«آرمان ملی» مواجهه حاکمیت با جامعه را بررسی میکند
استارت تغییرات با انسجام ملی؟
آرمان ملی- حمید شجاعی: نقش و جایگاه مردم در مسائل مختلف بهویژه در تعامل و مواجهه با حاکمیت همواره جایگاهی بسیار تعیینکننده و مهم بوده است. چنانکه همه مقامات، بزرگان، شخصیتها و چهرههای سیاسی در مقاطع مختلف به این موضوع تاکید موکد داشتهاند. یکی از این تاکیدات موکد سخنی از امام خمینی(ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی بود که میفرمایند: «وقتی با مردم خوبی کردید، مَحبّت کردید، خدمتگزار مردم بودید، وقتی که بروید شب منزل، آرامش برای قلبتان هست؛ وجدانتان ناراحت نیست». البته این مساله بی دلیل و غیرموجه نیز نبوده است و اگر نگاهی به نوع برخورد و مواجهه مردم در مسائل مختلف داشته باشیم از مساله جنگ تحمیلی 8 ساله و آثار و تبعات آن گرفته تا مساله تحریمهای فلجکننده طی سالهای متمادی و وضعیت بغرنج اقتصادی و معیشتی که طی سالهای مختلف در دولتهای متفاوت تجربه کردهاند، اما با تمام مشکلات و کاستیهای موجود در حوزههای مختلف و انتقادات و نارضایتیهایی که وجود داشته همواره پشتیبان کشور و نظام بودهاند و هیچگاه به میهن خود پشت نکردهاند.

دلیل متقن این موضوع را نیز میتوان در نوع برخورد و مواجهه مردم در جریان جنگ 12 روزه ایران و رژیم صهیونیستی مشاهده کرد که بر خلاف انتظار صهیونیستها و حامیانشان که فکر میکردند در صورت تجاوز به ایران میتوانند مردم را در جهت اعتراض و شورش به خیابانها آورند، اما مردم متحد در کنار یکدیگر درصدد حمایت همه جانبه از تمامیت خاک کشورشان بر آمدند و بهرغم تمامی اختلافات و رویکردها و گرایشات مختلف از کیان کشور خود دفاع کردند. اتفاقی که هم با تحسین حاکمیت؛ مسئولان و چهرههای مختلف سیاسی همراه بود و هم جهانیان را به حیرت و تحسین واداشت. لذا هم بیگانگان به نقش و تاثیر مردم در اتفاقات اخیر پی بردند و هم مسئولان حاکمیتی به جایگاه و تاثیرگذاری جامعه واقف شدند. همین امر نیز باعث شد تا طی چند وقت گذشته بیش از پیش از مردم و تاثیرگذاریشان در مقاطع مختلف صحبت شود.
*انسجام ملی و تغییرات
همبستگی ملی، انسجام اجتماعی، وحدت ملی و وفاق ملی از جمله مفاهیمی هستند که طی ماههای گذشته بسیار درخصوص صحبت و بحث به میان آمده است و هر کسی از ظن خود این مسائل را در جهت همگرایی میان حاکمیت و جامعه مطرح کرده است. شاید مهمترین وجه این قضیه را بتوان شعار وفاق ملی مسعود پزشکیان در قامت رئیسجمهور از سال گذشته در نظر گرفت که تاکنون نیز ادامه داشته و دولت همچنان مومن به وفاق ملی بوده است. اما این مفاهیم پس از جنگ 12 روزه و مقاومت مثالزدنی و مقدس مردم به نحو دیگری مطرح شد و این بار نه دیگر بهعنوان شعار و سیاست اجرایی دولت؛ بلکه بهعنوان مبنایی در مواجهه میان جامعه و حاکمیت به میان آمده است. حال باید اذعان داشت که این انسجام ملی بهوجود آمده را صرفا باید از آن دست شعارهای زودگذر دانست که مشمول مرور زمان میشود و روال عادی پیش از سر گرفته میشود یا اینکه این انسجام و حدت سببساز ایجاد تغییراتی کلان در سطوح مختلف خواهد شد. واقعیت امر بر آن است که امروز و در شرایط پس از جنگ دیگر نمیتوان به گذشته بازگشت و رویکردها و سیاستهای سابق را در حوزههای مختلف پیاده کرد. به عبارت دیگر باید استارت تغییرات رو به بهبود زده شود. چنانکه در حوزه اقتصادی تصمیمات، برنامهها و اقدامات به سمت و سویی برود که نتیجه آن حل مشکلات معیشتی و اقتصادی جامعه باشد. یا در حوزه مسائل اجتماعی این مساله را شاهد و ناظر باشیم که دولت و حاکمیت با رویکردی جدید و فارغ از رویکردهای سابق با جامعه مواجه شود تا به نحوی میزانی از رضایت جامعه را نیز دریافت کند. در سایر حوزهها نیز باید شاهد چنین رویکردهایی باشیم که به واقع بتوان نام آن را تغییر گذاشت. آنچه مسلم است میتوان اولین گام تغییرات را میتوان از رسانه و صداوسیما کلید زد. جاییکه شدیدترین هجمهها را به انسجام ملی، دولت و دولتمردان وارد میکنند. لذا به نظر میرسد با تغییر رویکردهای حاکم، تغییر مدیران و تغییر نفراتی که به اسم کارشناس به برنامهها میآیند، اما اظهارتشان نشانی از کارشناسی ندارد و در ازای آن جایگزین کردن کارشناسان واقعی، نخبه و قابل قبول میتوان امیدوار بود که وضعیت به نحو خوبی از وضع موجود به شرایط مطلوب تغییر کند. به نظر حاکمیت هر چه سریعتر استارت این تغییرات را بزند بیشتر و بهتر در مسیر تقویت همبستگی و انسجام ملی قدم برداشته است.
*تغییرات در راه؟
انسجام ملی رقم زده شده از سوی مردم باعث شده تا مقامات و مسئولان نیز از همان روزهای نخست به حمایت از این اقدام بپردازند و در راستای تقویت و تحکیم آن سخن بگویند. چنانکه چندی پیش آیتا... آملی لاریجانی در شبکه ایکس نوشت: «صهیونیسم، صرفا یک پروژه سیاسی نیست، بلکه ظهور سازمانیافته قدرتهای استعمارگر در برابر اسلام است. در برابر چنین دشمنی که اساس هویت اسلامی را هدف قرار داده، وحدت جامعه، نهتنها یک توصیه، بلکه ضرورتی عقلی و شرعی است. در چنین شرایطی، هرگونه صدا یا رفتار تفرقهانگیز، آگاهانه یا ناآگاهانه، در خدمت تقویت جبهه صهیونیسم قرار میگیرد». در همین راستا نیز اخیرا محمدباقر قالیباف رئیس مجلس اظهارکرد: «همه واجب است از آنچه که این اتحاد و یکپارچگی را تضعیف میکند، پرهیز کنند و در مقابل ذینفعان انشقاق و اختلاف، سینه سپر کنند؛ نباید اجازه داد کسی در شکاف اختلاف سلیقهها برای خود یا جناح سیاسیاش لانه و آشیانه بسازد» اما در تازهترین واکنش به مساله انسجام ملی علیاکبر ولایتی مشاور رهبری با انتشار مطلبی در صفحه شخصی خود در فضای مجازی نوشت: «حفظ انسجام ملی مورد تاکید مقام معظم رهبری میتواند شامل تغییر برخی رویکردهای اجتماعی حاکمیت و محور قراردادن رضایت مردم شود، بهگونهای که برای آنها ملموس باشد». مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل با بیان اینکه مردم خود را اثبات کردند و اکنون نوبت مسئولان است، تاکید کرد: «شیوههای منقضی شده دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود». به نظر میرسد تغییر رویکردهای اجتماعی که علیاکبر ولایتی از آن سخن گفته و تاکید بر اینکه «شیوههای منقضی شده دیگر پاسخگوی جامعه پس از جنگ نخواهد بود»، فرصت تازهای به دولت میدهد که انسجام ملی را تقویت کند. اکنون باید منتظر ماند و دید که تحولات پیشرو در حوزه اجتماعی که یکی از آنها میتواند تغییر مدیریت صداوسیما باشد، چیست و در چه حوزههایی است.
ارسال نظر