آرمانملي- محمدسياح: کاهش ارزش ريال باعث شده تا کالاهاي ايراني در مقابل ارزهاي خارجي بسيار ارزانتر شود. عملا هر کشوري در چنين شرايط به دليل کاهش قيمت کالاهاي داخلي دست به صادرات ميزند، چراکه به دليل ارزان بودن کالاها، ميتواند بازارها و مشتريهاي زيادي را دست و پا کند، اما به دليل نقص سيستمي و نبود سياستگذاري درست و وجود موانع صادرات، فرصتهاي صادراتي هميشه از بين ميروند و در اين ميان هست که دلالان و قاچاقچيان دست بهکار شده و بهجاي مسئولان بيکفايت اقتصادي نقش صادرکننده البته غيرقانوني را ايفا ميکنند و از قضا هميشه هم راهي براي خروج کالا به غير از 150 گمرک و منطقه آزاد و منطقه ويژه اقتصادي هم پيدا ميکنند و مسئولان هم فقط از اينکه قاچاق صورت ميگيرد مطلع هستند!
قاچاق کالا از کشور به دليل کاهش ارزش ريال در مقابل ارزهاي خارجي شدت بيشتري گرفته است، چراکه سيستم صادراتي کشور فشل و در دست مديراني است که تنها به منافع شخصي خود فکر ميکنند. يکي از کالاهاي ايراني که زماني زبانزد جهان بود امروز به محصولي پرسود براي قاچاقچيان بدل شده است. پسته، محصولي که ايران در توليد آن فرصتهاي زيادي دارد ولي به دليل گراني به دست مردم نميرسد؛ با اينحال دست قاچاقچيان براي صادرات آن باز است! رئيس اتحاديه آجيل و خشکبار تهران، با اشاره به اينکه قيمت برخي از اقلام آجيل و خشکبار نسبت به سال گذشته با افزايش 50 تا 70 درصدي مواجه شده است، گفت: «اگرچه امسال توليدات خوبي داشتيم اما برخي از توليدکنندگان محصولات خود را به دليل تغييرات قيمت عرضه نميکنند.» مصطفي احمدي با بيان اينکه تقاضاي آجيل و خشکبار بسيار کم شده و صنف ما نيز مانند باقي اصناف دچار رکود تورميشده است، ادامه داد: «امسال توليدات آجيل و خشکبار نسبت به سال گذشته حدود 30 درصد بيشتر بوده ولي برخي از توليدکنندگان يا محصولات خود را نميفروشند يا قيمتهايي را تعيين ميکنند که بازار را به هم ميريزد و همين امر منجر به افزايش قيمت آجيل در ماههاي اخير شده است. برخي از اقلام آجيل و خشکبار نسبت به سال گذشته 50 تا 70 درصد افزايش قيمت داشته است. پسته، تخمه ژاپني، تخمه آفتابگردان، کشمش، انجير جزو اقلامي هستند که با افزايش قيمت همراه شدهاند.» او اضافه کرد: «آن دسته از اجناسي که ورود يا خروج آنها با ارز بوده 50 تا 70 درصد گران شده و اين افزايش قيمت، باقي اجناس را تحت تاثير خود قرار داده است. براي مثال توليد گردو امسال حدود 50 درصد بيشتر از سال گذشته بود ولي وقتي باقي اجناس گران ميشود اين اقلام هم تحت تاثير قرار ميگيرند و توليدکنندگان محصولاتشان را نميفروشند و چون عرضه کم ميشود قيمتها نيز افزايش مييابد.»
الزام به بازگشت ارز صادراتي دليل قاچاق
عضو کميسيون کشاورزي مجلس، با اشاره به عملکرد ضعيف بازار پسته کشور، گفت: «100 هزار تن پسته سال گذشته در انبارها مانده بود و مجمع نمايندگان استان کرمان دو ميز براي پسته برگزار کرد که به وزارت صمت و وزارت امور خارجه متعلق بود. اين دو ميز کمک کرد پسته صد در صد رشد قيمتي داشته باشد ولي از ديگرسو بانک مرکزي پيمانسپاري ارزي را حذف نکرد. بانک مرکزي ميگويد ارز بايد به صورت نيمايي بازگردد و اين عامل باعث شده مقدار زيادي از پسته ايران به ترکيه قاچاق ميشود.» ذبيحا... اعظمي، ادامه داد: «در اين صورت در هر تن 25 ميليون تومان تفاوت قيمتي ايجاد ميشود و نه تنها ارزي به کشور باز نميگردد، بلکه پسته ايران به نام کشور ديگر تمام ميشود. از تجار درخواست ميکنيم ارز حاصل از پسته به کشور بازگردد. وقتي بانک مرکزي درخواست ارز ميکند، به قاچاق دامن ميزند و حتي بازارهاي اروپايي را هم از دست ميدهيم.» او با اشاره به الزام صادرکنندگان به بازگشت ارز صادراتي به صورت نيمايي گفت: «اين عامل باعث شده مقدار زيادي از پسته ايران به ترکيه قاچاق ميشود.»