روز گذشته ترور سردار قاسم سليماني به دست آمريکاييها در صدر اخبار جهان قرار گرفت. اين امر در حالي بود که دو روز پيش از آن و در نخستين روز سال جديد ميلادي، دونالد ترامپ اعلام کرده بود که به دنبال جنگ با ايران نيست؛ اما تحليلگران غربي اقدام اخير آمريکا را در به شهادترساندن سردار ايراني، اعلان جنگ آمريکا در خاورميانه ارزيابي ميکنند. تنشها در خاورميانه همواره بر اقتصاد جهاني تاثيرات جبرانناپذيري گذاشته است. در ماههاي گذشته اين منطقه مجددا صحنه ماجراجوييهاي آمريکا و حاميان او بوده و نگراني سرمايهگذاران از آينده را افزايش داده است. در نخستين ساعات گشايش بازارهاي جهاني در روز گذشته، طلا رکورد زده، دلار آمريکا فروريخته و سهام بورسها با افت شديدي مواجه شدهاند. از سوي ديگر، قيمت نفت نيز در بحبوحه نگرانيها بابت امنيت انتقال انرژي، با رشدي بيسابقه روبهرو بوده است. فارس به نقل از ديلياستار گزارش داده است منابع آگاه اعلام کردهاند که شرکتهاي نفتي آمريکايي در حال تخليه تاسيسات خود در بصره عراق هستند. اين شرکتها کارمندان خود را که داراي تابعيت آمريکايي هستند از تاسيسات نفتي خارج کردهاند.
بورسهاي جهاني قرمز شدند
معاملات بورسهاي آسيايي روز گذشته را با روندي نزولي طي کردهاند؛ اين در حالي بود که رشد سهام تا پيش از اعلام خبر ترور شهادت سردار سليماني، روند مثبتي را در پيش گرفته بود. شاخص بورس LMSCI- بزرگترين شاخص آسيا و اقيانوسيه خارج از ژاپن- که در معاملات اوليه به بالاترين ميزان طي حدود دو سال گذشته رسيده بود، فروريخت و شاخص بورس ژاپن (نيکي) 181 واحد افت کرد. بازارهاي سهام آمريکا و اروپا نيز در روز جمعه شاهد نزول شاخصها بودند. يورونيوز گزارش کرد: افت قيمت سهام طي خريد و فروشهاي روز جمعه موجب شده شاخص داوجونز که ميانگين موزون قيمت سهام 30 شرکت صنعتي برتر آمريکايي را نشان ميدهد، 273 واحد و شاخص کل بورس آلمان(داکس) هم 185 واحد کاهش يابد.
نفت صعود کرد
قيمت جهاني نفت در واکنش به بالاگرفتن تنشها ميان آمريکا و ايران، به بالاترين حد در بيش از هفت ماه گذشته جهش کرده است. در اثر نگرانيها از احتمال اختلال در زنجيره تامين نفت، قيمت نفت خام بيش از سه دلار رشد داشته است. بر اين اساس، قيمت پيشخريد هر بشکه نفت خام برنت به 16/69 دلار رسيده و در آستانه 70 دلار ايستاده است. همچنين قيمت پيشخريد هر بشکه نفت خام آمريکا- دابليوتيآي- 76/1دلار يا 9/2درصد جهش کرده و به 94/62 دلار رسيده است. ادوارد مويا، تحليلگر شرکت OANDA در يادداشتي نوشت: ريسکهاي بخش عرضه در خاورميانه بالا مانده و پس از تحولات اخير ممکن است شاهد ادامه تنشها در عراق باشيم.
جهش طلاي جهاني
همچنين قيمت طلا در معاملات روز جمعه به بالاترين قيمت خود در چهار ماه اخير صعود کرده است. بر اين اساس هر اونس طلا براي تحويل فوري در معاملات بازار سنگاپور 7/0درصد رشد کرده و به 1539دلار و چهار سنت رسيده است. در بازار معاملات آتي آمريکا، هر اونس طلا با 9/0درصد افزايش، 1541دلار و 30سنت معامله شده است. طلا در بحبوحه ابهامات سياسي و اقتصادي به پناهگاه مطمئن براي سرمايهگذاران تبديل ميشود. جفري هالي، تحليلگر ارشد بازار در آسياپاسيفيک در اين باره گفته است: در سومين روز از سال جديد يک بحران ژئوپليتيکي بر سر راه سرمايهگذاران قرار گرفته است. به گزارش ايسنا، عامل ديگري که از رشد قيمت طلا پشتيباني کرده، افت ارزش دلار بوده که براي دومين هفته متوالي کاهش داشته و طلا را براي خريداران غيرآمريکايي ارزانتر کرده است.