متخصص بيماريهاي عفوني بيمارستان لقمان حکيم با بيان اينکه هيچ داروي معجزهآسايي با اثربخشي خارقالعاده براي درمان کرونا وجود ندارد، عدمپايبندي به اصول بهداشتي و حفاظتي را مهمترين مانع در کنترل اپيدمي کرونا برشمرد.دکتر ايلاد علويدرزي با اشاره به وضعيت بحراني شيوع کرونا در ايران و روند تصاعدي ميزان بيماران بدحال و آمار فوتيها، استفاده از ماسک را يکي از راههاي اصلي حفاظت در برابر انتقال کرونا ذکر کرد و گفت: پوشش ماسک ميتواند باعث کاهش 80 درصدي ابتلا، بستري و مرگ شده و يکي از راههاي اصلي قطع زنجيره انتقال بيماري در تمامي عفونتهاي تنفسي استفاده از ماسک است.وي با بيان اينکه پروژههاي متعددي در کشورهاي مختلف براي ساخت واکسن کرونا در حال انجام است، گفت: هنوز شواهدي دال بر اثر بخشي اين واکسنها وجودندارد و تا زماني که واکسن به صورت جامع در دسترس عموم مردم قرار گرفته و اثربخشي داشته باشد، هنوز راه طولاني در پيش داريم. بديهي است توليد واکسن روندي را بايد طي کند و اين که در برخي کشورها واکسيناسيون کرونا شروع شده در واقع قسمتي از يک فاز تحقيقاتي است که انشاءا... نتايج نويدبخشي داشته باشد.
داروهاي درمان کرونا
وي در خصوص داروهايي که براي درمان کرونا استفاده ميشود، گفت: هيچ داروي معجزه آسايي که اثربخشي خارق العاده داشته، بتواند همه بيماران کرونايي را از مرگ نجات داده و از شدت يافتن موارد خفيف بيماري جلوگيري کند، هنوز وجود ندارد.به گفته دکتر علوي، شواهد حاصل از مطالعات متعدد در مورد استفاده از داروهاي مختلف (رمدسيوير، هيدروکسي کلروکين و ...) براي درمان بيماران کرونايي حاکي از آن است که اين داروها عملا اثر بخشي چنداني در درمان نداشته و هيچ اثر معجزه آسايي از اين داروها مشاهده نشده است.
افراد بيماري خود را انکار نکنند
اين متخصص عفوني با بيان اينکه در شرايط فعلي هر بيماري که داراي علائم تنفسي است مشکوک به کرونا فرض ميشود، افزود: گرچه ممکن است تعدادي از اين افراد واقعا مبتلا به کرونا نباشند اما قرنطينه شدن آنان براي قطع زنجيره انتقال بيماري لازم است.به گفته وي، اگر فردي داراي علائم تنفسي و سيستميک مثل بدن درد، تب، سردرد و علائم گوارشي به ويژه دو علامت همزمان باشد حتما بايد به عنوان کرونا قلمداد شود. زيرا با توجه به احتمال بالاي انتقال بيماري در روزهاي اوليه ابتلا، بسيار اهميت دارد که با شناسايي زودتر مبتلايان و قرنطينه و منفکسازي آنان از جامعه، زنجيره انتقال کرونا را قطع کنيم.عضو هيات علمي دانشگاه ضمن اظهار تاسف نسبت به مراجعه ديرهنگام بيماران به مراکز درماني، گفت: متاسفانه اين افراد در اين مدت بسياري از نزديکان، اطرافيان و همکاران خود را مبتلا کردهاند، لذا اين موضوع در کنترل طغيان و اپيدمي بسيار مهم است که افراد در صورت داشتن علائم ذکر شده بيماري خود را انکار نکرده و پيگيري کنند.علوي مدت قرنطينه خانگي بيماران را بسته به شدت بيماري 10 تا 21 روز ذکر کرد و گفت: در موارد خفيف تا متوسط بيمار بايد 10 روز پس از شروع اولين علامت در منزل قرنطينه باشد. در موارد شديدي که فرد در بخش ويژه بستري بوده يا دچار بيماريهاي نقص ايمني مشخصي است بيمار بايد تا سه هفته در قرنطينه بماند و با استراحت، مصرف مايعات و تغذيه مناسب اين دوران را طي کند.وي رعايت اصول قرنطينگي را در قطع زنجيره انتقال بسيار مهم برشمرد و گفت: مبتلايان در صورت امکان بايد در جاي ديگري جدا از خانواده قرنطينه شوند در غير اين صورت بايد در يک اتاق جداگانه با تهويه مناسب، در بسته و استفاده از ماسک قرنطينه شوند.
يک باور اشتباه بين مبتلايان
اين استاديار گروه عفوني، فرستادن فرزند کوچک خود به منزل ساير بستگان را يک باور اشتباه دانست و گفت: اين اقدام باعث گسترش و انتقال بيماري در بين خانوادهها ميشود. زيرا بچه نيز ممکن است مبتلا يا ناقل باشد و بيماري را انتقال دهد. عدمرعايت اين مسائل جزيي و بسياري از اين اقدامات که از سر خيرخواهي انجام ميشود متاسفانه صدمه زيادي به جامعه وارد ميکند.وي با تاکيد بر اجتناب افراد از خوددرماني و مصرف خودسرانه داروها، آنتيبيوتيکها و مکملها، خاطرنشان کرد: اين موارد علاوه بر اين که در درمان کرونا تاثيري نداشته ممکن است منجر به ايجاد مشکلات گوارشي، قلبي و عروقي و افزايش احتمال ابتلا به ساير عفونتها در فرد شود.اين متخصص عفوني بيمارستان لقمان عدم پايبيندي به اصول بهداشتي و حفاظتي را به عنوان مهمترين مانع در کنترل اپيدمي کرونا ذکر کرد و گفت: متاسفانه بيماران با شرايط بحراني به اين مرکز مراجعه کرده و حدود 80 درصد آنان در بخش ويژه بستري ميشوند و عليرغم تمام تلاشهاي کادر درمان تعدادي از آنها فوت ميکنند.استاديار گروه عفوني با بيان اين که بخش عمدهاي از کساني که به کرونا مبتلا ميشوند نيازي به مراجعه به مراکز درماني ندارند، افزود: اين افراد داراي علايم خفيف بيماري بدون عارضه تهديدکننده زندگي ميشوند که با قرنطينه خانگي و مصرف مايعات ، تغذيه مناسب و استراحت، بيماري آنها برطرف ميشود.وي مراجعه به بيمارستان را درصورت بروز علايم خطر واختلالات تنفسي ضروري برشمرد و گفت: افرادي که دچار تنگي نفس، وقفه تنفسي و اختلالات تنفسي در حال استراحت هستند يا سالمنداني که دچارافت فشار، عدم تحمل خوراکي و خواب آلودگي ميشوند بايد به بيمارستان منتقل شوند.
کودکان در معرض خطر هستند
اين متخصص عفوني تمامي گروههاي سني را در معرض خطر ابتلا به کرونا دانست و خاطرنشان کرد: نوزادان و کودکان خوشبختانه نسبت به بالغان کمتر مبتلا ميشوند يا علائم خفيفتري دارند و موارد شديد کمتر در آنها مشاهده شده است اما اين موضوع به معناي عدم ابتلاي آنان نيست و بايد اصول بهداشتي در مورد آنان نيز رعايت شود، زيرا در بيمارستان کودکان موارد بستري، ابتلا و حتي مرگ نيز در نوزدان و کودکان وجود دارد.