امروز فساد در ارکان مختلف اقتصاد ايران رخنه کرده و موجب شده مسير فعاليت سالم و مبتني بر رقابت بر افراد مسدود شود. اين موضوع مورد تاکيد فعالان بخش خصوصي در پنجمين همايش مبارزه با فساد که اخيرا برگزار شده، نيز قرار گرفته است. غلامحسين شافعي، رئيس اتاق بازرگاني ايران در اين همايش بر اظهارات قبلي خود در اين زمينه تاکيد کرده و گفته است که متاسفانه قبح فساد در جامعه ايراني ريخته است. در اين راستا، اقتصاد هوشمند يا اقتصاد ديجيتالي راهي براي شفافيت دانسته شده که ميتواند از تعداد مفسدان اقتصادي که خيلي از آنها اين روزها در دادگاههاي ويژهاي که به منظور رسيدگي به پروندههاي سنگين آنها برگزار ميشود، در حال ترددند، بکاهد. به گفته کارشناسان، اقتصاد هوشمند بر جنبههاي مختلف زندگي افراد يک جامعه تاثيرگذار است و در نهايت به رشد اقتصادي، ايجاد نوآوري و فرصتهاي شعلي منجر خواهد شد.
تشکيل کريدور مقابله با فساد
وزير اقتصاد در جلسه شوراي گفتوگوي دولت و بخش خصوصي گفت: بايد براي مبارزه با فساد يک نگاه همهجانبه وجود داشته باشد و براي مقابله با آن يک کريدور فعال شود؛ در چنين بستري اين وزارتخانه آماده است به کساني که فساد را افشا ميکنند، جايزه بدهد. فرهاد دژپسند اظهار کرد: فساد مانند مورچه سياه در شب سياه است که روي يک سنگ سياه نيز حرکت ميکند، از اين رو پيدا کردن آن کاري بسيار دشوار و مقابله با آن پيچيده است. او با تاکيد بر اين موضوع که هر کس فساد را افشا کند و افشاي او به صدور حکم عليه فرد فسادکننده منجر شود، از وزارت اقتصاد جايزه خواهد گرفت، خاطرنشان کرد: بايد با ايجاد يک کريدور عليه فساد سيستمي را راهاندازي کنيم که افراد در کوتاهترين زمان ممکن و به راحتي فساد اتفاق افتاده را اعلام کنند. در چنين فضايي شيوهاي که به اصطلاح به آن سوتزدن گفته ميشود، قابل استفاده خواهد بود تا هر فردي که در هر فضايي با يک فساد مواجه شد، سوت بزند و اين موضوع را در اختيار دستگاههاي نظارتي قرار دهد.
دريافت ماليات هوشمند ميشود
دژپسند در حاشيه جلسه مذکور نيز، در جمع خبرنگاران با بيان اينکه اظهارنامههاي مالياتي در يک محيط الکترونيکي به ثبت رسيده است، اظهار کرد: گمرک به صورت کامل تا هفته دولت در سال 99 الکترونيکي خواهد شد. او افزود: بر اين اساس، برنامههايي تدوين شده تا در حوزه ماليات نيز کار کاملا به صورت الکترونيکي پيش برود. در حوزه ماليات، يکي از مهمترين مقولهها، صندوقهاي مکانيزه است که تيم مستقلي براي عملياتيکردن آن اختصاص يافته است. دژپسند با بيان اينکه با الکترونيکيشدن گمرک، دريافت ماليات نيز هوشمند ميشود، گفت: در اين دو حالت يعني اخذ ماليات و انجام عمليات گمرکي، روابط رودرروي افراد به حداقل ممکن کاهش مييابد و فرآيندها در محيط الکترونيکي انجام خواهد شد تا کارايي و اثربخشي ارتقا يابد.
اقتصاد هوشمند؛ راه مبارزه با فساد
وزير اقتصاد همچنين در جلسه علني مجلس و در جريان بررسي دستاوردها و مشکلات حوزه اقتصاد شرکتهاي دانشبنيان و نوآورانه، با بيان اينکه در جلساتي رفع مشکلات مالياتي شرکتهاي دانشبنيان و مشکلات گمرکي آنها مورد بررسي قرار گرفت و در قالب بخشنامههايي به سازمان مالياتي و گمرک ابلاغ شد، گفت: ما در يک سال گذشته تلاش کرديم با شرکتهاي دانشبنيان و نوآور جلساتي براي شناسايي و رفع مشکلات آنها برگزار کنيم. دژپسند افزود: شکلگيري اقتصاد هوشمند يکي از موضوعاتي است که همواره بر آن تاکيد داشتم. اقتصاد هوشمند ميتواند در مبارزه با فساد تاثيرگذار باشد که در اين راستا شرکتهاي دانشبنيان تاثير بسياري دارند.