حسین انصاری راد در گفتوگو با «آرمان ملی»:
انتقاد به رئیسجمهوردر شرایط جنگی جایز نیست
آرمان ملی- احسان انصاری: مصاحبه رئیسجمهور با کارلسون خبرنگار آمریکایی با هجمه گسترده تندروها مواجه شده است. کار به جایی رسیده که برخی تندروها از اسرائیل خواستهاند رئیسجمهور کشور را جزو لیست ترورهای اسراییل قرار بدهد.

این در حالی است که پزشکیان در این مصاحبه رویکرد تعاملی خود را نشان داد و عنوان کرد که ایران همواره تلاش خواهد کرد با دیپلماسی و مذاکره به نتیجه برسد و نه جنگ. «آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی رفتارشناسی تندروها و جریانهای سیاسی در دوران پس از جنگ12 روزه با حجتالاسلام حسین انصاریراد نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفتوگو کرده است. انصاریراد در این زمینه معتقد است: «برای این افراد خسارتهای ناشی از جنگ تفاوتی ندارد و به نظر میرسد از نظر اقتصادی در شرایطی قرار دارند که وضعیت جنگی و صلح برای آنها تفاوتی ندارد و آنها همچنان به زندگی اشرافی خود ادامه میدهند. در شرایط کنونی تندروها به رئیسجمهور انتقاد میکنند که چرا در مصاحبه خود آمریکا را نترسانده، تهدید نکرده و به ترامپ بد و بیراه نگفته است. این افراد در 47 سال گذشته همواره دنبال تنش بودند و چه فرصتهایی را به تهدید تبدیل نکردهاند. همین افراد و گروهها بودند که دامنه تندروی خود را تا جایی که میتوانستند گسترش دادند. امروز باید از این افراد پرسید که از این همه تنشآفرینی چه چیزی نصیب مردم ایران شد؟» در ادامه ماحصل این گفتوگو را میخوانید.
*مصاحبه رئیسجمهور با کارلسون خبرنگار آمریکا با حواشی زیادی همراه بوده و تندروها نسبت پاسخهای رئیسجمهور در این مصاحبه انتقادات زیادی داشتهاند. دیدگاه شما درباره این مصاحبه چیست و چرا تا به این اندازه حاشیه داشته است؟
من این مصاحبه را به صورت کامل مشاهده کردم و آنچه از صحبتهایی رئیسجمهور برداشت کردم صحبت درباره مذاکره و مصالحه بود که حرف دل مردم ایران است. مردم ایران به دنبال جنگ نیستند و بلکه به دنبال صلح و تعامل با کشورهای جهان هستند. من فکر نمیکنم جای انتقادی به صحبتهای رئیسجمهور دباره مذاکره و مصالحه وجود داشته باشد. در این مصاحبه خبرنگار آمریکایی سوالهایی نیز در این باره پرسید که آیا مراجع و علما در ایران فتوا قتل ترامپ را صادر کردهاند که آقای پزشکیان در پاسخ عنوان کردند چنین چیزی صحت ندارد. کسانی که همواره به دنبال جنگ بودهاند و فکر میکنند میتوانند از غنائم جنگی نصیبی ببرند کشور را به این نقطه رساندهاند و امروز که کشور جنگی سخت را پشت سر گذاشته نیز همچنان روی مواضع اشتباه خود پافشاری میکنند. این افراد به این مسأله فکر نمیکنند که در همین جنگ12 روزه که زمان و شرایط آن محدود بوده نزدیک به 1000 نفر از هموطنانمان کشته شدهاند. البته ممکن است ضعف بیانی در صحبتهایی رئیسجمهور وجود داشته باشد اما همه حرف ایشان مذاکره برای رسیدن به مصالحه بود. آقای پزشکیان عنوان کردند ما از ابتدا که وارد رقابتهای انتخاباتی شدیم نیز برای مذاکره وارد شدیم و امروز نیز به دنبال مذاکره هستیم.
*در صورتی که نظام نیز با مذاکره موافق بوده چرا پس از جنگ12 روزه عدهای با طرح اینکه دلیل اصلی حمله به ایران مذاکره بوده تلاش میکنند دوباره کشور را به سمت درگیری سوق بدهند؟
این افراد به دنبال مصالحه نیستند و همواره به دنبال تنشآفرینی هستند. البته برای این افراد خسارتهای ناشی از جنگ تفاوتی ندارد و به نظر میرسد از نظر اقتصادی در شرایطی قرار دارند که وضعیت جنگی و صلح برای آنها تفاوتی ندارد و آنها همچنان به زندگی اشرافی خود ادامه میدهند. تندروها به رئیسجمهور انتقاد میکنند که چرا در مصاحبه خود آمریکا را نترسانده، تهدید نکرده و به ترامپ بد و بیراه نگفته است. این افراد در 47 سال گذشته همواره به دنبال تنشآفرینی بوده و همه فرصتها را به تهدید تبدیل کردهاند. همین افراد و گروهها بودند که در هر موضوعی دخالت میکردند و حتی گفته میشود که برای اهداف خود پولهایی هم به خارج از کشور فرستادهاند. امروز باید از این افراد این سوال را پرسید که از این رفتارها چه چیزی نصیب مردم ایران شد؟ امروز کشور از نظر ناترازی انرژی با مشکلات جدی دارد و از زمینه اقتصادی و محیطزیست با چالشهای بزرگی مواجه است. اغلب مردم با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند و تنها عده اندکی هستند که به دلیل ثروتی که اندوختهاند برای آنها تفاوت ندارد که کشور در شرایط جنگی باشد یا صلح. تنها نتیجهای که جنگطلبیهای این عده برای کشور داشته افزایش شکاف طبقاتی است.
*چرا جنگطلبی این عده به شکاف طبقاتی منجر شده است؟
این افراد باید پاسخ بدهند که چرا در حالی که مردم در شرایط سخت اقتصادی قرار دارند همواره دنبال افزایش تنش هستند و در عین حال از نظر اقتصادی هیچ مشکلی ندارند و بلکه روز بهروز بر ثروت آنها افزوده میشود؟ شرایط به شکلی است که برخی عنوان میکنند ثروتی که میلیاردرهای ایرانی برای خود جمع کردهاند در بین کشورهای منطقه یگانه است. سوال مردم این است که چگونه این افراد که مدام دنبال تنشآفرینی هستند به چنین ثروتهای هنگفتی دست پیدا کنند؟ آیا این ثروت نتیجه شعارها و تلاشهایی بوده که برای جنگ در کشور راه انداختهاند؟ در همین جنگ12 روزه ما بسیاری از دانشمندان و فرماندهان نظامی طراز اول خود را از دست دادیم که پیدا کردن جایگزین برای آنها کار راحتی نخواهد بود. از سوی دیگر نفوذ در کشورهای منطقه و به خصوص لبنان و سوریه کاهش پیدا کرده است. اگر امروز کشور با مشکلات متعدد روبهرو است، به دلیل تنش آفرینیهای همین افراد است. امروز نیز به رئیسجمهور انتقاد میکنند که چرا در مصاحبهای که انجام داده، تهدید نکرده و با زبان تحکم سخن نگفته است.
تندروها به رئیسجمهور انتقاد میکنند که چرا در مصاحبه خود آمریکا را نترسانده، تهدید نکرده و به ترامپ بد و بیراه نگفته، این افراد همواره به دنبال تنشآفرینی بوده و همه فرصتها را به تهدید تبدیل کردهاند
*آقای پزشکیان عنوان کردهاند آماده مذاکره هستند. آیا در شرایطی که ترامپ زیر میز مذاکره زده و به ایران حمله نظامی کرده میتوان به نتیجه مذاکره با وی اعتماد کرد؟
در موضوع مذاکره اعتماد ملاک نیست. آیا دو کشور که مردم و نظامیان همدیگر را میکشند میتوانند به هم اعتماد کنند؟ در همه جنگهایی که صورت میگیرد و طرفین در نهایت به دنبال مصالحه هستند طرفین تعهداتی به هم میدهند و خود را موظف میکنند که به تعهدات خود عمل کنند. این وضعیت در همه موارد صدق میکند. پیامبر اسلام هنگامی که با ابوسفیان مذاکره میکرد به این نکته آگاهی داشت که نمیتوان به مشرکین اعتماد کرد اما هیچ گاه از مذاکره با آنها خودداری نکرد. حضرت علی(ع) نیز میفرماید: «هیچ گاه پیشنهاد مذاکره و یا صلح دشمن خود را رد نکن». به همین دلیل نیز باید عنوان کرد با ترامپ هم میتوان مذاکره کرد. البته که این مذاکرات باید با حساب و کتاب و آیندهنگری باشد. آیا زمانی که آمریکا بمب اتم به سمت شهرهای ژاپن شلیک کرده بود و قرار به پایان جنگ بود دو طرف به هم اعتماد داشتند؟ بدون تردید هیچ اعتمادی بین طرفین وجود نداشت اما برای پایان جنگ و خرابیها و خسارتهای بیشتر طرفین به پایان آن جنگ تن دادند.
*با توجه به شرایط کشور که با مشکلات متعدد داخلی و خارجی مواجه است چه چشماندازی را پیش روی کشور مشاهده میکنید؟
اگر واقعبینانه به وضعیت کشور نگاه کنیم باید عنوان کرد که مشکلات به حد اکثر رسیده و شرایط عادی نیست و هر لحظه ممکن است اتفاق جدیدی رخ بدهد که خارج از پیشبینیها باشد. این در حالی است که مردم به دنبال تغییر وضعیت و رهایی از مشکلات هستند که البته تقاضا و مطالبه درست و بجایی است. مردم در برخی زمینهها رضایت ندارند و مشکلات را ناشی از سوء مدیریت و تصمیمات اشتباه مدیران میدانند. اگرچه مردم در این 12 روزها نشان دادهاند که تا چه حد از کشور خود پشتیبانی و دفاع میکنند با این حال خواستار این هستند که درگیری و تنش متوقف شود و یا به آن دامن زده نشود. آنهایی که دنبال افزایش تنش و درگیری هستند باید هرچه زودتر از چرخه مدیریت کشور خارج شوند. باید افرادی برای کشور تصمیم بگیرند که دنبال توسعه و منافع ملی هستند. جمهوری اسلامی به اعتماد و رضایت مردم است. اسلام نیز درگرو رضایت مردم است. مردم باید از مدیریت جامعه راضی باشند. به این سؤال باید مدام توجه کرد که آیا مردم از مدیریت جامعه رضایت دارند؟ نمیتوان در شرایطی زندگی کرد که بخشی از مردم زیرخط فقر زندگی کنند و از برآورده کردن ضروریات زندگی خود ناتوان باشند. وضعیت دشوار زندگی مردم برخلاف تکلیف شرعی است که بر عهده مدیران جامعه قرار گرفته است. باید زمینهای فراهم کرد تا سرمایههای انسانی که از کشور مهاجرت کرده و در کشورهای خارجی زندگی میکنند، به کشور برگردند و در راستای خدمت به کشور و مردم خود قرار بگیرند. چرا میزان مهاجرت نخبگان افزایش داشته است؟ ما باید کاری کنیم که ایران نمونه یک دموکراسی قانونمند و یک کشور اخلاقی و معنوی باشد. وعده ما در انقلاب اسلامی همین بوده و قرار بود چنین اتفاقی رخ بدهد.
ارسال نظر