«آرمان ملی» در گفتوگویی بررسی میکند
«اعتماد عمومی» حلقه اتصال دولت و ملت
آرمان ملی- گروه سیاسی: آنچه «اعتماد عمومی» نام دارد را باید از جمله حلقههای اتصال دولت و ملت بدانیم که در جوامع مدرن دولتها بهدنبال افزایش ضریب این اعتماد هستند تا در فضایی گفتمانی مشکلات و چالشها را در یک حکمرانی شفاف و با برنامه برطرف کند و زیست شهروندی را ارتقا دهند.

با این وجود بنا بر تعاریف علوم سیاسی، اعتماد عمومی یکی از سرمایههای اجتماعی محسوب میشود که وحدت را در سیستمهای اجتماعی ایجاد و حفظ نموده و ارزشهای دموکراتیک را پرورش میدهد. باید به این موضوع تاکید کنیم که اعتماد، شهروندان را به نهادها و سازمانهایی که نمایندگان آنها هستند نزدیکتر میکند و بدین طریق مشروعیت اثر بخشی دولت دموکراتیک افزایش مییابد. همچنین بر این نکته تاکید میشود که تنها سطح متوسطی از اعتماد هم سازنده است. با این تعریف کوتاه حالا باید به شرایط امروز ملت و دولت ایران هم اشاره کنیم که باتوجه به شکاف بهوجود آمده در ادوار اخیر ولی بعد از حمله غربیها به انسجامی دست پیدا کردهاند که برخی پازلهای دشمنان را با اشتباه همراه کرد. البته توجه داشته باشید که غربیها این فاصله را بهنوعی پاشنه آشیل ایران میدانستند ولی با نمایش شهروندان ایرانی تحلیلهایشان نقش بر آب شد. معاون اول رئیسجمهوری در اظهاراتی حفظ این انسجام و اعتماد را اولویت حاکمیت میداند و خواستار تحیکم آن شده است. در این مورد با یکی از تحلیلگران سیاستداخلی گفتوگویی انجام دادهایم. کنعانیمقدم معتقد است حاکمیت برای حفظ این انسجام و اعتماد باید به مردم اعتماد کند و به مطالباتشان رسیدگی کند. در این مورد بیشتر میخواند.
اهمیت حفظ انسجام
حسین کنعانیمقدم، تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به این سوال که حاکمیت چگونه باید انسجام بهوجود آمده از آغاز حمله غرب به ایران نگهداری و حفاظت کند، بهخبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «اعتماد مردم به حاکمیت، نیازمند اقدامی متقابل است به این معنا که حاکمیت نیز باید به مردم اعتماد کند. این رابطه دوسویه میتواند منجر به تقویت سرمایه اجتماعی شود که اساس آن همان اعتماد عمومی است. به نظر میرسد دولت و حاکمیت باید در پاسخ به نیازهای مردم در حوزههای امنیتی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، اقدامات ملموس و مؤثری را انجام دهند.» او در همین مورد و با تاکید بر حمایت حاکمیت از شهروند، ادامه میدهد: «مردم باید احساس کنند که زمانی که از حاکمیت حمایت و پشتیبانی میکنند، دولت نیز با عملکرد خود در جهت رفع مشکلات، بهویژه در حوزههای اقتصادی و معیشتی، آنها را حمایت میکند. به همین جهت، دولت باید با روحیهای جوانتر، تلاش مضاعف و نگاه واقعبینانهتری به مسائل کشور بنگرد و به شکل جدی به اولویتها رسیدگی کند. باتوجه به شرایط کنونی و ارزیابی شما از وضعیت موجود در جامعه، دولت در گام نخست باید براساس وظایف قانونی و تعهدات برنامه هفتم توسعه، اولویتهایی را در دستور کار قرار دهد. از جمله این اولویتها، تامین امنیت اجتماعی و شغلی برای مردم است. همچنین ضروری است برای افرادی که در جریان حوادث اخیر آسیبدیدهاند، اقدامات حمایتی سریع و مؤثری صورت گیرد.» این تحلیلگر در پاسخ به اینکه حاکمیت چه اولویتهایی را برای جلب اعتماد ملت باید در دستور کار قرار دهد، اضافه میکند: «در حوزه مسائل معیشتی و اقتصادی، دولت باید مسیر را برای فعالیت بخش خصوصی و مردم هموار کند و آسیبپذیریهایی را که عمدتا ناشی از اقتصاد دولتی است، کاهش دهد. همچنین تامین نیازهای روزمره مردم نظیر آب، برق، گاز، تلفن، حمل و نقل و کاهش هزینههای زندگی باید در اولویت قرار گیرد. در مجموع، دولت باید بهگونهای عمل کند که مردم بهوضوح احساس کنند که یک حاکمیت پاسخگو، دغدغهمند و کارآمد در رأس امور قرار دارد؛ حاکمیتی که با نگاه جدی به مشکلات، درصدد بهبود شرایط و رفع موانع است.»
حفظ اعتماد عمومی
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهوری با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران پیروز جبهه جنگ 12 روزه بود، گفت: «باید در فناوریهای نوظهور و با رویکردهای علمی، اقتصادی و دفاعی جایگاه برتر بهدست آوریم که در این راستا گسترش همکاریهای بخش دفاعی و دانشگاهی حائز اهمیت اساسی است. در برخی صحنهها همانند جبهه اجتماعی و حضور مردم پیروزی صددرصدی داشتیم و مردم عملکرد بینظیری از خود باقی گذاشتند که در تاریخ ثبت و ضبط میشود و باید این سرمایه ارزشمند را حفظ و تقویت کنیم.»
شاهد ایران قوی بودیم
نادرقلی ابراهیمی، نماینده مجلس با تاکید بر اینکه بزرگترین و مهمترین چاشنی پیروزی ما در جنگ ۱۲ روزه انسجام مردم بود، گفت: «حضور و تکبیرگویی مردم در همه مقاطع حساس و ایمان، اتحاد، اراده قوی و اعتماد به نیروهای مسلح، سوخت موشکها و پدافندهای ماست. مردم با اتحاد و انسجام مثال زدنی خود، ایران قوی را به نمایش گذاشتند. ما فراموش نمیکنیم که در پای میز مذاکره بودیم و طرف مقابل به ما خیانت کرد، نارو زد و از دیوار خانه ما بالا آمد و به سرزمین ما که ناموس ملت ایران محسوب میشود، تعرض کرد؛ به همین دلیل نیز ملت ایران از پای ننشستند و یکدست، یکپارچه و متحد مقابل اینها ایستادند. ما شاید در ابزارهایی نظیر هواپیماهای دور برد و بلند پرواز مسائلی داشتیم اما برتری ما در ایمان و غیرت ایرانیان بود؛ ما به عنوان مسلمان در مبارزه با دشمن و کسی که به ناموس و امکانات ما اهانت کرده بود، جواب بسیار خوبی دادیم.»
ارسال نظر