آرمان ملي - اميد کاجيان: چهار سال تلاش دموکراتها براي آنکه بتوانند به طريقي مانع از پايان کار دونالد ترامپ پيش از پايان دوره چهارساله رياستجمهورياش بشوند همچنان ادامه دارد. مطرح کردن دخالت روسيه در انتخابات سال 2016 از سوي دموکراتها نشان ميداد که آنها بنا نيست نتيجه آن انتخابات را بپذيرند و قرار است در مسير ترامپ تا آخر رياستجمهوري سنگاندازي کنند. از همان موقع آنها با کوبيدن بر طبل دخالت روسيه در انتخابات موضوع استيضاح ترامپ را مطرح کردند. حتي بارها براي پاسخگويي، مقامات مختلف را پيش کشيدند. نتيجه آن شد که استيضاح به اين بهانه راه به جايي نبرد.
اما دوسال بعد اينبار دموکراتها روند استيضاح رئيسجمهوري آمريکا را به دو اتهام سوءاستفاده از قدرت و جلوگيري از افشاي اسناد مربوط به گفتوگوي تلفني دونالد ترامپ و رئيسجمهوري اوکراين در دو کميته اطلاعاتي و قضايي آمريکا دنبال کردند و در صحن مجلس نمايندگان آمريکا نيز به اين استيضاح راي گذاشته شد و لايحه استيضاح ترامپ به وسيله اکثريت مجلس نمايندگان تاييد شد.
البته که در آن زمان اکثريت کرسيهاي مجلس سنا در اختيار جمهوريخواهان بود و با توجه به اينکه استيضاح ترامپ نيازمند آراي دوسوم از 100 نماينده مجلس سناست، اين استيضاح که به صورت عملي انجام شد، راي نياورد.
چه بخواهيم چه نه ترامپ در عرصه داخلي آمريکا کارنامه موفقي داشت. لااقل تا پيش از کرونا و توانسته بود ميزان بيکاري در اين کشور در 50 سال گذشته را به کمترين ميزان برساند و رشد اقتصادي آمريکا را مثبت 3 درصد کند. اين موفقيت اقتصادي قطعا براي مردم آمريکا چشمگير بود و دموکراتها با طرح مکرر استيضاح وي سعي ميکردند تا به نوعي به اين جايگاه صدمه بزنند. اساسا استيضاح ترامپ ميتوانست بهعنوان يک شانتاژ رسانهاي تاثير منفي روي افکار عمومي عليه ترامپ داشته باشد. بيترديد طرح استيضاح ترامپ ابتدا به بهانه دخالت روسيه در انتخاب شدن او و بعدها بر سر موضوع مکالمات تلفني با مقامات اوکرايني و کشيده شدنش به رايگيري سنا اتفاقي کمسابقه در تاريخ آمريکا به شمار ميرفت که البته دموکراتها با اصرار روي آن اين اقدام سياسي را انجام دادند .
اينبار براي سومين بار تنها چند روز مانده به رفتن ترامپ از کاخ سفيد، بار ديگر موضوع استيضاح ترامپ مطرح شده است. ميخواهند بازهم اين استيضاح را به فاصله چند روز مانده به پايان کار او به ثمر بنشانند .
اکنون نانسي پلوسي، رئيس مجلس نمايندگان آمريکا ميگويد درصورتي که مايک پنس، معاون رئيسجمهوري مطابق با قانون اساسي ايالاتمتحده به برکناري دونالد ترامپ اقدام نکند، دموکراتهاي کنگره رئيسجمهوري را استيضاح خواهند کرد. او پيشتر نيز در نامهاي خطاب به اعضاي دموکرات مجلس نمايندگان نوشته بود که اين مجلس با صدور يک قطعنامه بهطور رسمي خواهان بهکارگيري متمم 25 قانون اساسي از سوي پنس است .متمم 25 قانون اساسي آمريکا به معاون رئيسجمهوري اختيار ميدهد در صورتي که رئيسجمهوري فاقد توانايي اجراي وظايفش باشد، با موافقت اکثريت کابينه از او سلب اختيار کند.
پلوسي در نامهاش به نمايندگان، دونالد ترامپ را خطري آني براي دموکراسي و قانون اساسي آمريکا دانست. پلوسي نوشت: از معاون رئيسجمهوري ميخواهيم طي 24 ساعت پاسخ دهد. سپس به طرح لايحه استيضاح در صحن مجلس نمايندگان اقدام خواهيم کرد.
ترس از جنگ؟
ماجراي متمم 25 قانون اساسي و البته به پيش کشيده شدن اين موضوع که پنس بتواند دست به برکناري ترامپ بزند از ماجراي دعوت ششم ژانويه ترامپ از هوادارانش در اعتراض به تاييد رياستجمهوري بايدن در کنگره و البته هجوم طرفداران او به کنگره کليد خورد؛ موضوعي که هرچند ترامپ با صراحت آن را نکوهش کرد و از حاميانش خواست تا به خانههايشان بازگردند و همينطور اعلام داشت حملهکنندگان به کنگره بهاي آن را خواهند پرداخت، اما در هر صورت، دموکراتها و البته برخي از مخالفان جمهوريخواه ترامپ اکنون از حادثه کنگره به نفع خود و عليه ترامپ بهره جسته و ابتدا خواهان برکناري او توسط مايک پنس و حالا استيضاح وي شدهاند.
هرچند پنس به عنوان معاون اول ترامپ اين روزها به او پشت کرده و نه در روز ششم ژانويه از قدرت خود براي بازشماري آرا استفاده کرد و نه اينکه هيچ حمايتي در اين روزها از او به کار بست و حتي اختلافاتش به آنفالو کردن رئيسجمهور هم ختم شد يا حتي به قول ترامپ شجاعت کافي را براي پشتيباني از جمهوريخواهان و راي مردم به عمل نياورد، اما با اين حال اعلام داشته که دست به برکناري ترامپ هم نميزند.
حال پرسش اين است که در اين چند روز باقيمانده به پايان کار ترامپ، تلاش و اين اظهارنظر مداوم که ميخواهيم استيضاح ترامپ را کليد بزنيم به چه نتيجه يا با چه منظوري صورت ميگيرد؟ کسي که تنها چند روز ديگر کاخ سفيد را ترک ميکند استيضاح کردنش چه معنايي دارد؟ آيا چيزي بيش از يک نمايش خواهد بود؟ يا واقعا ممکن است ترامپ در اين روزهاي باقيمانده به دنبال جنگي در خاورميانه باشد که دموکراتها را هراسان کرده است؟
بعد از انتخابات
مرتضي مکي کارشناس مسائل بينالملل دراينباره به «آرمان ملي» ميگويد: طرح استيضاح ترامپ در شرايطي که 9 روز به پايان دوران ترامپ باقي مانده اگرچه واکنشي به چهارشنبه سياه آمريکا و رخداد حمله به کنگره است اما هدف دموکراتها و رقباي جمهوريخواه ترامپ از تاکيد بر اين استيضاح بيشتر به بعد از انتخابات برميگردد.
وي ادامه ميدهد: ترامپ قطعا ميخواهد از پايگاه اجتماعي که برخوردار است بعد از اين نيز بهره بگيرد. او داراي 75ميليون راي است و ممکن است براي 2024 خودش يا نزديکانش را به عرصه انتخابات وارد کند. ازاين رو اقدامات اکنون سنا، تلاش و اقدامي ديگر در جهت محدود کردن يا محروم کردن ترامپ از فعاليتهاي سياسي است. آنها ميخواهند با اقدامات قانوني جلوي فعاليتهاي سياسي ترامپ را بعد از اين هم بگيرند و به نوعي مانع حضورش يا تاثيرگذاري او در انتخابات 2024 باشند. هرچند بههرحال حادثه کنگره هم به اعتبار ترامپ ضربه وارد کرد و باعث شد تا فعلا او در گوشه رينگ قرار بگيرد.
مکي ميافزايد: اکنون هم ميبينيم که او مواضع تندي مثل سابق نميگيرد. اما دموکراتها و رقباي جمهوريخواه او تلاش ميکنند تا از فرصت فعلي براي تبليغات عليه او براي بعد از انتخابات بهره بگيرند. به عبارتي شايد ميخواهند ترامپ را براي دوره بعد ردصلاحيت کنند.