غلامعلي رجايي در گفتوگو با «آرمان ملي»:
رئيسي در حوزه فرهنگي با چالشهاي روحاني روبهروست
آرمان ملي- احسان اسقايي: گشت ارشاد و برخورد با زنان بدحجاب به حاشيهاي بر اقدامات دولت در حوزه آزادسازي قيمتها و تلاش براي احياي برجام تبديل شده است. برخي معتقدند احتمالا اين اقدام براي پوشش چالشهايي که در حوزه اقتصادي به وجود آمده، ايجاد شده و برخي ديگر اساسا چنين تحليلي را برنميتابند. البته تحليل ديگري هم وجود دارد که «آرمان ملي» در گفتوگو با غلامعلي رجايي فعال سياسي به آن پرداخته است. رجايي معتقد است که رئيسي در برنامههاي فرهنگي با همان چالشهايي روبهروست که روحاني با آن دست و پنجه نرم ميکرد و بعيد است که ابراهيم رئيسي در شرايطي که وضعيت اقتصادي فعلي از محبوبيت اوليه دولت وي کاسته، چنين اقداماتي در حوزه فرهنگي را در دستور داشته باشد .
بعد از روي کار آمدن دولت سيزدهم شاهد اتفاقاتي در حوزه فرهنگي هستيم. براي نمونه بليت کنسرت ميفروشند و شهروندان هم وارد سالن ميشوند و کنسرت هم در حال اجراست اما وسط اولين قطعه جلوي ادامه کنسرت را ميگيرند. اگر نميخواهند کنسرتي برگزار شود چرا مجوز داده و بعد آن را لغو ميکنند؟
مشکل دولت رئيسي در لغو کنسرتها در برخي شهرها همان مشکل دولت حسن روحاني است. در دولت روحاني نيز در اکثر شهرها کنسرت برگزار ميشد اما برخي شهرها به رغم مجوز دولت از برگزاري کنسرت جلوگيري ميشد. دوگانگيهاي اينگونه در سطح مديريت کشور بعد از چندين سال هنوز هم ادامه دارد. اگر کنسرت خوب است، براي همه خوب است و اگر کنسرت بد است بايد براي تمام شهرها بد باشد. نه اينکه يک کنسرت با يک خواننده و يک آهنگ در شهر الف برگزار شود اما در شهر ديگر به همان کيفيت برگزار نشود. اگر آهنگ و متن و محتواي يک کنسرت برخلاف مباني انقلاب اسلامي نيست، ديگر نبايد در جاي ديگر جلوي برگزاري آن گرفته شود. در اين قضيه نه تنها نسبت به گذشته جلو نرفتهايم بلکه با چالشهاي بيشتري هم مواجه هستيم.
بعيد به نظر ميرسد دولت نتواند جلوي اين اقدامات را بگيرد و شايد هم با چنين اقداماتي موافق باشد، اينکه توپ را در اين مورد در زمين ديگران بيندازيم درست نيست زيرا شاهد برخورد با زنان بد حجاب هستيم آن هم برخوردي که بعضا با حاشيههايي همراه شده است!
البته گويا فعاليت گشت ارشاد در مقايسه با ابتداي راهاندازي آن کمتر شده است. هر چند هنوز هم حاشيههايي در اين ارتباط وجود دارد. شايد باز هم در برخورد با مردم کوتاه بيايند. ظاهرا اعلام شده قرار است بدحجابها و بيحجابها جريمه نقدي شوند. گشت ارشاد مانند ريختن چند قاشق غذا در يک ظرف آب است. نميتوان گشت ارشاد را به بهانه آزاد بودن حجاب جمع کرد. البته برخوردهاي سخت هم پذيرفته شده نيست.
چرا يک دولت در ايران روي کار ميآيد وفعاليت گشت ارشاد کمرنگ مي شود و دولتي ديگر سخت و محکم در اين زمينه ميايستد؟
چون تعريف دقيقي از بد حجابي و بيحجابي وجود ندارد. اين تعريف هم با سياستمداران نيست. بد حجابي بايد در حدود شرع تعريف شود. از اين جهت است که چند بار اساسا فعاليت گشت ارشاد بعد از برخوردهاي تند کمتر شده است. البته که بايد با هنجارشکنان و کساني که ساختار ميشکنند برخورد کرد اما اينکه روي موردي که هنوز حدود آن مشخص نشده است؛ اقدام نکنند منطقي نيست و مشاهده ميکنيم که برخي در برابر آن مقاومت ميکنند. تکليف جامعه را بايد مشخص کنيم سپس قانون را اعمال کنيم.
برخي معتقدند اين مسائل براي اين است که متن اصلي يعني کارنامه دولت در اقتصاد را از نظر مردم مخفي نگاه دارند، تا چه اندازه اين تحليل درست است؟
چنين اعتقادي ندارم. ضمن اينکه دولت با گران شدن 110 درصدي برخي کالاها پايگاه اجتماعي خود را تضعيف کرده است. من معتقدم برنامه منسجمي براي حل مشکلات وجود ندارد وگرنه ميشد شرايط را بهبود داد.
برجام و آثار احتمالي آن ميتواند موقعيت جديدي براي دولت در نزد افکار عمومي ايجاد کند؟
برجام موقعيت جديد را براي دولت ايجاد خواهد کرد اما بحث اصلي مردم، برجام نيست. مشکل اصلي مردم مساله معيشت آنهاست. مردم در حال حاضر با چالشهاي اقتصادي زيادي روبهرو هستند. دولت بايد فکري اساسي به حال قشر آسيب پذير کند که در حال حاضر با جراحيهاي اقتصادي شرايط سختتري پيش روي مردم قرار گرفته است. از اين جهت برجام هم تا حدودي ميتواند شرايط دولت را در نزد افکار عمومي افزايش دهد. جايگاه مناسبتري به دولت بدهد اما قطعا احياي برجام براي دولت اعتبار خواهد آورد.