بستن

جنگل‌های شمال در مسیر نابودی

جنگل‌های شمال در مسیر نابودی

آرمان ملي- رها معيري: جنگل‌ها عامل کنترل آب و هوا و ريه‌هاي زمين هستند و اوضاع خشکسالي را کنترل مي‌کنند. قطع درختان جنگل‌ها خطراتي نظير رانش زمين و قوع سيل را در پي دارد و از آن گذشته زندگي حيوانات و گونه‌هاي گياهي موجود در جنگل‌ها، ضامن بقاي انسان روي زمين است. شمال ايران، از مهم‌ترين و کهن‌ترين منابع جنگلي ايران هستند که سال‌هاست گاه به بهانه ساخت جاده‌ها و يا شهرک‌ها و گاه براي فروش چوب‌هايشان چه قانوني و چه غيرقانوني در معرض نابودي هستند. آتش‌سوزي‌هايي که در فصل گرما رخ مي‌دهد و زماني طولاني که تا رسيدن کمک، جنگل‌ها در آتش مي‌سوزند، هم از عوامل تمام شدن منابع جنگلي شمال ايران هستند.

بودجه جنگل خرج سدسازي مي‌شود

نگهداري از چنين سرمايه‌اي، بيشتر از هر چيز به برنامه‌ريزي دقيق نياز دارد. چيزي که به اعتقاد برخي کارشناسان دقيقا ضعف سيستم مديريتي در حفاظت از جنگل‌هاست. ضعف مديريت و نداشتن برنامه‌اي درست و دقيق براي نگهداري از جنگل‌ها، نقطه ضعف ما در اين زمينه است. کارشناسان منابع طبيعي معتقدند از يک طرف اعتبار مناسبي براي نگهداري از جنگل‌ها اختصاص داده نمي‌شود و از طرف ديگر، آن مقدار اعتباري هم که نصيب جنگل‌ها مي‌شود، در مسير درست خرج نمي‌شود. بيش از هر چيز، سياست‌هاي متناقض در سطح خرد و کلان، منابع جنگلي را در معرض خطر قرار داده است. ظاهرا سازمان جنگل‌ها سالانه حدود 500‌ميليارد تومان اعتبارات ملي و استاني دارد كه تنها 20‌ميليارد تومان به جنگل‌هاي شمال اختصاص دارد و مابقي اعتبارات در بحث‌هاي سدسازي استفاده مي‌شود. گفته مي‌شود مجوزهاي بهره‌برداري به‌طور رسمي از سوي سازمان جنگل‌ها صادر مي‌شود و كسي به هشدارهاي كارشناسان اهميت چنداني نمي‌دهد. بر اساس آمارهايي که مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي مازندران ارائه مي‌دهد و بنا بر اطلاعات ماهواره‌اي روزانه حدود 40 هکتار از جنگل‌هاي شمال کشور نابود مي‌شود که حدود20 هکتار آن از جنگل‌هاي مازندران است. راهسازي‌ها، يکي از عوامل تخريب جنگل‌ها در مسير قانوني هستند که نفس درختان را گرفته‌اند. آنچه بايد در نظر گرفته شود اين است که فعاليت سازنده راهسازي نبايد به قيمت نابودي عرصه هاي جنگلي تمام شود .تخريب‌ جنگل‌ها به وسيله فعاليت دامداران، پروژه‌هاي عمراني، قاچاقچيان و زمين‌خواران نمي‌تواند براي هميشه ادامه پيدا کند و انتظار داشته باشيم، جنگل‌ها خود را ترميم کنند و از بين نروند. بنا بر اطلاعاتي که مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي مازندران اعلام کرده است، پيگيري جدي طرح آمايش سرزمين تنها راهکار اين معضل است. آمايش سرزمين، تمام استعداد سرزمين را مطالعه مي‌کند و هر فعاليت بايد منطبق با طبيعت منطقه باشد. همچنين يکي از نگراني‌ها وجود آفات در جنگل است.

فساد دراراضي ملي

چه بخواهيم چه نه، روند تخريب و قطع درختان در مرحله بحران قرار دارد. آتش‌سوزي‌هاي عظيم و گسترده در جنگل‌هاي شمال ايران طي سال‌هاي گذشته به عمد يا بر اثر سهل‌انگاري و عوامل جوي در چندين نوبت اتفاق افتاد و منجر به نابودي بيش از صدها هکتار از درختان جنگلي شد و حجم بزرگي از درخت‌ها و گونه‌هاي مختلف گياهي از بين رفتند. غير از آتش‌سوزي در جنگل‌ها يکي از علل نابودي درختان قطع آنها توسط افراد و يا برخي سازمان‌ها و ارگان‌هاي دولتي و غيردولتي است. آنچه مايه تعجب است، پيگيري ضعيف مسئولان در امر حفاظت از جنگل‌هاست. تا جايي‌که گره‌هاي فعال محيط زيست، هر روز بايد دلمشغولي تازه‌اي در حوزه جنگل‌ها داشته باشند، اما تغييري در روند تخريب جنگل‌ها اتفاق نيفتد. به فرموده رهبري، كاشتن درخت كار حسنه‌اي است، اما اگر جلوي قطع درختان هم گرفته شود، هيچ ‌مشكلي در مديريت جنگل نخواهيم داشت. چيزي که بعيد است به اين زودي‌ها اتفاق بيفتد و ظاهرا با تخريب هر روزه جنگل‌ها بايد منتظر وقوع سيلاب‌هاي ويرانگر بيشتري باشيم.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی