گزارش «آرمان ملی» از بودجه «شیر مدارس» در انتظار تصویب در مجلس
توزیع شیر در مدارس به امسال نرسید
آرمان ملی – شفق محمدحسینی: امسال با درنظر نگرفتن بودجهای برای توزیع شیر در مدارس، با اینکه از ابتدای سال تحصیلی، به فاصله شاهد این خبر بودیم که قرار است با تامین اعتبار لازم برای توزیع شیر در مدارس، این اتفاق بیفتد، اما در نهایت و در روزهای پایانی سال، همچنان خبری از پاکتهای شیر نیست.

آن هم در حالی که از ابتدای سال تا امروز، حداقل هرچندماه یکبار با افزایش قیمت شیر و لبنیات روبهرو بودیم. حالا در انتهای سال هم به ناگهان همه اقلام غذایی روبه افزایش است. این اتفاق تازهای نیست. افزایش قیمتهای لحظهای و نوسان قیمت کالاها، این روزها برای همه تلخ و عادی شده است. مانند شنیدن این جمله که مدام از فروشندهها میشنوی، امروز نخری فردا گرونتر میشه! اما شهروندان جز عادت کردن به این جملهها و خبرهای غیرمنتظره چاره دیگری ندارند. کاری از دستانشان برنمیآید.
حالا داستان تهیه و توزیع شیر برای مدارس هم به داستانی تکراری تبدیل شده است که انگار همچنان پایانی ندارد. دانشآموزان و خانوادههایشان که دیگر امیدی به رسیدن شیر ندارند! امسال شاهد افزایش قیمت لبنیات و فرآوردههای آن، به دفعات بودیم. این هم یکی از داستانهای تکراری بود که به آن عادت کردیم. اما هرچه قیمت شیر بالاتر رفت، از حجم جمعیت مصرف کننده آن کاسته شد. این میان اقشار کم درآمد جامعه، که در تامین نیازهای حداقلی تغذیهای خود سالهاست دچار مشکل هستند، لااقل میتوانست به همین چند پاکت شیری که مدارس به فرزندانشان میداد، دلشان خوش باشد، اما انگار بودجه این شیرها قرار نیست که تامین شود. پدری با درآمد حداقل 15میلیون تومان در ماه، در خانهای اجارهای با یک یا دو فرزند کوچک، چگونه میتواند روزگارش را بگذراند؟ اصلا در سفره خالی و کوچکش جایی برای شیر خواهد ماند؟ خانوادهای که مجبور به حذف گوشت و مرغ شده است، سیب زمینی هم آنقدر قیمتش بالا رفت، که حتی کمیاب شد! حالا چگونه میتواند اصلا به شیری که مرتب قیمتش بالا میرود، فکر کند؟ شاید همان توزیع روزانه شیر در مدارس، بهخصوص در مناطقی که افراد توان کافی تامین هزینههای خود را ندارند، میتوانست کمی دل این کودکان و والدینشان را خوش کند، که دولتمردان هم به فکر بچههای ما هستند و ما را از یاد نبردهاند. مردم مهربان ما با کوچکترین توجه و مهری شاد میشوند، آن هم در روزهایی که اخبار آنچنان خوشی نمیشنویم و حتی کوچه و خیابانها و بازار هم حال و هوای روزهای پایانی سال را ندارد. اگر سری به بازار بزنید و با فروشندهها صحبت کنید، همه تاکید دارند که امسال مانند هر سال مردم خرید نمیکنند.
ضرورت مصرف لبنیات
این درحالی است که کارشناسان تغذیه مرتبا هشدار میدهند، که بچهها و بهخصوص دانشآموزان، باید از شیر و دیگر لبنیات به طور روزانه استفاده کنند، تا در بزرگسالی به مشکلات کمتری دچار شوند. اما با افزایش هزینههای یک زندگی حداقلی و عدم توان کافی اغلب اقشار جامعه در تامین نیازهای روزانه خود و عدم تامین تغذیه سالم و کافی، سبب شده است که افراد حتی اگر بخواهند هم نتوانند، همه آنچه برای سلامتیشان نیاز هست را، حداقل در زمینه خوراک، فراهم کنند.
درحالی که حتی قیمت یک نان هم مدام افزایش یافته است و هزینههای خوراک روزانه یک خانواده چهارنفره، بسیار بیشتر از دستمزد دریافتی آنهاست، دیگر مجالی برای خرید شیر آن هم به صورت روزانه باقی نمیماند.
والدین یکی از دانشآموزانی که توان خرید شیر روزانه برای کودکش را ندارد، به «آرمانملی» گفت: سال گذشته به بچهها شیر میدادند. اما امسال همچنان خبری نیست و من هم با درآمدی که دارم، توان خرید روزانه شیر را ندارم. دختر من بسیار لاغر و ضعیف است. به طوری که کل زمستان بارها بیمار شد. اما نمیتوانم برایش هرروز شیر بخرم، حالا دیگر قرصهای ویتامین بماند. برای یک سرماخوردگی ساده، تا چندمیلیون باید هزینه کنیم، آن وقت تا آخر ماه را با چه پولی سرکنیم؟ حقوق من به نصف ماه هم نمیرسد و مجبورم دوجا کار کنم. الان هم که شب عید است و آنقدر خودمان دغدغه داریم که دیگر جایی برای اینکه بچهام شیر بخورد یا نه باقی نمیماند. با این اجارهها و قیمتهای بالا، همان یک لقمه نان را هر شب سر سفره بگذارم، خدا را شکر میکنم. دیگر شیر بماند برای همان از ما بهتران!
هیچکس، حتی خود گاوها هم فکرش را هم نمیکردند، که روزی یک لیوان شیر ناقابلشان آنقدر با ارزش و اهمیت و دست نیافتنی شود! حالا مساله دیگر در کنار بهای بالای شیر و لبنیات، کیفیت آنها هم هست که در سالهای اخیر، از آن هم کاسته شده است. به طوری که شیرها دیگر حتی طعم و مزه گذشته را هم ندارند.
باتوجه به گرانی اغلب اقلام خوراکی، شاید اگر از ابتدای سال نگرشی سلامت محور و در سطح کلان، صورت میگرفت، حالا دانش آموزان حداقل در فصل زمستان میتوانستند در مدرسههای مناطق کم درآمد، روزانه یک پاکت شیر را دریافت کنند. اما این اتفاق به سال 1403 نرسید و حالا باید منتظر باشیم و ببینیم که در نهایت در سال آینده، این اتفاق میافتد یا نه. دانشآموزان و والدینشان که امید چندانی ندارند. این درحالی است که در آذرماه مسئولان آموزش و پرورش گفتند که بارها برای تامین بودجه شیر مدارس نامه نوشتند. امسال که به پایان رسید و دانشآموزان روزهای آخر سال را با شادی طی میکنند تا به تعطیلات نوروز برسند و برای سال آینده هم مشخص نیست که چه پیشآید. هرچند همه امیدها به مجلس است تا در نهایت اعتباری برای اجرای این طرح، حداقل در مناطق محروم داده شود. هرچند هنوز چیزی مشخص نیست و باید تا سال آینده منتظر بمانیم.
در انتظار بررسی در مجلس
به گفته دبیرکمیته ملی شیر وزارت آموزش و پرورش علی رغم اینکه امسال بودجهای برای توزیع رایگان شیر در مدارس اختصاص نیافت، اما در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ رقمی برای این موضوع پیش بینی شده که در حال بررسی در مجلس است.
حسین اسداللهی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در قانون بودجه ۱۴۰۳ علیرغم درخواست آموزش و پرورش، اعتباری از سوی سازمان برنامه و بودجه برای توزیع شیر در مدارس لحاظ نشد، گفت: برای امسال درخواست حداقل اعتباری جهت اجرای این طرح در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته نیز ارائه شد، که در آن نقاط هدف شناسایی و معرفی شده بود اما تامین اعتباری صورت نگرفت.
وی با تاکید بر اینکه برای سال آتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ رقمی پیشنهاد شده است افزود: این رقم در حال تصویب، ابلاغ و بررسی در مجلس است که اگر محقق شود، سال آینده اعتبار خوبی را برای اجرای طرح شیر مدرسه خواهیم داشت.
دبیرکمیته ملی شیر وزارت آموزش و پرورش در توضیح اینکه در صورت تصویب چه مدارسی تحت پوشش قرار میگیرند؟ ادامه داد: جزئیات موضوع در مجلس در حال بررسی است. در برنامه هفتم پیشرفت که قانون بالادستی است، در کنار قوانین دیگر مانند قانون امنیت غذایی و قانون بودجه ۱۴۰۴ به مدارس ابتدایی دولتی اشاره شده اما باید منتظر ماند و دید در مجلس کار به کجا میرسد.
ارسال نظر