معاون فني مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت با اشاره به آغاز به کار تالارهاي پذيرايي و مشاغل گروه سه و چهار در مناطق آبي و زرد کرونا، از تهيه و تدوين پروتکلهاي جديد بهداشتي براي بازگشاييهاي جديد خبر داد. محسن فرهادي درباره بازگشايي تالارهاي پذيرايي در شهرهاي زرد و آبي، گفت: در شهرهاي زرد و آبي که ميزان بيماري کرونا نسبت به شهرهاي قرمز و نارنجي کمتر است، بر اساس گروهبندي مشاغل مقرر شد تالارهاي پذيرايي بازگشايي شوند، اما اين بازگشايي طبيعتا با رعايت پروتکلهاي بهداشتي سختگيرانه همراه خواهد بود. وي با بيان اينکه دو موضوع در رابطه با کرونا منجر به وصل شدن حلقه انتقال بيماري ميشود؛ موضوع اول تجمعات بدون فاصلهگذاري است و موضوع دوم عدم تهويه مناسب هوا است، افزود: بر اين اساس در بازگشاييهاي جديد، مراکزي مجاز به فعاليت خواهند بود که دو موضوع ذکر شده را رعايت کنند.
چگونگي بازگشايي تالارهاي پذيرايي
فرهادي ادامه داد: در مورد تالارها ميدانيم که تجمعات شکل خواهد گرفت، بنابراين بايد پروتکلها را رعايت کنيم يعني فاصله افراد از يکديگر در تالارها حداقل 2 متر باشد که در مجموع نياز به 4 مترمربع فضا است. تهويه مناسب نيز شرط بعدي ما است. از سوي ديگر کنترل مستمر در تالارها يا واحدهاي مشابه با آن مثل مهدکودکها، استخرهاي سرپوشيده و ... بسيار حائز اهميت است. فرهادي با اشاره به آغاز به کار فعاليت تالارها و مجموعه واحدهاي صنفي پس از تعطيليها در ارديبهشت ماه سال جاري، تصريح کرد: در آن مقطع زماني متاسفانه کمکم پروتکلهاي بهداشتي کم اهميت تلقي شد و به سرعت بيماري افزايش يافت. اگر قرار باشد در بازگشاييهاي جديد هم به همين شيوه رفتار کنيم، متاسفانه در مدت زمان اندکي مجبور به اعمال مجدد محدوديتها خواهيم شد و اين موضوع از همه بيشتر به ضرر خود واحدهاي صنفي است که مدتها تعطيل بودند و از نظر معيشتي هم دچار مشکل شده بودند. بنابراين بايد بيش از واحدهاي نظارتي، خودشان بر عملکردشان نظارت کنند تا مشکلي پيش نيايد. مثلا تالار پذيرايي که مشکل تهويه دارد و در زيرزمين واقع شده نميتواند فعاليت کند تا بحث تهويه را فعال کند.
ابلاغ پروتکلهاي جديد
وي درباره ميزان ظرفيت هر تالار براي پذيرش خدمت گيرندگان در بازگشاييهاي پيشرو، بيان کرد: ستاد ملي مقابله با کرونا در روز شنبه ( 20 ديماه) مصوبات جديدي داشت که يکي از آنها اضافه شدن رنگ آبي به رنگبنديهاي کرونايي بود و بر اين اساس وزارت بهداشت موظف شد با دستگاههاي ذينفع اقدام به بازنگري پروتکلهاي بهداشتي داشته باشد. اکنون مشغول بازنگري پروتکلها در مشاغلي هستيم که قرار است در مناطق زرد و آبي بازگشايي شوند. براي برخي مشاغل ميتوانيم درصد پذيرش اعلام کنيم که مثلا چند درصد از ظرفيتشان را استفاده کنند. براي برخي از واحدهاي صنفي نيز که درصد پذير نيستند، تعداد نفرات مجاز براي دريافت خدمت را اعلام خواهيم کرد. اين پروتکلهاي جديد تا ابتداي هفته آينده نهايي و اعلام ميشود.
لزوم تست رپيد و دورهاي کارکنان
وي درباره تفاوت پروتکلهاي جديد با پروتکلهاي پيشين، اظهار کرد: اين بار شاغلين بايد سلامت خود را با دادن تست کرونا اظهار کنند. بسته به تعداد شاغلين و نوع فعاليت کارکنان، تعداد دفعاتي که فرد شاغل در يک هفته موظف است تست رپيد کرونا بدهد، متفاوت است که اين موضوع در پروتکلهاي جديد مشخص خواهد شد. معاون فني مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت درباره نحوه نظارت بازرسان بهداشت محيط بر فعاليت اين مشاغل، تاکيد کرد: براي تالارهاي پذيرايي، مراکز تفريحي آبي و برخي باشگاههاي ورزشي قصد داريم کارشناس مقيم توصيه کنيم. يعني واحد خدمت دهنده بتواند با کارشناس آزاد اين حوزه قراردادي داشته باشد که او را به کار بگيرد، اين کارشناس آزاد خصوصي به عنوان نماينده ما در واحد صنفي نظارت 24ساعته دارد و ما به شکل رندوم به سراغ آنها برويم. وي با تاکيد بر اينکه تنها مرجع اعلام و ابلاغ پروتکلهاي بهداشتي، وزارت بهداشت است، گفت: اعلام استفاده از ظرفيت يک سوم تالارها چندان کارشناسي شده نيست زيرا تعدادي از باغ تالارها ظرفيت هزار نفر مردانه و هزار نفر زنانه دارند که يک سوم آنها جمعيتي حدودا 600 نفره است که در شرايط کرونا فعاليت مراکز با اين جمعيت درست نيست. وي افزود: همه مشاغلي که فعال در گروه 3 و 4 بودند و تاکنون فعاليت نداشتند در مناطق زرد و آبي فعال خواهند شد. مراکزي که بيشترين ميزان تعطيلي را داشتند شامل تالارهاي پذيرايي، تفريحات آبي، شهربازيها، فعاليتهاي فرهنگي مثل سينما و تئاتر و باشگاههاي ورزشي هستند که مشروط به رعايت پروتکلهاي بهداشتي ميتوانند فعال باشند. معاون فني مرکز سلامت محيط و کار وزارت بهداشت در پاسخ به منتقدان به بازگشاييها، گفت: بازگشاييها با رعايت پروتکلهاي بهداشتي توام شده است و در اين صورت حلقه انتقال بيماري وصل نخواهد شد.