بستن

ازدواج پوشالي با الگوي «اينستاگرام»

ازدواج پوشالي با الگوي «اينستاگرام»

شبکه‌هاي اجتماعي و رواج عروسي‌هاي لاکچري

ازدواج پوشالي با الگوي «اينستاگرام»

شايد کمي دور از ذهن و غيرقابل‌باور به‌نظر برسد، اما کم نيستند آدم‌هايي که به‌خاطراينستاگرم سفر مي‌روند، وسايل جديد مي‌خرند، مهماني‌هاي اعياني مي‌گيرند و خلاصه هر کاري مي‌کنند که چند عکس خوب و دهان‌پرکن براي انتشار در اينستاگرام داشته باشند و بتوانند از اين طريق رخنمايي کنند. برنا نوشت؛ تاسف‌انگيز اينکه حالا پاي همين داستان تلخ به مراسم ازدواج هم کشيده شده است. عروس و دامادي که با سختي توانسته‌اند وام ازدواج بگيرند، حاضرند همه مبلغ وام را هزينه کنند تا عکس‌هاي عروسي‌شان شبيه فلان مراسم عروسي باشد که به اعتقادشان خيلي خاص و لاکچري برگزار و در اينستاگرام به اشتراک گذاشته شده است. نفوذ بالاي شبکه‌هاي اجتماعي به‌خصوص اينستاگرام در جامعه موجب‌شده تجمل‌گرايي افراطي در مراسم عروسي، ريشه بدواند. انتشار تصاوير مختلف از عروسي‌هاي فانتزي در اين شبکه اجتماعي، خيلي از عروس و دامادها را وسوسه مي‌کند که همين شکل از مراسم پرخرج عروسي را الگوبرداري کنند؛ حتي اگر اين کار برايشان به قيمت گرفتن قرض و وام‌هاي سنگين در سال‌هاي اول ازدواج تمام شود. در اين بين، چشم‌وهم‌چشمي هم باعث شده محيط اينستاگرام فضايي براي فخرفروشي در مراسم عروسي باشد. اينکه عروس و داماد چه لباسي مي‌پوشند، سالن عروسي‌شان چقدر بزرگ و شيک است و چند نوع غذا براي مهمانان تدارک ديده‌اند، هر کدامشان به تصاوير اينستاگرامي براي چشم‌وهم‌چشمي تبديل شده است. اين محتواهاي فريبنده در شبکه‌هاي اجتماعي و به‌ويژه اينستاگرام، خيلي از زوج‌هاي جوان را به‌سمت عروسي‌هاي به قول خودشان «شاهانه و لاکچري» تحريک مي‌کند تا نشان دهند از بقيه عروس و دامادهاي فاميل و آشنا، چيزي کم ندارند و حتي از آنها سرتر هستند!

اينستاگرام؛ ابزار ترويج مصرف‌گرايي

اينکه بگوييم هر مراسم عروسي پرخرجي به دليل ضريب نفوذ بالاي اينستاگرام در جامعه اتفاق مي‌افتد، تحليل درستي نيست، اما قطعا شبکه‌هاي اجتماعي مثل اينستاگرام، نقش انکارناپذيري در رواج عروسي‌هاي پرزرق‌وبرق و البته پرهزينه دارد. ليلا اميراني، کارشناس ارشد مشاوره خانواده نيز به بحث نقش شبکه‌هاي اجتماعي در رواج عروسي‌هاي لاکچري مي‌پردازد و مي‌گويد: در گذشته اغلب مراسم عروسي به شکل کاملا ساده برگزار مي‌شد و اتفاقا ساده‌بودن اين مراسم براي عروس و داماد و خانواده آنها يک امتياز مثبت به حساب مي‌آمد. خانواده‌هاي عروس و داماد هم کاملا حواس‌شان بود که هزينه‌هاي عروسي براي زوج‌هاي جوان خيلي زياد تمام نشود و حتي در برخي شهرهاي ايران، هنوز هم اين رسم وجود دارد که خانواده عروس و داماد، کل هزينه مراسم عروسي را تقبل مي‌کنند تا فشار مالي به زوج‌هاي جوان نيايد، اما با رواج شبکه‌هاي اجتماعي مثل اينستاگرام از اين فرهنگ موثر در حال فاصله‌گرفتن هستيم و مصرف‌گرايي و هزينه‌تراشي‌هاي بي‌مورد به يک ارزش مهم در خيلي از مراسم عروسي تبديل شده است. او تاکيد مي‌کند: در واقع، اينستاگرام و ساير شبکه‌هاي اجتماعي مشابه به ابزاري براي ترويج مصرف‌گرايي در جامعه تبديل شده‌اند. اين ميل به مصرف‌گرايي براي نمايش در شبکه‌هاي اجتماعي، فقط يک نمونه بارزش در برگزاري مراسم پرخرج عروسي ديده مي‌شود و اين زوج‌ها معمولا بعد از عروسي هم به شکل‌هاي ديگري در دام تبليغات مصرف‌گرايي مي‌افتند.

زوج‌هايي که فقط به‌دنبال تحسين ديگرانند

مديريت هزينه‌هاي مراسم عروسي، يک هنر است که بايد اين هنر از سوي بزرگترها به زوج‌هاي جوان آموزش داده شود، اما اين روزها برخي والدين نه‌تنها با برگزاري مراسم عروسي گرانقيمت مخالفت نمي‌کنند، بلکه خودشان هم با عروس و داماد، همصدا مي‌شوند و برگزاري مراسم‌هاي پرهزينه را نوعي دستاورد و موفقيت براي زوج‌هاي جوان‌شان مي‌دانند. اميراني، کارشناس ارشد مشاوره خانواده، نيز خاطرنشان مي‌کند: اصرار براي داشتن عکس‌هاي ويژه عروسي جهت نمايش‌دادن در اينستاگرام، مي‌تواند از کمبود اعتمادبه‌نفس زوج‌هاي جوان هم نشات بگيرد. عروس و دامادي که براي حرف مردم، بهاي زيادي قائل هستند و حاضرند هر کاري انجام دهند تا تاييد و تحسين ديگران را برانگيزند، قطعا از شخصيت مستقل و قوي برخوردار نيستند و در آينده هم زندگي زناشويي آنها تحت‌تاثير همين کمبود اعتماد‌به‌نفس خواهد بود. او يادآور مي‌شود: وقتي عروس و داماد به‌جاي تلاش براي داشتن آينده‌اي بهتر، همه فکر و ذکرشان اين مي‌شود که عکس‌هاي جذاب‌تري از مراسم عروسي در اينستاگرام منتشر کنند و براي اين کار حاضرند هر هزينه‌اي را به جان بخرند، اين زوج‌ها به‌نوعي تلاش دارند تا نقاط ضعف شخصيتي و رفتاري خود را پشت عکس‌هاي تجملي از مراسم عروسي پنهان کنند، بنابراين رفتار چنين زوج‌هايي نبايد الگويي براي ساير عروس و دامادها باشد. واقعيت اين است که برگزاري مراسم عروسي پرهزينه به دوام و بقاي يک ازدواج کمکي نمي‌کند و چه‌بسا با افزايش فشار مالي ناشي از اين‌گونه مراسم، زمينه براي بروز اختلاف و درگيري بين عروس و داماد نيز ايجاد شود.

از جهيزيه‌هاي برند تا آرايش‌هاي ميليوني

اين روزها در شبکه‌هاي اجتماعي و به‌خصوص در اينستاگرام، صفحات مجازي زيادي وجود دارد که از خريد لباس عروسي تا تهيه جهيزيه‌هاي مجلسي را تبليغ مي‌کند. حتي صفحات مجازي متعددي وجود دارد که آرايشگاه‌ها و مزون‌هاي لباس عروس چند ميليوني را پيشنهاد مي‌کند. از سوي ديگر مراسم عروسي و متعلقات آن به يکي از بازارهاي داغ در اينستاگرام تبديل شده که خيلي‌ها تلاش مي‌کنند از اين بازار ميليوني، سهم بيشتري به دست بياورند. اينکه زوج‌هاي جوان تحت‌تاثير اين فضاهاي بازاري قرار نگيرند، نيازمند آموزش و اطلاع‌رساني از سوي رسانه‌ها و ساير نهادهاي فرهنگ‌ساز است تا تبليغات در اينستاگرام به خالي‌شدن جيب زوج‌هاي جوان ختم نشود.همچنين شاهديم که انواع و اقسام جهيزيه‌هاي ميليوني هم در اينستاگرام تبليغ مي‌شود و يا حتي گاهي برخي زوج‌هاي جوان، تصاوير اينستاگرامي از جهيزيه‌هاي گرانقيمت خود را با ديگران به اشتراک مي‌گذارند. اينکه زوج‌هاي جوان احساس کنند که آنها هم بايد حتما شبيه همين جهيزيه‌هاي برند را بخرند و براي اين کار به آب و آتش بزنند، يک خطاي شناختي بزرگ در ابتداي مسير زندگي مشترک است که مي‌تواند سال‌ها تبعات مالي و رواني براي زوج‌هاي جوان به همراه داشته باشد و گاه آنها مجبور شوند براي آن تاوان سنگيني بپردازند.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی