آرمانملي: در حاليکه پيش از اين در خبرها آمده بود که برخورد با عرضهکنندگان پوشاک قاچاق در سطح پاساژها و مراکز خريد بزرگ تهران، بيش از يک سال است که متوقف شده و اين امر که ناشي از شانه خالي کردن ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به دلايلي نامشخص بوده، به ظهور فروشندگان متخلف که منجر به کسادي کسب و کار کسبه نام آشناي بازار شده است؛ حال روز گذشته معاون امور مقابله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده که مجوزهاي لازم براي برخورد با عرضهکنندگان پوشاک قاچاق از ماه جاري صادر شده است.
فعالان صنعت پوشاک با اشاره به اشتغال دو تا 5/2 ميليون نفري در اين صنعت، ميگويند با وجود سرمايه انساني ماهر و ارزانقيمت نتوانستهايم در اين بخش عملکرد مناسبي داشته باشيم و اين در حاليست که ترکيه در سال گذشته نزديک به 18 ميليارد دلار صادرات پوشاک داشته و در حال برنامهريزي براي افزايش ميزان صادرات خود به بيش از 25 ميليارد دلار در سال آينده است. در همين زمينه آنها خواستار حمايتهاي همهجانبه دولت و نهادهاي نظارتي از توليدکنندگان داخلي پوشاک هستند تا مشکلات به وجود آمده در بخش اشتغال اين صنعت رفع شود. همچنين، گفته ميشود در صورتي که موانع توليد مانند مشکلات مربوطه به تخصيص ارز و کمبود مواد اوليه برطرف شوند، ميتوان به صادرات بيش از يک ميليارد دلاري پوشاک در آينده نه چندان دور اميدوار بود.
کاهش سهم قاچاق پوشاک
مصطفي پورکاظم شايسته، معاون امور مقابله ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با اشاره به اينکه گروه کالايي پوشاک جز کالاهاي رديف الف مبارزه با قاچاق کالاست، گفت: خوشبختانه از سال 96 تاکنون يک ميليارد دلار از حجم قاچاق پوشاک کاهش يافته است که از جمله دلايل اين کاهش، ميتوان به اجراي طرح شناسه کالاي پوشاک و طرح برخورد با عرضه پوشاک برند محرز قاچاق در سالهاي گذشته اشاره کرد. به گزارش مهر، به گفته اين مقام مسئول در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با وجود محدوديتهاي اعمالشده براي مسافرتهاي خارجي بعد از شيوع کرونا در سال جاري، نزديک به 600 ميليون دلار از قاچاق پوشاک که به صورت کالاي همراه مسافر و از طريق مناطق آزاد وارد کشور ميشد نيز کاهش پيدا کرده است. بر اساس اظهارات او، نزديک به 60 درصد از فروشگاههاي متخلف که در سالهاي گذشته مورد برخورد قرار گرفتند، تغيير رفتار داده و در حال حاضر سهم فروشگاههاي ايراني افزايش يافته است. اين مقام مسئول با تاکيد بر اين نکته که مقابله در سطح عرضه بايد به صورت مستمر انجام بگيرد، گفت: متاسفانه به دليل شيوع کرونا هنوز موفق به اجراي فاز دوم طرح مبارزه با عرضه پوشاک قاچاق نشدهايم؛ اما مجوزهاي لازم براي برخورد با عرضهکنندگان پوشاک قاچاق از 15 آذر صادر شده است که اميدواريم با شروع فاز دوم طرح برخورد با عرضه پوشاک قاچاق، بيش از پيش شاهد کاهش سهم قاچاق پوشاک باشيم.
لزوم برخورد مداوم با پديده قاچاق
همچنين، آرين شريفيزدي- کارشناس بازار پوشاک- با تاکيد بر اهميت مقابله مداوم با قاچاق اين گروه کالايي گفت: کارکرد عوامل موثر در کاهش قاچاق پوشاک به کشور موقتي بوده و نميتوان به بهانههاي واهي عرضهکنندگان کالاي قاچاق را به حال خود رها کرد؛ چرا که در غير اين صورت با کاهش همهگيري ويروس کرونا قاچاق پوشاک به صورت تصاعدي افزايش مييابد. او با اشاره به مشکلات موجود در بازار پوشاک کشور، افزود: در حال حاضر کمبود مواد اوليه مورد نياز توليد کارخانجات پوشاک باعث ميشود که توليدکنندگان نتوانند از تمام ظرفيت اسمي خود استفاده کنند؛ علاوه بر اين پس از شيوع ويروس کرونا و اجراي محدوديتهاي کرونايي، بازار پوشاک با رکود نسبي مواجه شده است. اين کارشناس بازار پوشاک با بيان اينکه محصولات داخلي ميتوانند در دو بعد کيفيت و قيمت با پوشاک خارجي رقابت کنند، گفت: با وجود ممنوعيت واردات پوشاک از سال 97، متاسفانه بسياري از توليدکنندگان زيرپلهاي هنوز هم از برندهاي خارجي استفاده ميکنند که اين مساله در امر شناسايي کالاي قاچاق و تقلبي از پوشاک توليد ملي اخلال ايجاد کرده است.