آرمان ملي- رها معيري: سالهاست که با گسترش فضاي مجازي، سايتهاي شرطبندي و قمار آنلاين به يک معضل اجتماعي تبديل شده و در جايي که بسياري از جوانان در آرزوي يک شبه پولدار شدن هستند، اين سايتها، طرفداران بسياري پيدا کرده است. شرکت Betfair، بزرگترين شرط بنديهاي آنلاين را در جهان برگزار ميکند و بر اساس برآورد اين شرکت، شرط بندها 5.5ميليارد دلار براي مسابقات جام جهاني سال گذشته هزينه کردند. چندي پيش پيام صادقيان بازيکن اسبق تيم پرسپوليس در سن 27 سالگي تصميم گرفت به جاي فوتبال يک سايت شرطبندي را در کشور ترکيه راهاندازي کند. همچنين کميته اخلاق فدراسيون فوتبال پس از بررسي پرونده ديدارهاي ليگ دسته اول که بيشترين شرطبندي در آن صورت ميگيرد به جزئياتي از حضور يک فوتباليست در شرطبندي نتايج چند ديدار رسيده که طي آن مبالغميلياردي جابهجا شده است.
اعلام شماره حساب پيرمرد روستايي
طبق آمار فعاليتهاي اين سايتها هر روز در کشور افزايش پيدا ميکند و به گفته پليس فتا در سال گذشته بيش از 300 حساب مرتبط با حدود 100 سايت قمار و شرطبندي مسدود شد. محسن يکي از افرادي است که سال گذشته حدود 18ميليون تومان پول را از اين طريق از دست دارد. او در رابطه با فعاليتهاي اين سايتهاي شرطبندي به «آرمان ملي» ميگويد: شرطبندي فوتبال اعتيادآور است و يک سال مشغول پيش بيني و شرطبندي در مسابقات فوتبال بودم. در ابتدا بايد از طريق صرافيها 50 تا 70 دلار را به شماره حسابي که اعلام کرده بودند، واريز ميکرديم تا بتوانيم به پيش بيني مسابقات بپردازيم. اما بعد از مدتي به ما شماره حساب داخلي اعلام کردند و ما هر 10 روز يکبار حدود 500هزار تومان به آن حساب واريز ميکرديم، روزهاي اول پول کمتري براي شرطبندي ميدادم و کمتر خطر ميکردم، اما هر چقدر که گذشت دل و جرأت پيدا کردم و به اميد اينکه پولهاي بيشتري ببرم، مبالغ بيشتري را شرطبندي ميکردم.
او در ادامه ميگويد: روند فعاليت سايتهاي شرطبندي به اين صورت است که چند کارشناس استخدام ميشوند و براي بازيهاي مختلفدرصد شانس براي برد و باخت تيمها را مشخص ميکنند. آنوقت با توجه به تعيين اين شانسها، درصدهاي مختلفي براي کاربران مشخص ميشود. براي مثال براي بازي دو تيم رئال مادريد و آلاوس که شانس برد تيم رئال را بسيار محتمل ميدانند به اينگونه امکان شرط بندي را براي کاربران در نظر ميگيرند که اگر تيم رئال مادريد برنده بازي شد، شما به ازاي يکميليون تومان که شرط بندي ميکنيد 7درصد آن يعني 70 هزارتومان برنده خواهيد شد. اگر دو تيم مساوي کنند شما 5 برابر اين عدد يعني 5ميليون تومان برنده خواهيد شد و اگر تيم آلاوس برنده شود شما 12 برابر اين پول را برنده خواهيد شد.
شرطبندي جرم و حرام است
همانطور که گفته شد شرطبندي در کشور ما جرم به حساب ميآيد و روز گذشته (31 تير) دادستان کل کشور بخشنامهاي مبني بر ايجاد وحدت رويه درباره سايتهاي قمار يا شرطبندي در فضاي مجازي را خطاب به دادستانهاي سراسر کشور ابلاغ کرد. يک جامعهشناس و پژوهشگر اجتماعي نيز در رابطه با گرايش بيش از اندازه جوانان به اين سايتهاي شرطبندي به «آرمان ملي» ميگويد: چند عامل در اين رابطه بسيار تعيين کنند است، اولين موضوع بيکاري جوانان و البته آرزوي يکشبه ره صدساله رفتن، است. خيلي از آنها ميخواهند بدون زحمت پولدار شوند و به راحتي در دام اين سايتها که بهصورت حرفهاي و با اتاق فکرهاي فکر، اداره ميشوند، ميافتند. اين يک واقعيت است که جامعه ما از فضيلت کار فاصله گرفته و براي تامين آينده خود بهدنبال راههايي با کمترين زحمت است. ضمن اينکه ميداند اين عضويت در وبسايتهاي شرطبندي معمولا به نفع گردانندگان و مديران آنهاست ودرصد کوچکي به اعضا ميرسد.سعيد عليزاده با اشاره به اينکه هميشه قمار و شرطبندي يک موضوع بسيار اعتياد آور است، ميافزايد: گذران اوقات فراغت يکي ديگر از عوامل ترويج اين سايتهاست. عدهاي براي گذران جذاب اوقات فراغت خود به چنين سمتي ميروند و براي اين گذران نيز هزينهاي انجام ميدهند و اميدوار هستند که اين هزينه برگردد و به سودي هم برسد. اين موضوع شرطبندي همچنين نشان ميدهد که امکان برونريزي هيجانات براي جامعه جوان کشور وجود ندارد و ما به شيوه مناسب اين نياز را پاسخ نگفتيم. عامل ديگري که در اين زمينه ميشود مطرح کرد، اين است که کنترلهايي روي شکلگيري اين گروهها براي خاليکردن جيب افراد وجود ندارد و اينقدر که درگير مسائل فرعي شديم، به مسائل اصلي توجه نشده است.