بستن
کد خبر: ۱۰۱۲۰۸۵

معادن سنگ آهن از مافياي محصولات معدني نجات يافتند

معادن سنگ آهن از مافياي محصولات معدني نجات يافتند
آرمان ملی: با عرضه 2محموله سنگ‌آهن کلوخه و دانه‌بندی‌شده در بورس کالا در هفته گذشته و درنتیجه افزایش تقاضا قیمت این محصولات در بازار با رشد 15تا20درصدی همراه شد. درواقع سنگ‌آهنی‌ها که تحت تأثیر سیاست‌های تحمیلی فولادسازان و البته حمایت‌های معاونت معدنی وقت وزارت صمت انواع و اقسام محدودیت‌های صادراتی و چالش‌های قیمت‌گذاری دستوری را تجربه کرده‌اند درحالی خواستار نرخ‌گذاری محصولات براساس 70درصد از نرخ بازار جهانی بوده‌اند که همواره فولادسازان به‌رغم بهره‌گیری از نیروی کار و انرژی یارانه‌ای برای استفاده از مواد اولیه ارزان‌قیمت نیز از هر اقدامی برای جلوگیری از کاهش فاصله قیمتی این محصول با نرخ‌های جهانی بهره برده‌اند. حال به نظر می‌رسد با عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا و البته نبود سقف رقابت تا حدی صنایع بالادستی زنجیره فولاد به اهداف خود نزدیک شده‌اند. موضوعی که به اعتقاد کارشناسان تداوم این روند و سپردن بازار به عرضه و تقاضا قطعا زمینه ایجاد تعادل را زنجیره فراهم خواهد کرد به گفته تحلیلگران در شرایطی که سود ناشی از تحمیل فشار به صنایع بالادستی زنجیره به جیب بخشی از زنجیره می‌رود در طولانی‌مدت به واسطه عدم امکان توسعه درنتیجه کمبود منابع مالی سایر ارکان زنجیره را نیز زمین‌گیر خواهد کرد.

قرارگیری سنگ‌آهن در مسیر اصلاح قیمت
کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد بازار بین‌المللی فولاد و سنگ‌آهن دررابطه‌با عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا و رشد تا 20درصدی قیمت‌ها به «آرمان ملی» می‌گوید: درحال حاضر به واسطه محدودیت‌های صادراتی که درنتیجه اعمال تعرفه بالا بر محصولات سنگ‌آهن ایجاد شده و همچنین نرخ‌گذاری دستوری که معاونت معدنی وقت وزارت صمت تعیین کرده معادن سنگ‌آهن با کاهش تولید مواجه شده که در برخی از مواقع به تعطیلی معادن کوچک مقیاس منجر شده است. بنابراین امکان اکتشافات جدید و تکمیلی از این معادن سلب شده که درنتیجه هم‌اکنون شاهد کمبود 3میلیون تنی کنسانتره برای واحدهای گندله‌سازی هستیم که این روند چالش کمبود مواد اولیه برای فولادسازان را نیز فراهم آورده است. وی با تاکید بر اینکه استمرار عرضه سنگ‌آهن و تقاضای بالای آن در بورس کالا، اتفاقی مثبت بوده که قرار گرفتن محصولات معدنی در یک روند اصلاحی در مسیر واقعی‌سازی قیمت را نشان می‌دهد، گفت: تقاضای بالای سنگ‌آهن در بورس کالا خبر بسیار خوبی بوده و نشان‌دهنده این مسئله است که عرضه سنگ‌آهن در بورس درحال عملیاتی شدن بوده و قیمت‌ها به نرخ‌های واقعی نزدیک می‌شود. جعفری طهرانی با عنوان اینکه احتمال مقاومت مصرف‌کنندگان این محصول در برابر تداوم عرضه در بورس کالا وجود دارد گفت:‌ استمرار این موضوع به دلیل منطق بزرگی که دارد، پذیرفته و عادی می‌شود و نشان می‌دهد بورس کالا جایگاه واقعی خود را در کنار سایر کالاها در زمینه عرضه محصولات مختلف معدنی نیز پیدا کرده و مسیر حرکت عرضه و تقاضا در بخش سنگ‌آهن درحال نزدیک شدن به واقعیت است. وی درباره آینده معاملات سنگ‌آهن در بورس کالا گفت: اگرچه مؤلفه‌های مختلفی برای تحلیل وجود دارد اما پیش‌بینی معاملات به استقبال خریداران بستگی خواهد داشت. البته می‌توان امیدوار بود که با توجه به افزایش نیاز کشور به سنگ‌آهن به ویژه کمبود کنسانتره در سال جاری استقبال از معاملات سنگ‌آهن بالا خواهد بود. این کارشناس ارشد بازار فولاد و سنگ‌آهن ادامه داد: به‌عبارت دیگر بورس کالا در تامین نیاز گندله‌سازان کشور از طریق عرضه سنگ‌آهن در تالار حراج باز و خرید آن توسط کنسانتره‌سازان برای تبدیل به کنسانتره و درنهایت فروش به گندله‌سازان نقش مثبتی را می‌تواند ایفا کند. وی درخصوص دلایل مقاومت بخش‌های مختلف زنجیره فولاد در مقابل عرضه مواد اولیه در بورس کالا اظهار کرد: مسئله کسب سود بیشتر در هر بنگاهی چه خصوصی و چه دولتی و در هر زمینه‌ای وجود دارد در این میان باید توجه کرد که در بازار نمی‌توان محصول نهایی را از یک حدی بالاتر فروخت چراکه رقبای دیگر نیز درحال عرضه آن محصول هستند پس هر بنگاهی به دنبال صرفه‌جویی از طریق خرید مواد اولیه ارزان با هدف سوددهی بیشتر است. از این رو دیده می‌شود که در زنجیره فولاد هرچه به سمت محصولات میانی و پایین‌دستی می‌رویم تولیدکنندگانی که یک پله بعدی هستند نسبت به شفاف شدن نرخ‌های مواد اولیه مقاومت می‌کنند تا همچنان با قیمت ارزان‌تر مواد اولیه خود را تهیه کنند؛ با این تفاسیر تلاش برای توزیع سود عادلانه در کل زنجیره فولاد که عرضه سنگ‌آهن در تالار حراج باز بورس کالا از نمونه‌های تحقق این رویداد مهم است، باید در دستور کار قرار گیرد تا همه فعالان این حوزه با رویه‌ای مطلوب به تولید بپردازند.
عرضه 300هزار تن سنگ‌آهن کلوخه و دانه‌بندی
گفتنی است هفته گذشته بورس کالای ایرانی ۲۵۰هزار تن سنگ‌آهن کلوخه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و ۵۰هزار تن سنگ‌آهن دانه‌بندی مجتمع سنگ‌آهن فلات مرکزی ایران به ترتیب با قیمت ۱۰هزار و ۲۶۰ریال و ۱۱هزارو ۳۲۰ریال به ازای هرکیلوگرم عرضه کرد که در آن بر لزوم فروش به دارندگان پروانه مجاز در زنجیره تولید فولاد کشور شامل کنسانتره آهن، گندله، آهن اسفنجی و شمش فولاد تاکید شده بود موضوعی که نشان از عزم بورس کالا برای تشویق فعالان فولادی در زمینه ورود به مزایده‌های سنگ‌آهنی دارد امیر صباغ مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه‌گذاری ایمیدرو باتاکیدبر اینکه به سمت گسترش عرضه سنگ‌آهن پیش خواهیم رفت می‌گوید: ایمیدرو در تلاش است استفاده از سازوکار بورس کالا را نسبت به مزایده‌های موجود، افزایش دهد و سنگ‌آهن بیشتری را از این طریق کشف قیمت کند و در همین راستا تاکنون ۳محموله سنگ‌آهن دانه‌بندی از طریق این مکانیزم و ازسوی ایمیدرو فروخته شده و نخستین محموله کلوخه سازمان نیز از طریق همین سیستم به فروش رسیده است و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در نظر دارد این فرآیند را در سال ۱۴۰۰ تقویت کند.

انتشار :
پربازدیدترین اخبار
تبلیغات متنی