بستن
کد خبر: ۱۰۱۸۸۳۷

کابینه رئیسی متعادل یا انقلابی؟

کابینه رئیسی متعادل یا انقلابی؟

آرمان ملی- حمید شجاعی: دولت رئیسی هنوز تشکیل نشده، گمانه‌زنی‌ها پیرامون گزینه‌های پیشنهادی هیات دولت و کابینه بسیار شدت یافته است و هر کسی نظرات و تمایلات خود را در قالب کابینه پیشنهادی ارائه می‌دهد. این در حالی است که سامانه معرفی مدیران که از سوی دفتر رئیس‌جمهور منتخب راه‌اندازی شده بود، چندی پیش به کار خود خاتمه داده است. البته در این میان هستند افرادی که به‌رغم گمانه‌زنی‌ها همچنان احتمال بالای حضورشان در کابینه می‌رود. از جمله حضور عزت‌ا... ضرغامی، رئیس سابق صداوسیما در وزارت ارشاد و بازگشت رستم قاسمی به وزارت نفت. باید دید این گمانه‌زنی‌ها چه میزان جدی خواهد بود‌ و رئیسی با چه رویکردی کابینه خود را انتخاب خواهد کرد.
لزوم تشکیل کابینه کارآمد
هر‌چه به روزهای پایانی دولت حسن روحانی می‌رسیم از آن طرف سید‌ابراهیم رئیسی در تدارک تشکیل دولت خود به‌سر می‌برد و چندی است که مشاوره‌‌ها به وی برای آرایش و چینش کابینه افزایش یافته است.‌ هرچند برخی از این مشاوره‌ها بیشتر در قالب مکنونات قلبی افراد و جریانات و به عبارتی خواسته‌های خودشان است که تحت‌عنوان مشاوره یا اظهار‌نظر گفته می‌شود. کافی است نگاهی به فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی بیندازیم تا مشاهده کنیم چندین و چند لیست از افراد برای کابینه دولت سیزدهم ارائه و منتشر شده و هر کسی از ظن خود حدسیات و تمایلاتش را با هم در‌‌آمیخته و تحت‌عنوان کابینه احتمالی دولت رئیسی ارائه کرده است. این در حالی است که چندی پیش دفتر رئیس‌جمهور منتخب همگان را از گمانه‌زنی در‌خصوص کابینه رئیسی و نفرات حاضر در آن برحذر داشته بود. خود رئیسی نیز گفته مستقل هستم و در انتخاب‌هایم شایسته‌سالاری و کارآمدی را ملاک و معیار قرار خواهم داد. لذا به‌نظر می‌رسد تلاش‌های پشت‌پرده برای قالب‌کردن برخی چهره‌های امتحان پس‌داده برای حضور در دولت چندان به‌ثمر نرسد؛ چرا‌که اساسا آیت‌ا... رئیسی شخصیتی تاثیر‌پذیر و نفوذ‌پذیر ندارد و صرفا برمبنای آنچه خود می‌اندیشد و مشاورانش می‌گویند، اقدام خواهد کرد. با همه این اوصاف اما گمانه‌زنی‌ها در خصوص کابینه غیر‌قابل‌ تفکیک شرایط پس از انتخاب رئیس‌جمهور منتخب است. در این راستا هرچند اصولگرایان معتقدند تمام تغییرات در دولت رئیسی ذیل این جریان و با محوریت خودشان است، اما نوع رویکردهای رئیسی، تجربه دولت احمدی‌نژاد‌، شعارهای رئیس‌جمهور منتخب و شرایط موجود کشور این اجازه را نمی‌دهد که دولتی جناحی و صرفا بر‌اساس تعلقات جریانی تشکیل شود. در نتیجه اگر رئیسی وعده حل مشکلات مردم در حوزه‌های مختلف و تغییر شرایط به نفع مردم را داده است، باید ابزار آن را نیز در اختیار داشته باشد. قدر‌مسلم مدیران توانمند و کارآمد حتی اگر در جریان اصولگرایی نیز نباشند، می‌توانند کمک‌حال رئیسی در راستای رسیدن به هدفش باشند؛ چراکه امروز مردم از دولت نه رویکردهای سیاسی و دعواهای جناحی، که کارآمدی و کارآیی می‌خواهند. البته رئیسی خود نیز تلاش می‌کند از این فضاها دور باشد و با رویکردی تخصص‌گرا و فراجناحی کسانی را به خدمت بگمارد که از لحاظ توانایی و کارآمدی در حد بالایی باشند؛ همین امر است که موجب می‌شود منتظر رونمایی از کابینه سیزدهم بمانیم.
وزیر ارشاد احتمالی
تغییرات در سطوح بالایی دولت‌هایی همچون رئیس‌جمهور به‌طور خودکار، تغییرات در کابینه و زیرمجموعه‌های آن را نیز در پی دارد. دولت رئیسی نیز از این مساله مستثنی نیست و گمانه‌زنی‌ها از تغییر قطعی دولتمردان، وزرا و مدیران در دولت وی حکایت دارد، اما اینکه چه کسانی وارد کابینه رئیسی خواهند شد، خود جای تامل و بررسی دارد. در این خصوص از چهره‌‌های مختلفی برای حضور در وزارتخانه‌های 19‌گانه دولت نام برده می‌شود. چهره‌هایی همچون فرهاد رهبر که برای چندین و چند‌پست در دولت پیشنهاد شده است و یکی از وزارتخانه‌هایی که درخصوص آن کمتر گمانه‌زنی شده، وزارت فرهنگ‌و‌ارشاد اسلامی است؛ جایی که یکی از چند وزارتخانه اصلی دولت را تشکیل می‌دهد. هر‌چند در این میان نام‌هایی نیز مطرح بوده، اما به‌نظر می‌رسد یک نام بیش از دیگران مورد توجه است و اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، باید عزت‌ا... ضرغامی را در مقام وزارت ارشاد رئیسی ببینیم. آنطور که نامه‌ نیوز آورده؛ «شنیده‌های جدید حکایت از آن می‌کند که جلساتی با ضرغامی درباره این وزارتخانه، مدیران ارشد و میانی وزارتخانه و نیز خط‌مشی آن برگزار شده است.» اگرچه طبیعتا برخی اختلاف عقاید وجود دارد، اما ضرغامی به احتمال فراوان برای این مسئولیت معرفی خواهد شد. نکته مهم این است که عزت‌ا... ضرغامی وزارت ارشاد با ضرغامی رئیس صدا‌وسیما تفاوت بسیاری خواهد داشت و با‌توجه به موضع‌گیری‌های متفاوت وی در ماه‌های اخیر درحوزه‌های مختلف باید دید ضرغامی چگونه عملکردی در این وزارتخانه خواهد داشت.
وزیر احمدی‌نژادی
یکی از وزارتخانه‌هایی که همواره در دولت‌ها مشتریان پر‌و‌پا‌قرصی داشته و بیشتر افراد طالب این وزارتخانه بوده‌اند، وزارت نفت بوده است؛ وزارتخانه‌ای حساس که همواره افراد آشنا و با مهارت در این حوزه در آن به‌کار گرفته شده‌اند. در دولت رئیسی نیز نگاه ویژه‌ای به این وزارتخانه و عملکردش شده و قرار است این وزارتخانه به نوعی رئیس‌جمهور را به‌طور ویژه یاری کند. لذا باید شخصی بر مسند قرار گیرد که از همه‌چیز این وزارتخانه باخبر باشد و از مسائل داخلی تا تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی موثر بر نفت را بداند. در این راستا نیز گمانه‌زنی‌هایی صورت گرفته که شاید قریب به واقع‌ترین این گمانه‌زنی‌ها برای وزارت، نام رستم قاسمی باشد. به‌نظر می‌رسد رئیس‌جمهور منتخب درباره وزارت نفت به جمع‌بندی رسیده و قصد دارد این وزارتخانه بزرگ و مهم را به رستم قاسمی بسپارد. هر‌چند از او به‌عنوان کاندیدای حضور در شهرداری تهران نیز نام برده شده، اما به‌نظر می‌رسد حضور او در وزارت نفت دولت رئیسی محتمل‌تر است. رستم قاسمی چندی پیش خود را در قامت رئیس‌جمهور می‌دید و برای انتخابات نیز ثبت‌نام کرده بود، اما با رد‌صلاحیت از خواسته خود دست کشید و به همان منصب وزارت چشم دوخت. البته رستم قاسمی همان وزیر نفت دولت احمدی‌نژاد است که در زمان وی ابهاماتی پیرامون عملکردهای وزارت نفت وجود داشته که یکی از ماجراهایی که در آن زمان بسیار برجسته شده، داستان گم‌شدن دکل نفتی بوده که هنوز هم ابهامات درآن خصوص آن پا‌برجاست. حال باید دید اگر حضور قاسمی در وزارت نفت قطعی شده باشد، او چگونه عملکردی از خود بر جای خواهد گذاشت. آیا مثل دوران وزارتش در زمان احمدی‌نژاد عمل خواهد کرد‌ یا او را در هیبتی جدید و با عملکردی متفاوت خواهیم دید.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی