گزارش «آرمان ملی» از تلاش اروپا برای فعالسازی اسنپبک
فرانسه؛ پلیس بد اروپا علیه ایران
آرمان ملی: بهنظر میرسد اروپا در آستانه تصمیمی دشوار در قبال پرونده هستهای ایران قرار گرفته است. طبق اطلاعات موجود، حدود ۴۵ روز دیگر مهلت استفاده اروپاییها از سازوکار «اسنپبک» به پایان میرسد و آنها قصد دارند از این ابزار در چارچوب برجام علیه ایران بهره بگیرند. اقدامی که در صورت عملیاتیشدن میتواند با واکنش تند سیاسی تهران مواجه شود؛ رخدادی که برای هیچکدام از طرفین سودی ندارد، چراکه در عمل منجر به ترک کامل میز مذاکره از سوی ایران، اروپا و آمریکا خواهد شد.

این در حالی است که ایران حتی پس از حملات مستقیم اسرائیل و ایالات متحده به برخی تاسیسات هستهای خود، همچنان از ادامه مسیر گفتوگو و حلوفصل دیپلماتیک دفاع میکند. سیدعباس عراقچی، دیپلمات ارشد کشورمان، بهصراحت بر آمادگی تهران برای مذاکره تاکید کرده و از موضعی مثبت سخن گفته است. از سوی دیگر، نماینده آمریکا نیز اعلام کرده که واشینگتن از آغاز گفتوگوها استقبال میکند. با این حال، حمله موشکی اسرائیل و همراهی بعدی آمریکا، عملاً آینده مذاکرات را در هالهای از ابهام فرو برد. بهنظر میرسد ایالات متحده در مسئله هستهای ایران نه به دنبال توافق، بلکه خواهان تسلیم کامل تهران و عقبنشینی ایران از حقوق مشروع هستهای خود است. در مقابل، جمهوری اسلامی با وجود حمله به سایتهای هستهای، بار دیگر بر حق خود برای ادامه غنیسازی اورانیوم در خاک کشور تأکید کرده است.
+ فرانسه و اسنپبک
وزیر خارجه فرانسه بار دیگر ادعاهایی را علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران مطرح کرد. او مدعی شد که ایران برخی تعهداتش ذیل برجام را نقض کرده و پاریس و شرکای اروپاییاش، با استناد به توافق هستهای امضا شده در سال ۲۰۱۵ (برجام)، حق دارند تحریمهایی که در آن زمان لغو شده بود را دوباره اعمال کنند؛ تحریمهایی در حوزههای تسلیحات، سیستم بانکی و تجهیزات مرتبط با انرژی هستهای. این مقام فرانسوی در حالی از این تهدید سخن گفت که هیچ اشارهای به نقش آمریکا در خروج از برجام و ایجاد بحران فعلی نکرد. او افزود که فرانسه همچنان به دنبال راهحلی دیپلماتیک است، اما اگر تهران تعهدات جدید، قابل راستیآزمایی و ملموس ندهد، این کشور تا پایان ماه اوت (۹ شهریور) سازوکار ماشه را فعال خواهد کرد. ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، در حاشیه نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل گفت: «ما خواهان ازسرگیری فعالیت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و آغاز روندی دیپلماتیک هستیم که به توافقی درباره برنامه هستهای، موشکی و اقدامات بیثباتکننده ایران بینجامد.»
+لجاجت اروپاییها
پیش از این نیز کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرده بود که بازگشت به دیپلماسی و ازسرگیری گفتوگوها با ایران، در راستای منافع اروپاست. او تاکید کرد که اتحادیه اروپا آماده تسهیل این روند است. کالاس همچنین با اشاره به نزدیکشدن به موعد انقضای امکان استفاده از مکانیزم ماشه در برجام، گفت که این موضوع در نشست شورای وزیران مورد بررسی قرار خواهد گرفت. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران پیشتر درباره سوءاستفاده از این سازوکار هشدار داده و اعلام کرده که بازگرداندن تحریمهایی که در نتیجه برجام لغو شده بود، عواقب جدی برای روابط سیاسی خواهد داشت.
+چه خواهد شد؟
مجموعه تحرکات اخیر، از حملات آمریکا به تاسیسات نطنز و فردو گرفته تا فشارهای دیپلماتیک کشورهای اروپایی، نشان میدهد که آمریکا و اروپا در قبال برنامه هستهای ایران هماهنگ عمل میکنند. دیگر نمیتوان بین اقدامات نظامی واشینگتن و فشارهای دیپلماتیک اروپا تفاوتی قائل شد. فرانسه، آلمان و انگلستان، اکنون خواستههای ایالات متحده را با پوششی دیپلماتیک و در جبههای غیرنظامی مطرح میکنند. این در حالی است که برخی اطلاعات منتشرشده از جمله گزارش نیویورکتایمز، نشان میدهد که آمریکا و اسرائیل مدتهاست برای حمله به تاسیسات هستهای ایران هماهنگی داشتهاند، اما رسانهها با افشای این آمادگی، تنها اجرای آن را به تاخیر انداختهاند. موردی که ترامپ هم آن را تایید کرده است. اکنون که برخی مراکز هستهای ایران مورد حمله قرار گرفتهاند، هنوز مشخص نیست غربیها چه طرح نهایی برای تهران دارند. با این حال، میتوان حدس زد که گام بعدی آنها، فعالسازی اسنپبک بهعنوان قطعهای دیگر از پازل فشار همهجانبه است؛ فشاری که بهدنبال تغییر رفتار ایران از طریق اجبار و نه گفتوگو است. در چنین شرایطی، باید دید ایران چه برنامهای برای مقابله با این ائتلاف فشار طراحی کرده است. آیا تهران مسیر تقابل را در پیش خواهد گرفت یا همچنان به دیپلماسی وفادار میماند؟
ارسال نظر