موضع انگلیس درباره مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد
وزیر امور خارجه انگلیس تاکید کرد: لندن از مسیر دیپلماتیک برای دستیابی به توافق هستهای با ایران حمایت میکند.

به گزارش آرمان ملی آنلاین ؛ «دیوید لمی» روز سهشنبه در نشست مجلس عوام اعلام کرد که انگلیس از آنچه تلاشهای آمریکا برای دستیابی به توافق هستهای با ایران نامید حمایت میکند و از تهران خواسته تا «با حسن نیت» وارد تعامل با دولت «دونالد ترامپ» شود. وی گفت: «از ابتدای ماه مه (اواسط اردیبهشت)، موضوع ایران را با مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا و استیو ویتکاف نماینده ویژه این کشور در امور خاورمیانه مطرح کردهام.»
وزیر خارجه انگلیس با بیان اینکه «ما درباره مجموعهای از تهدیداتی که ایران علیه انگلیس و شرکای ما ایجاد میکند گفتوگو کردهایم» ادعاها درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان را تکرار کرد و مدعی شد: «ایران در حال حاضر تقریباً هر شش هفته، یک مقدار قابل توجه اورانیوم با غنای بالا تولید میکند. این رقم ۴۰ برابر سقفی است که در برجام تعیین شده بود؛ توافقی که با ایران امضاء کردیم و آن را مقابل خود دارم.»
او ادامه داد: «موضع من کاملاً روشن است؛ ایران نباید هرگز به سلاح هستهای دست یابد. باید روند غنیسازی را به عقب برگرداند، از هرگونه اقدام به ساخت سلاح هستهای پرهیز کند، و تمام این اقدامات باید کاملاً قابل راستیآزمایی باشند. در غیر اینصورت، شاهد بازگشت خودکار تحریمها خواهیم بود.»
در ادامه این نشست، شماری از نمایندگان بار دیگر مواضع تندی علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرده و خواستار قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بعنوان نهاد رسمی نظامی ایران، در فهرست گروههای به اصطلاح تروریستی شدند.
در این زمینه، «جان کوپر» نماینده منطقه «دامفریز و گالووی» پرسید چرا انگلیس همچون آمریکا آن را در فهرست تروریستی قرار نمیدهد؟ وی ادامه داد: «آیا دلیل آن فشار آمریکا برای حفظ پیوندهای دیپلماتیک شکننده با تهران است؟»
لمی با اشاره به اینکه دولت انگلیس ۱۴ اسفند ۱۴۰۳ نام ایران را در فهرست نظام ثبت فعالیتهای نفوذ خارجی قرار داد گفت: «ما مسئله تروریستی اعلام کردن نهادها را به طور دائم بررسی میکنیم. ما در حال بررسی دقیق موضوع تهدیدهای دولتی هستیم؛ حوزهای که از نظر ماهیت با شبکههای تروریستی یا گروههای مشخصی که پیشتر در فهرست قرار دادهایم متفاوت است. به همین دلیل، دولت همچنان این موضوع را با دقت دنبال میکند»
در ادامه، «پریتی پتل» وزیر امور خارجه دولت سایه انگلیس نیز ادعاهایی را درباره حضور برخی اتباع ایرانی در انگلیس و ارتباط آنها با فعالیتهای اطلاعاتی مطرح کرد و گفت دولت باید پاسخ روشنی به این اقدامات بدهد.
لمی در پاسخ به بازداشت هفت تبعه ایرانی در جریان تحقیقات پلیس ضد تروریسم اشاره کرد و گفت که «همیش فالکونر» معاون وی در امور خاورمیانه با سفیر ایران در انگلیس دیدار کرده است.
لمی در ادامه گفت که موضع انگلیس با شرکای اروپایی و آمریکا در رابطه با ایران هماهنگ است. وی افزود: «بسیار خرسندیم که اکنون در آلمان دولت ثابتی شکل گرفته تا بتوانیم با آنها نیز درباره برجام و مکانیسم بازگشت فوری تحریمها همکاری کنیم. گفتوگوها با «استیو ویتکاف» نیز در حال انجام است.»
برنامه صلحآمیز هستهای ایران همواره تحت فشارهای سیاسی و اتهامات بیاساس غرب قرار داشته است. پیش از برجام، کشورهای غربی با امنیتیسازی این موضوع، تلاش کردند با ابزار تحریم و تهدید نظامی علیه ایران اقدام کنند، اما بستهشدن پرونده «ابعاد احتمالی نظامی» (PMD) در سال ۱۳۹۴ این بهانه را از میان برداشت.
ایران پس از امضای برجام به تمامی تعهدات خود پایبند ماند، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ بهطور یکجانبه از توافق خارج شد و اروپا نیز نتوانست تعهدات خود را اجرا کند. در نتیجه، ایران در چارچوب حقوق برجامی خود، گامهایی در کاهش تعهدات برداشت. مذاکرات احیای برجام در سال ۱۴۰۰ نیز بهدلیل تعلل و زیادهخواهیهای غرب به نتیجه نرسید.
با این وجود، ایران همچنان به تعامل دیپلماتیک و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داده و تأکید کرده است که در صورت بازگشت طرفهای مقابل به تعهدات خود، آماده توافق است. مذاکرات اخیر با ایالات متحده در عمان و رم، گفتوگوها با تروئیکای اروپایی در ژنو و جلسات سهجانبه در پکن نیز نشاندهنده تمایل تهران به حلوفصل موضوع از طریق دیپلماسی، مشروط به ارائه ضمانتهای واقعی برای رفع تحریمهاست.
ارسال نظر