اقتصادي، به صف موافقان برجام پيوسته‌اند و گرچه توجيهاتي براي موافقت امروز خود با توافق هسته‌اي مطرح مي‌کنند؛ اما در نهايت برون‌داد تحرکات آنها موافقت با مسير در پيش گرفته‌شده در دولت رئيسي است. اگرچه دولت رئيسي به اين مخالفت‌ها تاکنون پاسخ صريحي نداده است، اما به‌نظر مي‌رسد که عزم خود را براي رسيدن به توافق جزم کرده و به مخالفت تندروها با برجام توجهي نشان نمي‌دهد.

حجت‌الاسلام حسين ابراهيمي:

تصور نکنيم فرداي امضاي توافق همه‌چيز ارزان مي‌شود

يک عضو جامعه روحانيت مبارز درباره انتظار مردم از احياي برجام اظهار داشت: متعاقب برجام و سپس خروج آمريکا از آن توافق، تحريم‌هاي ظالمانه‌اي عليه ايران وضع شد. غربي‌ها خواستند کشور ما فلج شود و تحت فشار وارده، جمهوري اسلامي از بين برود اما خداوند لطف کرد و مردم صبر پيشه کردند تا همه چيز را متفاوت از خواست بدخواهان ملت ايران شود؛ تا جايي که توانستيم با همه مشکلات، کشور را طوري پيش ببريم که نه‌تنها نظام حفظ شود، بلکه رشد اقتصادي هم داشته باشيم. حجت‌الاسلام حسين ابراهيمي گفت: احياي برجام گرچه بخش زيادي از تحريم‌ها را رفع و دست‌وبال مردم را باز مي‌کند اما معنايش اين نيست از فرداي رفع تحريم‌ها همه‌چيز گلستان شود. مردم واقع بين هستند و مي‌دانند توقعشان از احياي برجام بايد در چه حد باشد. وي درباره سابقه بدعهدي آمريکا تاکيد کرد: من باور دارم بايد تضمين‌هاي لازم از آمريکا گرفته شود. بايد از آمريکايي‌ها تضمين‌هايي بگيريم تا در آينده نتوانند گربه‌رقصاني کنند. وقتي کشوري در يک مذاکرات چندجانبه و مهم پاي تعهدي را امضا مي‌کند، يعني تمام ارکان آن کشور متعهد به اجرايش مي‌شود و اصلا قابل پذيرش نيست که با تغيير دولت در يک کشور ناگهان زير تعهدات زده شود.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی