«آرمان ملی» در گفتوگویی مطرح میکند
تهران و ریاض بر مدار دیپلماسی
آرمان ملی- گروه سیاسی: روابط تهران و ریاض بعد از سالها کدروت در روزهای جنگی خاورمیانه به روال عادی بازگشته است و در این مورد باید بگوییم که بهنظر یک دشمن مشترک باعث شده تا این دو همسایه زیرسایه اختلافات قدیمی حالا به اشتراکاتی برسند که بر سایر موارد اولویت دارد. نهتنها ادبیات ایران در برابر سیاستهای ریاض در منطقه نرمتر شده است، بلکه حالا مشاهده میکنیم روابط دیپلماتیک تا حدی نزدیک شده که مقامات عربستانی در یک حرکت فرهنگی در یادبود شهدای اقتدار که در سفارت ایران برگزار شد، حضور پیدا کردند.

این در حالی است که بهگفته محمد بنسلمان، شاهزاده سعودی که امور کشورش را در دست دارد از ابتدای شروع جنگ، اقدامات اسراییل و آمریکا را محکوم کردهاند. بسیاری از تحلیلگران منطقهای معتقدند که حضور اسراییل در منطقه حالا به بهانهای تبدیل شده است که در ادامه کشورهای منطقه اختلافات را کنار گذاشته و وارد فاز جدیدی شوند. در این مورد با یکی از تحلیلگران گفتوگویی انجام دادهایم. بخشایش معتقد است: عربستان باتوجه به نقش ایران در منطقه نگاهش را به تهران تغییر داده است. در این مورد بیشتر میخوانید.
نزدیکی برای تقابل با اسراییل
احمد بخشایش اردستانی، تحلیلگر مسائل بینالملل و نماینده مجلس شورا در پاسخ به اینکه روابط جدید تهران و ریاض را چگونه ارزیابی میکند، به خبرنگار «آرمان ملی» میگوید: «با در نظرگرفتن اینکه کشورهای عربی بهبود شرایط توسعهیافتگی خودشان را در صلح میدانند به این نتیجه رسیدهاند که نگاه خود به ایران را تغییر دهند کشورهای منطقه بهویژه عربستان سعودی باتوجه به جایگاه ایران در منطقه و البته تاثیرگذاریاش در روابط منطقهای تنها راه را همکاری میدانند. نزدیکی ایران و عربستان میتواند یک نقطه قوت باشد زیرا نزدیکی تهران و ریاض باعث ثبات در منطقهای خواهد شد که همیشه در بحران جنگ قرار دارد. البته باید به این موضوع هم اشاره کنیم که نزدیکیها از نظر دینی، مذهبی، اقتصادی، بهانهها را برای بهبود روابط افزایش خواهد داد. البته فراموش نکنید که پیش از این عربستان از دریچه آمریکا و اسراییل به ایران نگاه میکرد که این نگاه در حال تغییر است». او در همین مورد و با اشاره به روند روابط در روزهای جنگی ادامه میدهد: «عربستان در همان ابتدا حملات اسراییل را به ایران محکوم کرد و در ادامه همین رفتار را با آمریکا هم داشت این نشان از نزدیکی روابط دیپلماتیک دو کشور (ایران و عربستان) دارد. همچنین باید اشاره کنم که روند بازگشت حجاج از عربستان به ایران در موسم حج را هم باید یکی از اقدامات فرهنگی و مناسب عنوان کنیم که میتوان آن را مثبت ارزیابی کرد. با توجه به شرایط کنونی نیاز است کشورهای اسلامی در تقابل با جنایتهای اسراییل به توافقی برسند البته با در نظرگرفتن سفر وزیر دفاع عربستان به ایران و دیدارش با رهبر انقلاب باید بگوییم حالا ریاض و تهران به این نتیجه رسیدهاند».
تماسها در روزهای جنگی
سفیر ایران در عربستان گزارشی از رایزنیهای تهران و ریاض در ۲ هفته اخیر ارائه کرد. علیرضا عنایتی، سفیر ایران در عربستان در یک شبکه اجتماعی در این ارتباط نوشت: «ایران و عربستان طی ۲ هفته گذشته، 2 تماس تلفنی در سطح سران، چند ملاقات، پیام و تلفن در سطح وزرای خارجه و چندین ملاقات در سطوح مختلف داشتهاند. عربستان آشکارا تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم کرد. اکنون نیز تماس در عالیترین سطح نظامی و دفاعی ۲ کشور برقرار کرد».
دفتر یادبود شهدای اقتدار
دفتر یادبود شهدای تجاوز نظامی رژیم اسراییل، در سفارت جمهوری اسلامی ایران در ریاض گشایش یافت. در این مراسم که در پی تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به خاک جمهوری اسلامی ایران و شهادت جمعی از مقامات نظامی، دانشمندان و شهروندان، در محل سفارت کشورمان در ریاض برگزار شد، سفرا، دیپلماتها، وابستگان نظامی، مقاماتی از وزارت خارجه عربستان سعودی و شورای همکاری خلیجفارس با حضور در سفارت، با امضای دفتر یادبود، مراتب همدردی و تسلیت خود را با دولت و ملت ایران و همچنین خانوادههای مجروحان و شهدای جنگ تحمیلی رژیم اشغالگر قدس اعلام کردند.
تشکر از پشتیبانی ریاض
مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری در تماس تلفنی با محمد بنسلمان، ولیعهد پادشاهی سعودی، از مواضع صریح و پشتیبانیهای عربستان در دوران تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به کشورمان و نیز همکاریهای صمیمانه خادمالحرمین الشریفین برای مدیریت وضعیت آن دسته از حجاج ایرانی که پروازهای بازگشت آنها دچار اختلال شد، صمیمانه قدردانی کرد. پزشکیان ادامه داد: «جمهوری اسلامی ایران ناچار شد برای پاسخ به مشارکت مستقیم آمریکا در حمله به تمامیت ارضی ایران، به پایگاه آنها در خاک کشور دوست و برادر قطر حمله موشکی انجام دهد. در این مسیر از هر گونه مساعدت کشورهای دوست و برادر خود استقبال میکنیم». بنسلمان ولیعهد پادشاهی سعودی نیز در این گفتوگوی تلفنی با اشاره به اینکه عربستان از ابتدا همه اقدامات رژیم صهیونیستی علیه ایران را محکوم کرد، بیان داشت: «علاوه بر تلاش برای ایجاد وحدت در میان همه کشورها برای محکومیت این تجاوز، تلاشهای زیادی برای رایزنی با کشورهای مختلف در راستای اعمال فشار به اسرائیل و توقف حملات او داشتیم. ما همچنین به طور واضح و صریح حمله آمریکا به ایران را نیز محکوم کردیم. همچنین تاکید کردیم که ما و هیچیک از کشورهای منطقه آسمان خود را برای هیچ اقدامی علیه ایران باز نکرده و نخواهیم کرد و از پایگاههای آمریکا در کشورهای ما نیز عملیاتی علیه ایران صورت نخواهد گرفت؛ با این اوصاف حمله به پایگاه آمریکا در خاک قطر را نقض آشکار تمامیت ارضی این کشور تلقی ولی در عین حال معذورات شما را نیز برای پاسخ به حمله آمریکا درک میکنیم».
ارسال نظر