آرمانملي: بر اساس اطلاعات منتشر شده، از مجموع کل صادرات کشور هشت ميليارد و 16 ميليون دلار به 15 کشور «همسايه» صورت گرفته است که در ميان اين گروه از کشورها عراق و امارات در رتبه اول و دوم و کشورهاي عمان، کويت و قطر پس از افغانستان، ترکيه، پاکستان، روسيه و آذربايجان در رتبههاي هشتم تا دهم و بحرين و عربستان با صادرات سه و صفر ميليون دلاري پس از کشورهاي قزاقستان و ترکمنستان در رتبههاي 14 و 15 قرار گرفتهاند. سهم کشورهاي عربي از مجموع صادرات پنج ميليارد و 348 ميليون دلار و از مجموع واردات حدود چهار ميليارد و 231 ميليون دلار بوده است. افزون بر اين، غلامحسين شافعي- رئيس اتاق بازرگاني ايران- بهتازگي با عدنان محمود- سفير سوريه در ايران ديداري داشته است که نويدبخش روزهاي بهتر براي تجارت دو کشور با اجراي موافقتنامه آزاد تجاري خواهد بود که طبق گفته شافعي خواسته دو کشور است.
بر اساس اين گزارش، سازمان توسعه تجارت ايران اعلام کرده است که در رويکردي جديد و با توجه به شرايط بينالمللي و البته متغيرهاي اقتصادي و تجاري، توسعه روابط تجاري با کشورهاي همسايه از جمله کشورهاي عربي حوزه خليج فارس را در دستور کار خود قرار داده است. روابط حسنه سياسي با برخي کشورهاي عربي، نزديکي جغرافيايي و زيرساختهاي مناسب بندري و در نتيجه هزينههاي پايين حملونقل، اشتراکات ديني، فرهنگي و زباني و سهولت ارتباط ميان تجار ايران و برخي کشورهاي عربي، سهولت رفت و آمد و پايين بودن هزينههاي بازاريابي و حضور در نمايشگاهها و ديگر رويدادهاي تجاري و همچنين ايجاد دفتر و نمايندگي و ... از جمله مهمترين عوامل افزايش روابط تجاري محسوب ميشود. با اينحال، علاوه بر تحريمهاي يکجانبه آمريکا عليه کشور و وقوع برخي نوسانات در روابط سياسي با برخي از اين کشورها مانند عربستان و وجود نا آراميها در برخي کشورها مانند عراق و يمن، شيوع ويروس کرونا و تعطيلي چند ماهه روابط تجاري با کشورهاي همسايه از جمله عوامل منفي بوده است که بر روابط تجاري با تعدادي از کشورهاي همسايه تاثيرگذار بوده است.
جزئيات تجارت ايران
در همين زمينه، مديرکل دفتر عربي و آفريقايي سازمان توسعه تجارت ايران، در مورد صادرات ايران در شش ماهه سال اظهار کرد: بر اساس آمارها صادرات ايران در شش ماهه ابتداي سال 1399 به 13 ميليارد و 566 ميليون دلار و 46 ميليون و 318 هزار تن رسيد که از اين ميزان صادرات 12 ميليارد و 799 ميليون دلار يعني حدود 94 درصد از کل صادرات کشور به 20 کشور «هدف» صادرات انجام شده است. فرزاد پيلتن در گفتوگو با ايلنا ادامه داد: در ميان 20 کشور هدف، ششکشور عربي شامل عراق با 2971 ميليون دلار (پس از چين) در رتبه دو، امارات با 1933 ميليون دلار در رتبه سه، عمان با 165 ميليون دلار (پس از افغانستان، ترکيه، پاکستان، هند، اندونزي، روسيه، تايلند و آذربايجان) در رتبه 12، کويت با 73 ميليون دلار( پس از ونزوئلا، ارمنستان، آلمان) در رتبه 16 و قطر با 62 ميليون دلار( پس از سوريه، هنگ کنگ و بالاتر از قزاقستان) در رتبه 19 بازارهاي عمده صادراتي ايران قرار داشتهاند. او ادامه داد: همچنين در حوزه واردات نيز طي مدت مذکور 16 ميليارد و 783 ميليون دلار به ميزان 16 ميليون و 524 هزار تن کالا وارد کشور شده است. پيلتن خاطرنشان کرد: از کل ميزان واردات مذکور 15 ميليارد و 644 ميليون دلار آن متعلق به 20 کشور «هدف» عمده واردات کشور بوده است که در جمع 20 کشور هدف فوق، کشورهاي عربي شامل امارات با سه ميليارد و 961 ميليون دلار (پس از چين) در رتبه دوم و عمان با 200 ميليون دلار (پس از ترکيه، هند، آلمان، روسيه، انگليس، هلند، ايتاليا، کره جنوبي، سوئيس و سنگاپور) در رتبه سيزدهم و (بالاتر از برزيل، فرانسه، مالزي، اتريش، اسپانيا، پاکستان و دانمارک) قرار گرفته است.