آرمانملي- محمدسياح: توسعه صنايع نفتي کشور در شرايط بحراني امروز يک موضوع مهم است که با وجود تحريمها اهميت بيشتري هم پيدا ميکند؛ از اين جهت که بودجه روي نفت بسته شده و بايد براي توسعه نفتي و همچنين صادرات فروش اقدامات جدي صورت بگيرد.
هشت قرارداد از مجموعه قراردادهاي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت به ارزش 2/1 ميليارد دلار ميان شرکت ملي نفت ايران و شرکتهاي پيمانکار ايراني امضا شد. اين اسناد همکاري که روز دوشنبه، 22 ديماه با حضور وزير نفت امضا شد، شامل هفت بسته قراردادي ميدانهاي بينک، سولابدر، لالي بنگستان، گچساران 3 و 4، گلخاري، بيبيحکيمه و اهواز 2، 3 و 5 شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب در استانهاي بوشهر، فارس، خوزستان و کهگيلويه و بويراحمد و بسته قراردادي ميدان رشادت شرکت نفت فلات قاره ايران در حوزه دريايي استان هرمزگان در خليج فارس است.
قراردادهاي بستههاي گلخاري، گچساران 3 و 4، بينک، بيبيحکيمه، سولابدر و لالي بنگستان به ترتيب با شرکتهاي حفاري شمال (هلدينگ انرژيگستر سينا)، شرکت مهندسي و ساخت تاسيسات دريايي ايران، توسعه پتروايران، مشارکت ماشينسازي اراک، مشارکت صنايع نفت و انرژي قشم و مارونکاران، شرکت ملي حفاري ايران و مهندسي و ساختماني جهانپارس به امضا رسيد و قرارداد بستههاي اهواز 2 و 3 و 5 و رشادت نيز با قرارگاه خاتمالانبيا امضا شد.
انتشار اوراق مشارکت نفتي
مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، گفت: «براي تامين منابع اين طرح، 3000 ميليارد تومان اوراق مشارکت در سال 97 منتشر شد و 2000 ميليارد تومان اوراق مشارکت نيز تا پايان ديماه امسال منتشر ميشود. امروز در برخي پروژههاي اين طرح، به توليد نفت دست يافتهايم که بسيار نويدبخش است. 18 دکل حفاري در اين طرح فعال است و پيشبيني ميشود با فعال شدن همه بستههاي قراردادي، تعداد دکلهاي فعال به 55 دستگاه برسد.» به گفته او، قراردادهايي که امروز امضا ميشود در مجموع به ارزش 2/1 ميليارد دلار خواهد بود و با اجراي کامل قراردادهاي امروز، 95 هزار بشکه به توليد روزانه نفت کشور افزوده ميشود.
ايجاد ظرفيتهاي جديد نفتي
بيژن زنگنه، وزير نفت، هم گفت: «يک درصد از افزايش ضريب توليد نفت خام معادل هفت ميليارد ميشود که با نفت 40 دلاري درآمدي 300 ميليارد دلاري به دنبال خواهد داشت، بنابراين افزايش ضريب بازيافت بايد به خواست و توقع ملي تبديل شود.» او سرمايهگذاري در حوزه افزايش ضريب بازيافت را الزامي برشمرد و افزود: «در اين مرحله يک ميليارد و 200 ميليون دلار سرمايهگذاري انجام ميشود که 100 هزار بشکه در روز به توليد نفت اضافه کرده و درآمدي معادل يک ميليارد و 500 ميليون دلار در سال ايجاد خواهد کرد، بنابراين سرمايهگذاري در کمتر از يک سال باز ميگردد.» زنگنه تاکيد کرد: «همه اين قراردادها فقط با پيمانکاران ايراني منعقد شده و 72 درصد ارزشي تجهيزات نيز ساخت داخل است، همچنين تمام منابع از بازار سرمايه تامين ميشود و اين براي نخستين بار است.» وزير نفت با بيان اينکه پيش از اين ميلياردها دلار هزينه شد، اما افزايش توليد اتفاق نيافتاد، گفت: «در اين قراردادها پيمانکار پول خود را از محل افزايش توليد دريافت ميکند، همه اين قراردادها نيز با انجام مناقصه واگذار شده و فقط يکي دو مورد بدون انجام مناقصه به قرارگاه خاتمالانبيا واگذار شده است.» او با اشاره به اينکه انعقاد اين قراردادها در شرايط تحريمها اتفاق افتاد، افزود: «تلاش کرديم در شرايطي که به دليل تحريم 5/14 درصد سهم وزارت نفت از صادرات نفت از بين رفت، اما براي پيمانکاران کار درست شده و اميد و اشتغال ايجاد کنيم. در دوران تحريم بسيار سختي کشيديم، اما درسهاي بزرگي آموختيم و ظرفيتهاي بزرگي ايجاد شد.» وزير نفت با تاکيد بر اينکه تحريمها مردني هستند، اما ما از ظرفيتهايي که به وجود آمده دست نميکشيم و از اين ظرفيتها بعد از تحريم استفاده خواهيم کرد، گفت: «ظرفيت براي فروش و صادرات نفت با قبل از تحريمها قابل مقايسه نيست، اگر شرکتهاي خارجي بيايند همکاري ميکنيم، اما ظرفيتهاي خود را کنار نميگذاريم و از اين موضع قدرتمندتر مذاکره ميکنيم.»