| کد مطلب: ۱۰۶۲۹۹۸
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» تصویب طرح «بررسی کاهش تحریم‌های ایران» در کنگره را بررسی می‌کند

تحریم‌های آمریکا علیه ایران دائمی خواهد شد؟ | تلاش کنگره برای جلوگیری از حفظ برجام

طرح دائمی شدن تحریم‌های ایران در کمیته سیاست خارجه کنگره آمریکا موسوم به قانون بررسی کاهش تحریم‌های ایران تصویب شد. این خبر در شرایطی از سوی رسانه‌های آمریکایی اعلام می‌شود که چند روز قبل بلینکن وزیر خارجه آمریکا در سخنانی دو پهلو اعلام کرده بود در شرایط فعلی گفت‌وگویی با تهران در ارتباط با برجام در دستور کار نیست.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران دائمی خواهد شد؟ | تلاش کنگره برای جلوگیری از حفظ برجام

به گزارش آرمان ملی آنلاین اما بازگشت به برجام هم غیر ممکن نیست. از سوی دیگر فایلی هم از رابرت مالی منتشر شده است که وی در یک جمع اعلام می‌کند که آمریکایی‌ها به برجام بازمی‌گردند اما بازگشت به برجام از نظر آنها معنای دیگری هم از جمله فشار بیشتر بر ایران خواهد داشت. به نظر می‌رسد مساله بازگشت و حتی عدم بازگشت به برجام در آمریکا به چالشی جدی برای هر دو بخش از اصحاب قدرت در ساختار سیاست‌ورزی در واشنگتن تبدیل شده است و از سوی دیگر ضلع سومی نیز در حال لابی در کنگره آمریکاست تا بتواند هرگونه که می‌تواند در برابر بازگشت آمریکای بایدن به برجام ایستادگی کنند. لابی آیپک این روزها به شدت در کنگره فعال شده است. حتی در نظر دارد از میان دموکرات‌ها به مخالفان برجام اضافه کند. 

کنگره و یک طرح ضد ایرانی 

اخیرا کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان آمریکا طرحی را به تصویب رسانده و خواستار آن است که هرگونه اقدام از سوی دولت برای رفع تحریم‌ها علیه ایران به کنگره ارائه شده و در نهاد قانونگذار آمریکا آن را مورد بررسی قرار دهند. از قرار معلوم با ۳۴ رأی موافق و ۱۶ رأی مخالف این طرح را به تصویب رساند و اکنون بایستی در میان کل قانونگذاران مجلس نمایندگان به رأی گذاشته شود. طبق گزارش رسانه‌های صهیونیستی این طرح که نام «قانون بررسی کاهش تحریم‌های ایران» نام گرفته علاوه بر این خواستار تشدید تحریم‌ها علیه برنامه‌های پهپادی و موشکی ایران قبل از منقضی شدن محدودیت‌های تسلیحاتی سازمان ملل در اکتبر سال جاری میلادی است. 

چرا فعلا نباید نگران تصویب این طرح بود

هرچند از نظرکلی تصویب هر طرحی در ارتباط با تحریم‌های ایران در کنگره در شرایط فعلی را نباید به نفع ایران دانست اما از تصویب ابتدایی این طرح نباید نگران بود. چرا که تصویب این طرح در صحن کلی مجلس نمایندگان به معنای تبدیل شدن آن به قانون نخواهد بود. طرح‌های قانونی در آمریکا برای تبدیل شدن به قانون بایستی در هر دو مجلس نمایندگان و سنا به تصویب برسند و سپس توسط رئیس‌جمهور امضا شوند. در اینجاست که طبق سنت قانونگذاری در آمریکا رئیس‌جمهور می‌تواند با استفاده از اختیارات قانونی خود برای وتوی یک مصوبه کنگره از تبدیل شدن آن به قانون جلوگیری کند. در صورت وتوی رئیس‌جمهور آن مصوبه به کنگره بازخواهد گشت و چنانچه دو سوم اعضای کنگره به شکستن وتوی رئیس‌جمهور رأی بدهند، بدون تأیید رئیس‌جمهور قانون خواهد شد. مساله‌ای که به نظر می‌رسد غیر ممکن باشد چرا که یاران دموکرات بایدن در مجالس آمریکا در اکثریت قرار دارند. بعد از تصویب این طرح در کمیته مربوط برخی از قانونگذاران هم با آن مخالفت کرده‌اند.

«گرگ میکس»، قانونگذار ایالات نیویورک در این ارتباط گفت: این طرح به توانایی دولت آمریکا برای پیشبرد دیپلماسی با ایران لطمه خواهد زد و تلاش‌ها برای کاستن از تنش‌ها با این کشور را تخریب خواهد کرد. برخی رسانه‌ها در این ارتباط نوشتند تصویب این طرح در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان در حالی صورت گرفته که دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا تا کنون اراده‌ای برای رویگردانی از سیاست موسوم به فشار حداکثری علیه ایران از خودش نشان نداده است. 

 هنوز بازگشت به برجام در دستور کار است

تمامی پالس‌ها نشان می‌دهد حتی اگر مذاکراتی مخفی هم بین ایران و آمریکا در جریان نباشد اما عزم برای بازگشت به برجام جدی است. احتمالا زمان آن هم مصادف با انتخابات آمریکا خواهد بود تا جو بایدن که با چین از نظر دیپلماتیک در حال حل مسائلش است و به توافقاتی در این زمینه هم رسیده، بازگشت به برجام به منظور کنترل تهران را هم دستاوردی دیگر برای خود در انتخابات اعلام کند.

با این وجود باید دید بازی طرف ایرانی چیست و آیا ایران بجز خواسته‌های عیانی که اعلام می‌کند که بازگشت به توافق ۲۰۱۵ است؛ خواسته دیگری هم دارد؟ چرا که بعید است تهران حداکثر استفاده را از این شرایط برای بازگشت یه برجام نکند. زیرا دونالد ترامپ بر اساس برخی نظرسنجی‌ها در انتخابات درون حزبی پیش رو  می‌تواند به نامزد نهایی جمهوری‌خواهان تبدل شود. هر چند ترامپ پرونده‌های مختلفی از پرونده تجاوز و امنیتی در ارتباط با اسناد ایران دارد اما اخیرا شایعاتی در مورد فساد پسر بایدن هم به سدی در برابر پیروزی او تبدیل شده است. از این رو ایران باید به یک توافق پایدار به غرب در زمینه هسته‌ای برسد.

خبرنگار : احسان اسقایی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار