«آرمان ملی» گزارش میدهد
تلاش کرملین برای اثبات میانجیگری
آرمان ملی، گروه سیاسی: روابط تهران و مسکو در دهههای اخیر و بعد از فروپاشی شوروی وارد فاز جدیدی شده است. افزایش تردد مسئولان 2 کشور از یکسو و امضای سندهای راهبردی فیمابین از سوی دیگر همه نشان از نزدیکی از دو کشور دارد ولی هرچه این اقدامات و همکاریها نزدیک و مستحکم باشد بازهم از سوی ایرانیها با اما و اگرهایی همراه است. سابقه تاریخی 2 کشور یکی از دلیل اختلافها است که نیاز به تحلیلی دیگر دارد. با این حال رفتهرفته مسکو و تهران در حال نزدیک شدن به یکدیگر هستند و از همه بهانهها مهمتر اینکه دشمن مشترکی هم دارند که میتواند انگیزهها را افزایش دهد.

اظهارات مقامهای روسی در مورد وضعیت ایران و روابطش با آژانس و غرب نشان میدهد کرملین خواهان حضوری فعال و احتمالا میانجیگرانه است تا بتواند بنا بهگفته وزیر امورخارجهاش آتشبس بین ایران و اسراییل ادامهدار باشد. در همین مورد یکی از معاونان لاوروف پیشنهاد داده که برای اتمام چالشها بر سر پرونده هستهای ایران روسیه حاضر به پذیرش اورانیومهای ایرانی است تا از این راه بتواند آرامش را به خاورمیانه بازگرداند لازم به ذکر است که مواضع روسها بعد از سقوط بشار اسد در منطقه متزلزل شده است. با این حالا هرچند ایرانیها به روسها با دید خوشبینی نگاه نمیکنند ولی احتمال اینکه پرچم سفید جنگ ایران و اسراییل از کرملین مشاهده شود زیاد است. در این مورد بیشتر میخوانید.
اورانیومهای ایرانی
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امورخارجه روسیه در گفتوگویی بیان کرد که ایران، آمریکا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشنهاد روسیه برای خارجکردن اورانیوم غنیشده مازاد از این کشور را دریافت کرده و مورد توجه آنها قرار گرفته است اما هنوز با جزئیات این موضوع پرداخته نشده است. خبرگزاری ریانووستی در همین مورد گزارش داد که ریابکوف گفت: «مخالفان تهران نگرانی زیادی درباره انباشت اورانیوم غنیشده در سطحی بالاتر از حد معمول مورد استفاده برای ساخت سوخت رآکتورهای هستهای در خاک این کشور ابراز میکنند. اگر روسیه بتواند این مواد را صادر کرده و کارهای لازم را روی آن برای تولید سوخت انجام دهد یا آن را به یک محصول تجاری قابل فروش تبدیل کند آنگاه هر دو مشکل بهطور موثر حل خواهند شد». او در همین مورد ادامه داد: «باتوجه به اینکه هنوز مشخص نیست گفتوگوها چگونه پیش خواهد رفت، البته اگر اصلا ادامه بیابد و اگر چنین باشد، در چه چارچوبی انجام خواهد شد؟ همه طرفهای ذینفع این پیشنهاد را با توجه دریافت کردند و شاید بتوان گفت آن را بازتابی از جدیت تلاشها و نیات ما در این زمینه دانستند.»
مشکلات با مذاکره حل شود
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه بیان داشت: «مسکو خواستار ادامه آتشبس اعلام شده بدون هیچ وقفهای بین ایران و اسرائیل است. فدراسیون روسیه همچنین خواستار آن شده که بهرغم آسیبها و خساراتی که به پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و تضمینهایی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد تاسیسات تحت کنترل خود ارائه میدهد، زده شده، تلاش شود تا اوضاع اصلاح گردد و به یک کانال سیاسی منتقل و همه مشکلات منحصرا از طریق مذاکرات حل شوند. همچنین بسیار مهم است که چنین اقداماتی نسبت به معاهدههای اساسی که برای تضمین دسترسی به استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، فناوریهای تولید سلاحهای هستهای طراحی شدهاند، تکرار نشود».
روبیو، لاوروف و ایران
وزارت امورخارجه روسیه درباره دیدار ۲ وزیر خارجه نوشت: «روبیو و لاوروف به تفصیل در مورد حل و فصل اوکراین و همچنین وضعیت پیرامون ایران و سوریه گفتوگو کردند». وزارت امور خارجه روسیه در گزارش خود تصریح کرد: «در راستای توسعه توافقات حاصل شده توسط روسای جمهور روسیه و ایالاتمتحده، از جمله در آخرین مکالمه تلفنی آنها در ۳ ژوئیه، مقایسه کاملی از بررسیها در مورد طیف وسیعی از مسائل دستور کار دوجانبه و وضعیت جهان انجام شد. تبادل نظر اساسی و صریحی در مورد حل و فصل اوکراین، وضعیت پیرامون ایران و سوریه و همچنین تعدادی دیگر از مشکلات بینالمللی صورت گرفت. لاوروف و روبیو در جریان دیدارشان در حاشیه رویدادهای وزرای آ.سه.آن، بر اهمیت ادامه کار برای عادیسازی عملکرد هیاتهای دیپلماتیک دوجانبه نیز تاکید کردند.»
جزئیات روابط راهبردی
معاهده جامع راهبردی ایران و روسیه که نتیجه سه سال رایزنی و تعامل میان مقامات دو کشور است، شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده بوده و زمینهساز تعمیق همکاریهای تهران و مسکو در حوزههای مختلف خواهد بود. علاوه بر این توافق نشاندهنده رویکرد جدید ایران و روسیه در مسیر تقویت روابط دوجانبه و تنظیم راهبردی همکاریهای بلندمدت است. یکی از ویژگیهای برجسته این معاهده، گستردگی حوزههای همکاری است. برخلاف توافقات گذشته که بیشتر بر جنبههای اقتصادی و امنیتی تمرکز داشتند، این سند طیف وسیعی از همکاریهای دوجانبه را در بر میگیرد. براساس این توافق، روسیه و ایران همکاریهای خود را در زمینههایی از جمله خدمات امنیتی، مانورهای نظامی، بازدید از بنادر کشتیهای جنگی و آموزش افسران مشترک تقویت خواهند کرد. همچنین دو کشور برای مقابله با تهدیدات نظامی با یکدیگر همکاری خواهند کرد، هیچکدام اجازه نمیدهند از قلمرو خود برای هرگونه اقدامی که دیگری را تهدید میکند استفاده شود و هیچ کمکی به متجاوزی که به هر یک از کشورها حمله میکند، نخواهد کرد.
ارسال نظر