آرمان ملي- منيره چگيني: در سالهاي اخير زلزله خاموش هر لحظه به پايتخت با جمعيتي بالغ بر هشت و نيمميليون نفر نزديکتر ميشود و ظاهرا کسي صداي پاي فرونشستهاي دشت ورامين و منطقه شهريار را نميشنود. بررسيهاي اخير نشان داده که منطقه شهريار با فرو نشست سالانه 35 سانتي زمين رکورددار بيشترين فرونشست در دنياست و دشت ورامين نيز وضعيت بهتري ندارد و با 36 سانتيمتر فرونشست زمين، مانند يک بمب اتم در کنار پايتخت قرار دارد که هر لحظه به تهران نزديکتر ميشود برخي از دکلهاي برق کج شده، زنگ خطري براي بروز اتفاقات آينده است. همانطور که آمارها ميگويند بيشترين ميزان فرونشست زمين در جهان تاکنون در نيومکزيکو با 32 سانتيمتر در سال ثبتشده و حالا اين رقم را با ميزان فرونشست سالانه شهريار و ورامين مقايسه کنيد تا به عمق فاجعه بيشتر پيببريد. طبق آخرين آمار، در تهران سالانه 150ميليون مترمکعب افت آب زيرزميني رخ ميدهد که حدود 80ميليون مترمکعب مربوط به دشت ورامين و 40ميليون مترمکعب مربوط به دشتهاي تهران و شهريار است. از سوي ديگر در اراضي جنوب ورامين و در حوالي روستاي معينآباد در حالي با پديده فرونشست مواجهيم که خطوط راهآهن و سه خط بزرگ فشار قوي در اين منطقه در معرض مخاطرات اين رخداد قرار دارند.
خطر در کمين 4 منطقه تهران
چندي پيش مديرعامل شرکت آب منطقهاي تهران در همين رابطه به ايسنا، اظهار کرد: ميزان فرونشست در دشت ورامين به حدود نزديک يک ميلي متر در روز رسيده است. علت اصلي اين اتفاق برداشت بيش از حد آب از منابع آب زيرزميني براي بخش کشاورزي است. سيدحسن رضوي در مورد تدبيري که براي جلوگيري از فرونشست دشت ورامين انديشيده شده است توضيح داد: برنامه شرکت آب منطقه اي تهران و وزارت نيرو اين است که با احداث خط دوم انتقال پساب فاضلاب از تصفيه خانه تهران به دشت ورامين و پاکدشت پساب را جايگزين استفاده از چاهها کنند و به عبارت ديگر فرونشست را مهار و کنترل کنند. پيشبيني ميشود اين پروژه ظرف يک سال و نيم آينده به اتمام برسد و تا حدود زيادي نگرانيها را کاهش دهد. مديرعامل شرکت آب منطقهاي تهران در ادامه درمورد دشت شهريار گفت: بيشترين ميزان برداشت آب در اين دشت براي تامين آب شرب و فضاي سبز است. حجم انبوهي از چاههاي آب شرب و کشاورزي شهرهاي حاشيهاي تهران مانند اسلام شهر، رباط کريم، بهارستان، حتي مناطق 17،18 ،19 ،20 ،21 و 22 شهري تهران در آن منطقه قرار دارند. اين فرونشست به طرف شهر تهران گسترش پيدا کرده و مناطق 17، 18، 19 و 21 تهران را درگير کرده و ادامه پيدا ميکند و ميزان فرونشست در نقاط مختلف اين دشت متفاوت است؛ از 42 ميلي متر در سال تا 310 ميليمتر در سال است.
رانش زمين در دشتهاي خشک شهريار
يک مقام مسئول در مرکز ژئو فيزيک دانشگاه تهران که نخواست نامش فاش شود، درباره عواقب اين فرونشست ميگويد: بسياري از لرزههاي خفيف در استان تهران، عملا فرونشست است، سه سال پيش لرزشي در جنوب استان تهران رخ داد که همه گمان کردند، لرزش مذکور مربوط به زلزله است، اما متخصصان مرکز ژئو فيزيک دانشگاه تهران پس از تحقيقات فراوان، عامل لرزش را زلزله ندانسته و رانش زمين را سبب لرزش در جنوب پايتخت خواندند. وي از بررسيهاي متعدد سازمان مديريت بحران استان تهران در خصوص فرونشست و رانش زمين در اين استان خبر داد و گفت: زماني که همه آب موجود در اين استان براي سيراب کردن جمعيتميليوني پايتخت برده ميشود و زمينهاي کشاورزي تشنه و تشنهتر و سفرههاي زيرزميني کم آبتر ميشود، مشخص است، نتيجه اين ميشود، که ميبينيم.