در حاليکه پيشبينيها حاکي از آن بود که بازار سرمايه ايران تا پايان سال روندي صعودي خود را ادامه خواهد داد، برخي اتفاقات جهاني از جمله شيوع ويروس کرونا و کاهش قيمت نفت، پازل صعود بورس را به هم ريخت و تحليلگران بر اين باورند که براي تحليل آينده بازار بايد همچنان چشم به قيمت جهاني نفت و وضعيت شيوع کرونا در جهان و ايران داشت. به گزارش ايسنا، هفته گذشته برخلاف هفتههاي قبلتر شاهد ريزش شاخص کل بورس بوديم. در برخي از روزها شاخص کل بيش از 14 هزار واحد سقوط و همه چراغهاي قرمز بازار را روشن کرد. ريزشي که قرار گرفتن چند اتفاق باعث آن شد و کارشناسان بر اين باورند که با برطرفشدن برخي چالشهاي جهاني، بازار باز هم به روزهاي اوج خود بازخواهد گشت.
تاثير قيمت جهاني نفت بر بورس
در اين راستا، روزبه شريعتي - تحليلگر بازار سرمايه - در گفتوگو با ايسنا، با بيان اينکه در روز شنبه هفته گذشته شاهد ورود پول زيادي به بازار سرمايه بوديم، اظهار کرد: در نتيجه بازار پر حجم بود و خريد انجام ميشد، اما بعد از کاهش قيمت جهاني نفت اين اتفاق برعکس شد. البته برخي افراد ريزش بازار را به تصميمات اخير سازمان بورس و اوراق بهادار نسبت دادند اما به نظر من چند اتفاق کنار يکديگر قرار گرفت و روي بازار سرمايه تاثير گذاشت. او با تاکيد بر اينکه مهمترين عامل وضعيت فعلي اين است که خريد و تقاضا در بازار کاهش يافته است، گفت: اين اتفاق مخصوصا در سهمهاي بزرگ که وابسته به بازارهاي جهاني هستند پررنگتر است. علاوهبراين قيمت جهاني نفت با توجه به اتفاقي که بين عربستان و روسيه افتاد، کاهش يافت. البته عربستان براي روسيه شروطي تعيين کرده است که اگر روسيه آنها را بپذيرد، بازار نفت کمي به تعادل خواهد رسيد. اما بايد توجه داشت که ريزش بازار بورس ايران در سال 1392 با نفت 30 دلاري آغاز شد و بعد از آن سهام متانول، اوره، مس و امثال آنها افت کرد و باعث شد که به اصطلاح، بازار بريزد. اين تحليلگر بازار سرمايه ادامه داد: بسياري از سرمايهگذاران، تحليلگران و شرکتها حاضر بودند سهمهايي را حتي با تغيير قوانين در سازمان که بعدا هم لغو شد خريد کنند اما با کاهش قيمت نفت و فراگير شدن ويروس کرونا خريدها را متوقف کردهاند تا ببينند بازار جهاني به کدام سمت حرکت ميکند. البته اخيرا چين خريدهاي قوي انجام داده که اين موضوع يک چشم انداز اميدوارکننده است.
رد پاي کرونا در بازار سرمايه
شريعتي در ادامه با تاکيد بر اينکه کرونا باعث شده تقاضا براي برخي فرآوردههاي نفتي کاهش يابد، اظهار کرد: براي مثال با کاهش سفرهاي هوايي تقاضا براي سوخت جت کاهش يافته است. کاهش تقاضا منجر به کاهش قيمت و در نتيجه کاهش سود شرکتهاي پالايشي ميشود؛ بنابراين ممکن است صف فروش پالايشيها بيدليل نباشد.