| کد مطلب: ۱۰۶۷۲۸۹
لینک کوتاه کپی شد

روحانی جای آیت‌ا... هاشمی را پر می‌کند؟

آرمان ملی : ششمین مجلس خبرگان سال آینده تشکیل و انتخاباتش اسفندماه امسال برگزار خواهد شد؛ انتخاباتی که همزمان با انتخابات مجلس دوازدهم برگزار می‌شود.

روحانی جای آیت‌ا... هاشمی را پر می‌کند؟

با وجود اینکه روز‌های نخست اسفندماه این دو انتخابات قرار است برگزار شود، اما نگاه‌ها و حواس‌ها بیشتر معطوف به انتخابات مجلس شورای اسلامی است و به انتخابات مجلس خبرگان آنچنان پرداخته نمی‌شود. شاید یک دلیل این باشد که شمولیت مجلس شورای اسلامی بیشتر است. دلیل دیگری که می‌توان متصور شد، گروه‌ها و دسته‌بندی‌های سیاسی است که در این دو انتخابات شرکت دارند که گروه‌های سیاسی در انتخابات مجلس شورای اسلامی نسبت به جناح‌بندی‌های حاضر برای مجلس خبرگان بسیار شناخته شده‌تر هستند. در مجلس طیف قالیباف، اصلاح‌طلبان، جبهه پایداری و اعتدالیون گروه‌هایی هستند که مردم روزانه خبر‌هایی درباره آن‌ها می‌شنوند و می‌خوانند، اما هرچند ایدئولوژی حاکم بر گروه‌های سیاسی مجلسی را در جناح‌بندی‌های خبرگان هم مشاهده می‌شوند، اما آنها با نام‌هایی غیر از آنها شناخته می‌شوند؛ جامعه روحانیت مبارز، جامعه مدرسین حوزه علمیه، طیف هواداران مصباح یزدی، مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه و مجمع روحانیون مبارز معروف‌ترین جناح‌های سیاسی حاضر در خبرگان هستند.

*تنور گرم می‌شود؟

هرچند انتخابات مجلس هنوز تب و تاب زیادی نگرفته، اما تنور انتخابات مجلس خبرگان همان اندازه مجلس هم گرم نشده است. مشخص نیست که گروه‌های سیاسی چرا هنوز اظهار نظر خاصی درباره صف‌بندی‌های مجلس خبرگان بیان نکرده‌اند. برخی دلیل این امر را، فضای سیاسی حاکم بر خبرگان می‌دانند که تقریبا یکدست است. در بین جناح‌های سیاسی حاضر در خبرگان، مجمع روحانیون مبارز در صحنه سیاست به نام اصلاح‌طلبان شناخته می‌شوند. آنها در خبرگان فعلی که انتخابات آن اسفند ۱۳۹۴ برگزار شد، توانستند تعدادی از نمایندگان خود را راهی خبرگان کنند، اما از این طیف هم برای انتخابات آتی هنوز خبری نیست و حتی گمانه‌زنی‌های زیادی هم درباره حضور چهره‌های منتسب به اصلاح‌طلبان و اعتدالیون، شنیده نشده است.

*روحانی جای هاشمی رفسنجانی را پر می‌کند؟

از سوی دیگر انتخابات این دوره غایبان زیاد و سرشناسی دارد که بر گرم شدن تنور آن تاثیر بسزایی خواهد داشت. اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد یزدی و محمدتقی مصباح یزدی سه غایب بزرگ انتخابات مجلس خبرگان در این دوره هستند، اما در غیاب آن‌ها هستند افرادی که بتوانند نبود این چهره‌ها را پوشش دهند. حسن روحانی که بسیاری او را به لحاظ همراهی بلندمدت با هاشمی رفسنجانی می‌شناسند، یکی از این چهره‌هاست. او احتمالا یکی از چهره‌های سرشناس فهرست اصلاح‌طلبان و اعتدالیون خواهد بود؛ هر چند که او عضو مجمع روحانیون مبارز نیست و از اعضای تشکل محافظه‌کار جامعه روحانیت مبارز است، اما سال‌هاست که تقریبا دیگر ارتباط ارگانیکی با جامعه روحانیت ندارد.

*سیدحسن خمینی نماد یک فهرست؟

فرد دیگری که هر از چند گاهی نام او برای خبرگان طرح می‌شود، سیدحسن خمینی است؛ او در انتخابات خبرگان قبلی برای تایید صلاحیت دعوت به آزمون علمی شد که با عدم شرکت در این آزمون، صلاحیتش نیز برای نامزد شدن در این انتخابات تایید نشد. حالا برخی از حضور او در رقابت‌های خبرگان امسال سخن می‌گویند. محمدرضا باهنر دبیر کل جامعه اسلامی مهندسین در گفت‌وگویی تاکید کرده که «اگر سید حسن خمینی به انتخابات بیاید و در انتخابات بماند، قاعدتا لیستی بیرون خواهد آمد که نماد آن لیست، سیدحسن خمینی می‌شود و طبیعی است که در آن لیست، آقای روحانی هم خواهد بود.” رقابتی که خیلی جدی نخواهد بود»، همان تحلیلی است که بسیاری از ناظران هم در ارتباط با خبرگان رهبری ششم، بر آن عقیده دارند، چراکه علاوه بر غیبت سه چهره به ویژه هاشمی رفسنجانی، این انتخابات در حاشیه انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است. در عین حال اصلاح‌طلبان و اعتدالیون احتمالا نسبت به این انتخابات بی‌اعتنا نخواهند بود؛ چراکه آنها قائل به مشارکت هستند و نمی‌خواهند این روزنه را برای خود ببندند. از سوی دیگر مجلس خبرگان با توجه به وظایف محوله در قانون اساسی، از اهمیت بالایی برخوردار است. رئیس این مجلس در حال حاضر آیت‌ا... احمد جنتی دبیر ۹۷ ساله شورای نگهبان است. با توجه به سن و سال جنتی، او هم مشخص نیست که در این انتخابات شرکت می‌کند یا خیر.

با این حال طیف روحانیون راست‌گرا یا اصطلاحا اصولگرا همواره در خبرگان دست بالا را داشته‌اند و انتظار هم نمی‌رود که این ترکیب دستخوش تغییرات چشمگیری شود. چراکه روحانیون پر نفوذ حاضر در مجلس خبرگان، همگی در بخش‌های مهم نظام مشغول به کار هستند و جایگزینی آن‌ها به همین راحتی نیست، اما اگر مصباح یزدی و محمد یزدی زنده بودند، قاعدتا از نامزد‌های این دوره خبرگان می‌شدند و به احتمال بسیار قوی راهی مجلس نیز می‌شدند؛ چراکه فضای سیاسی حاکم در سال ۱۴۰۲ با فضای سیاسی سال ۱۳۹۴ بسیار متفاوت است.

*روحانیون نوگرا به خبرگان می‌روند؟

انتخابات مجلس خبرگان سال ۱۴۰۲ می‌تواند محفلی برای ظهور و بروز برخی روحانیون جوانتر و بعضا نوگرا نیز باشد، نیرویی که می‌تواند فضای سرد انتخابات را بشکند و حتی نگاه‌ها را به سمت لیست‌های انتخاباتی جلب کند. از سوی دیگر حضور روحانیون جوان‌تر در مجلس خبرگان سایه برخی انتقادات از این نهاد مهم سیاسی را نیز برخواهد داشت، چه آنکه طی چند انتخابات اخیر سن برخی کاندیدا‌ها محل نقد و انتقاد رسانه‌ای و سیاسی بوده است و بار‌ها بر ضرورت حضور طیف جدید از روحانیون در فضای مجلس خبرگان تاکید شده است.

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار