غلامعلی جعفرزاده در گفتوگو با «آرمان ملی»:
افراد غیرمسئول اظهارنظرنکنند
آرمان ملی- احسان انصاری: در حالی روز شنبه ایران و آمریکا دور دوم مذاکرات خود را آغاز میکنند که پس از دور اول مذاکرات در عمان تفسیرهایی که از مذاکرات در داخل کشور صورت گرفت متفاوت و بعضا همراه با سیاهنمایی بود.

به نظر میرسد برخی که پس از توافق برجام تلاش کردند برجام را یک نقطه ضعف برای کشور معرفی کنند در شرایط کنونی نیز به دنبال این هستند که تفسیری که از مذاکرات ایران و آمریکا ارائه میشود متناسب با خواستهها و منافع آنها باشد و نه منافع ملی. این در حالی است که در جهان امروز روایتی که از یک اتفاق مهم مانند مذاکره ایران و آمریکا صورت میگیرد در جنگ روایتها بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل نوع روایتی که از مذاکرات در کشور ارائه میشود میتواند باعث کاهش و یا افزایش سرمایه اجتماعی شود. «آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی این موضوع با دکتر غلامعلی جعفرزاده نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفتوگو کرده که در ادامه ماحصل آن را میخوانید.
*در روزهای پس از مذاکرات عمان تلاش زیادی صورت گرفت که ماهیت مذاکرات و نتایج آن در بین افکار عمومی تخطئه شود. در صورتی که مذاکره با آمریکا تصمیم نظام بوده چرا برخی در داخل کشور به صورت گسترده علیه مذاکرات تبلیغات میکنند؟
واقعیت این است که چهره نفوذیها روزبهروز بیشتر آشکار میشود. در روزهای پس از مذاکرات تندروها به سیم آخر زده و به شکلی رفتار میکنند که گویا با واکنش مثبت و خوشحالی مردم مشکل دارند. نکته قابل تأمل این است که در بین گروههای سیاسی باید به این نکته بسیار توجه شود که کدام موضعگیری با موضع دشمنان کشور شباهت دارد. فهم این موضوع آنقدر هم سخت نیست و وقتی تکرار میشود، سوال برانگیز است. اصلا چطور ممکن است حرف کسی یا کسانی و یا حتی گروه سیاسی با حرف فلان رادیوی دشمن یکسان باشد؟ میتوان موضعگیریها را مشاهده کرد، میتوان مسائلی را درباره مذاکرات دید که در رادیو و تلویزیونهای دشمن پخش میشود. برخی از این افراد بدون مهابا و بدون نگرانی همان تفسیرهایی را ارائه میدهند که از زبان دشمنان کشور مطرح میشود. این افراد باید پاسخ دهند که شباهت موضع آنها چه دلیلی دارد؟ به همین دلیل میتوان از دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی که مسئولیت سنگینی در این زمینهها دارند گلایه کرد که چرا به برخی اظهارنظرها و اقداماتی که صورت میگیرد رسیدگی نمیکنند و به راحتی از کنار آنها عبور میکنند؟ اصلا مگر ممکن است رنگ و بویی از تصمیماتی که صهیونیستها میگیرند به راحتی در کشور شنیده شود؟ هیچکس نباید موضع صهیونیستها را تکرار کند. تندروها در ماجرای برجام بهخاطر تفسیرهای دروغ و غیر واقع به کشور ضربه زدند. در واقع ضربهای که به کشور وارد شد بدون تردید از تفسیرهای دروغ و خلاف واقعی بود که تندروها علیه برجام عنوان میکردند. در شرایطی که مسأله مذاکره به امنیت ملی کشور ارتباط پیدا میکند، باید تنها یک صدا از کشور شنیده شود و نه اینکه هر کسی هر چیزی که دوست داشت از هر بلندگویی که در اختیار دارد، عنوان کند.
*چرا صدای واحدی در زمینه مذاکرات در کشور وجود ندارد؟ این وضعیت چه پیامدهایی برای آینده مذاکرات خواهد داشت؟
این موضوعی است که نهادهای امنیتی و نظارتی باید به آن ورود کنند. به عبارت دیگر بسیار مهم است که در شرایط کنونی این اقدام صورت بگیرد و دستگاهها و نهادهای امنیتی نهایت توجه خود را به کار ببندند. برخی از مقام رهبری هم عبور کرده و با گستاخی عنوان میکنند رهبری تحت فشار پیشنهاد مذاکرات را پذیرفته است. چه کسی باور میکند که چنین اتفاقی در واقعیت رخ داده و رهبر انقلاب تحت فشار چنین تصمیمی گرفته باشد؟ چنین مسألهای از اساس کذب و باطل است و کسی نمیتواند مقام رهبری را برای تصمیمگیری تحت فشار قرار بدهد. برخی از این افراد که خود را ولایتمدار نیز معرفی میکنند، با چنین اظهاراتی اصل ولایت فقیه را زیر سوال میبرند. این در حالی است که براساس قانون اساسی تصمیم مقام رهبری فصلالخطاب است. مقام رهبری در مواضع اخیر خود نیز عنوان کردند که مذاکره کنید اما امور کشور را به مذاکره گره نزنید. این حرفی بسیار دقیق است. ما که نمیتوانیم مذاکره نکنیم که اگر چنین اتفاقی رخ بدهد همه کشورهای جهان علیه ما بسیج میشوند. در چنین شرایطی برخی تفسیرهای دروغ از مذاکرات ارائه میدهند و گزارشهای اشتباه درباره مذاکرات به مردم میدهند. این افراد که از قضا صدای بلندی هم دارند صدای خود را بلند میکنند تا صدای حقیقت شنیده نشود. رفتار این افراد چنان است که شائبه این را پدید میآورد که این افراد با دشمنان همسو شدهاند و گویا خوشحالی مردم این گروه را ناراحت میکند. من زیاد با رویکرد برخورد موافق نیستم، اما در شرایط کنونی که با مسأله امنیت ملی مواجه هستیم و این افراد امنیت ملی را مخدوش میکنند، باید با این افراد برخورد شود.
*رویکرد نهادهای نظارتی و امنیتی در این زمینه چگونه بوده است؟
نهادهای امنیتی باید به این نکته توجه کنند که آنچه در شرایط کنونی حائز اهمیت است، امنیت ملی و منافع ملی است. درچنین شرایطی هر فرد و گروهی که خواسته و ناخواسته به دنبال مخدوش کردن امنیت ملی است باید مورد مواخذه قرار بگیرد. کشور یک رهبر، رئیسجمهور و یک وزیر امور خارجه دارد و این افراد به همراه دیگر مسئولان کشور وظیفه دارند که تصمیمهای سخت بگیرند. چگونه کسی به خود اجازه میدهد به جای مسئولان کشور اظهارنظر کند؟ اگر ما به سخنانی که روز قبل از برگزاری دور اول مذاکرات در مسقط در کشور شنیده میشد، دقت کنیم، دیده میشود که اغلب آن سخنان موضعگیری منفی در برابر مذاکرات بود. من به آقای علی اکبری در مقام دبیر شورای سیاستگذاری ائمه جمعه پیشنهاد میکنم نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری نشان داده و تلاش کند که در هفته آینده کسی به خود اجازه ندهد که تصمیم نظام را زیر سوال ببرد و کسی علیه تصمیمی که نظام گرفته از تریبونهای رسمی نظام موضع گیری نکند. این موضعگیریها علیه ملت و برخلاف نظر نظام است و باعث خشم مردم میشود. مردم نسبت به موضوع مذاکره که با تصمیم نظام بوده واکنش مثبت نشان دادهاند اما برخی در بلندگوها علیه تصمیم نظام صحبت میکنند. نکته مهم دیگر اینکه هر کسی نیز تفسیر متفاوتی از مذاکرات ارائه میدهد. چه کسی اجازه داده هر کس که تریبونی در اختیار دارد علیه مهمترین موضوعات مربوط به امنیت ملی اظهارنظر غیرکارشناسانه داشته باشد؟ آقای پزشکیان از وفاق ملی صحبت کردند. بدون تردید امروز همان روزی است که باید وفاق ملی داشت و تنها یک صدا درباره مذاکرات از کشور خارج شود.
در شرایطی که مسأله مذاکره به امنیت ملی کشور ارتباط پیدا میکند، باید تنها یک صدا از کشور شنیده شود و نه اینکه هر کسی هر چیزی که دوست داشت از هر بلندگویی که در اختیار دارد، عنوان کند
*چرا تیم رسانهای و اطلاعرسانی دولت در زمینه تفسیری که از مذاکرات میشود مدیریت افکار عمومی را به دست نمیگیرد تا از چندصدایی در این زمینه خودداری شود؟
واقعیت این است که دولت چهاردهم تیم اطلاعرسانی و رسانهای ندارد. بزرگترین ظلمی که به دولت پزشکیان شده این است که تیم رسانهای ندارد. دولت آقای پزشکیان در همین مدت کوتاه کارهای بزرگی انجام داده است. با این وجود به دلیل اینکه دولت تیم اطاعرسانی ندارد و افرادی که به این عنوان فعالیت میکنند گاهی دنبال اهداف خود هستند، خدمات دولت عنوان نمیشود و دروغهایی علیه دولت مطرح میشود که عملکرد دولت را تحت تأثیر قرار میدهد. آیا باید عضو تیم مذاکره کننده هستهای ایران به دزدی خودنویس متهم شود؟ من از اتهام زنندگان سوال میکنم که برای بدنام کردن و زیر سوال بردن آرمانهای انقلاب دیگر چه کاری باید میکردید که تاکنون نکردهاید؟ چرا وفاق ملی وجود ندارد و کسانی که میتوانند در چنین شرایطی به کشور کمک کنند کوتاهی میکنند؟ من معتقدم اتفاقا آقای عراقچی در عمان خیلی خوب عمل کرد. من معتقدم شورای امنیت ملی باید پروتکلی در نظر بگیرد که تا پایان مذاکرات هیچ کدام از افراد غیرمسئول موضعی برخلاف مصالح و تصمیمات نظام نگیرند. این برخلاف آزادی نیست، بلکه عین آزادی و براساس مصلحت و منافع ملی کشور است. امروز همه باید به وزارت امور خارجه کمک کنند. برخی به صراحت دروغ میگویند و عنوان میکنند مجلس در جریان تصمیمگیری درباره مذاکرات نبوده است؟ مگر قرار است مسألهای به این مهمی را به 290 نماینده مجلس اطلاع بدهند؟ همین که رئیس و هیات رئیسه مجلس در جریان امور قرار گرفته باشند که قطعأ این اتفاق رخ داده، کافی است.
*ترامپ در مواضع اخیر خود نسبت به مذاکرات رویکرد متفاوتی در پیش گرفته و به نظر میرسد دور دوم مذاکرات نقش تعیینکنندهای در آینده مذاکرات خواهد داشت. دیدگاه شما درباره مواضع اخیر ترامپ چیست؟
هنر ما این است که هر تهدیدی را به فرصت تبدیل کنیم. ترامپ حرف بدی هم نزده و تنها گفته چرا باید یک هفته صبر کرد؟ سوال ما هم همین است که چرا باید یک هفته دیگر دوباره مذاکره صورت بگیرد؟ ما به جای اینکه به صحبتهای ترامپ انتقاد داشته باشیم باید این سوال را مطرح کنیم که چرا یک هفته و چرا باید زمان را از دست بدهیم؟ میتوان از زمان استفاده بهینه کرد و سریعتر به توافق رسید. برداشته شدن تحریمها، حتی اگر شده یک روز باشد، بسیار مهم است. در باره سلاح باید یادآوری کرد که ما از کسی واهمه نداریم و اگر دنبال سلاح نبودهایم، فقط و فقط به واسطه فتوایی است که از مقام رهبری مبنی بر حرمت آن داریم. ما فتوای شرعی داریم که بمب هستهای حرام است و به دلیل همین فتوای شرعی است که دنبال ساخت بمب اتمی نیستیم. برداشتن تحریمها نیز نباید مانند تحریمهای عراق باشد که هنوز پس از15 سال تحریمها برقرار است. ما باید به سمتی حرکت کنیم که بازه زمانی لغو تحریمها کاهش پیدا کند.
ارسال نظر