«آرمان ملی» رویکردهای مختلف نسبت به انسجام ملی را بررسی میکند
همگرایی جامعه و حاکمیت؛ راه تضعیف تندروها
آرمان ملی- حمید شجاعی: امروز اگر از هر کسی در خصوص علل ایحاد همبستگی ملی و انسجام اجتماعی پس از جنگ 12 روزه پرسش شود پاسخ همه این خواهد بود که مردم با هر سلیقه، زبان، قومیت، رویکرد و نگاه سیاسی و حتی فرهنگی و اجتماعی حول محور یک کلیت واحد به نام ایران جمع شدند تا از کیان میهن خود دفاع کنند و این اتفاق باعث شد تا شاهد نوعی همبستگی ملی و انسجام اجتماعی در کشور باشیم.

اتفاقی که مانند آن را طی دهههای گذشته ندیده بودیم. به عبارت بهتر این مردم بودند که با وجود تمام نارضایتیها، اعتراضات و تحمل مشکلات بهویژه شرایط بغرنج اقتصادی بازهم نقش مهم خود را ایفا کردند و با یک تیر دو نشان زدند. نخست حمایت از کشور و حاکمیت و دوم شکست پروژه دشمن در راستای آوردن مردم به خیابان در جهت ایجاد هرج و مرج که اتفاقا در این مقوله اقدام مردم جهانیان را حیرتزده کرد تا بفهمند با این قسم کارها و پیش انداختن برخی اختلافات در جامعه نمیتوانند از مردم استفاده کرده و اهداف خاص خود را پیش ببرند. لذا هم بیگانگان به نقش و تاثیر مردم در اتفاقات اخیر پی بردند و هم مسئولان حاکمیتی به جایگاه و تاثیرگذاری جامعه واقف شدند. از همینرو نیز بسیار مطرح میشود حال که این اتحاد و انسجام مقدس پیرامون ایران ایجاد شده باید تدابیری اندیشیده شود که این انسجام و همبستگی هر چه بیشتر تحکیم و تقویت گردد نه اینکه با برخی اظهارات، اقدامات و تحرکات نسنجیده به آن خدشه وارد شود. واقعیت امر بر آن است که امروز کشور در شرایط حساسی قرار دارد که بیش از پیش نیازمند انسجام و همدلی میان حاکمیت و ملت هستیم و باید هر اقدامی که تقویتکننده این وحدت و انسجام است انجام شود. عدهای معتقدند دولت و مجموعه حاکمیت برای تقویت انسجام ملی باید به مرتفعسازی و تحقق مطالبات جامعه بپردازند و حتیالامکان با برنامهریزی و اقدامات دقیق و حساب شده بهبود نسبی را در شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه رقم بزنند. قطع به یقین در این میان برخی نیز هستند که این شرایط را خوش ندارند و منویات خود را پیش میبرند که حاکمیت باید با آنها برخورد قاطع داشته باشد. آنچه مسلم است امروز همه به لزوم ایجاد تغییر در رویکردها، مناسبات و سیاستها تاکید دارند. با این حال باید اذعان داشت که اگر قرار بر این باشد که روند امور همینگونه پیش برود نمیتوان به تغییر امیدوار بود و باز هم این فرصت طلایی از دست خواهد رفت. اما اگر شاهد اصلاح و تغییر در اقدامت، تصمیمات و رویکردها و سیاستها باشیم میتوان امیدوار بود که شرایط نسبت به گذشته بهتر شود و اتحاد و انسجام میان جامعه و حاکمیت نیز تحکیم و تقویت گردد.
*از تخریب تا دوقطبیسازی
هر چه دلسوزان و بزرگان از لزوم تقویت همبستگی و انسجام ملی سخن میگویند و مسئولان را به تقویت روابط دولت و ملت؛ حل مشکلات جامعه، از بینرفتن شکافهای اجتماعی، آشتی و همگرایی ملی توصیه میکنند جریان متصلب و تندرو تلاش میکند تا شرایط پس از جنگ همچنان حاکم باشد و اختلافات و چنددستگیها ادامه داشته باشد. گویی اینکه این جریان هیچ سودی از آرامش، وحدت و همدلی در جامعه نمیبرد و منافع خود را در دمیدن در آتش جنگ و ایجاد دوقطبی و نفاق در جامعه میبیند. از اینرو است که هر ندایی که در باب تحکیم و تقویت انسجام ملی بلند میشود را تخریب و تخطئه میکند. سخن حق و درست همواره صحیح بوده و هست حال تفاوتی نمیکند که چه شخص یا جریانی آن را مطرح کند. مهم این است که هر چیزی در راستای منافع ملی مطرح شود. اما گویا دلواپسان و تندروها این بار حمله هدفمند خود را به سمت وحدت و انسجام ملی نشانه رفتهاند و توپخانهشان این مساله مهم در جامعه را هدف گرفته است. چنانکه یکی از همین رسانههای تندرو در مطلبی با عنوان «براندازی زیرپوست وحدت ملی» جریان اصلاحطلب را به همراهی با پروژههای دشمن متهم کرد و مدعی شده شعارهایی، چون «آشتی ملی»، «وحدت ملی» پوششی برای بازگشت براندازان به عرصه قدرت است. در این مطلب آمده: «غربگرایان مدعی اصلاحطلبی مثل سال ۱۳۸۸ که پس از شکست پروژهشان پشت واژه «آشتی ملی» سنگر گرفتند، این روزها پس از شکست پروژه براندازی در جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه ایران، پشت «وحدت ملی» پنهان شدهاند تا در صفوف مردم رخنه کنند». آنچه مسلم است تبعا کشور و جامعه از اظهارات و اقدامات تندروها بیشتر ضرر و خسارت دیده و تندروها جز ایجاد هزینه برای مردم و کشور چیزی نداشتهاند. لذا بهتر است برای اینکه این جریان بیش از این با اظهارات و اقدامات انسجام و همبستگی میان جامعه و حاکمیت را خدشه دار نکرده با آنها برخوردهای قاطع، لازم و قانونی صو رت گیرد.
* وظیفه هر ایرانی
انسجام ملی رقم زده شده از سوی مردم باعث شده تا مقامات و مسئولان نیز از همان روزهای نخست به حمایت از این اقدام بپردازند و در راستای تقویت و تحکیم آن سخن بگویند. چنانکه نخست رهبر معظم انقلاب از مردم تشکر کرد و آنها را نقشآفرین خواند و پس از ایشان نیز سران قوا و سایر مسئولان به این مهم اشاره کردند. چنانکه رئیس مجلس در نطق پیش از دستور خود اظهارداشت: بزرگترین عامل بازدارنده دشمن از دستدرازی مجدد به ایران عزیز انسجام ملی است که دنیا آن را مشاهده کرد. بیتردید حفظ این انسجام بزرگترین وظیفه هر ایرانی است و لازمه این انسجام فصلالخطاب دانستن رهبر معظم انقلاب به عنوان تکیهگاهی اطمینانبخش است. محمدباقر قالیباف گفت: بر همه واجب است از آنچه که این اتحاد و یکپارچگی را تضعیف میکند، پرهیز کنند و در مقابل ذینفعان انشقاق و اختلاف، سینه سپر کنند؛ نباید اجازه داد کسی در شکاف اختلاف سلیقهها برای خود یا جناح سیاسیاش لانه و آشیانه بسازد. افراد گوناگونی از سر کینه یا غضب نسبت به ایران یا نظام و یا برای گروه گرایی سیاسی، بقای خود را در چنگزدن به چهره وحدتآفرین نظام میبینند اما ملت ایران عزم همدلی و یکپارچگی کرده است و به یاری خدا این امر ملی روز به روز قویتر خواهد شد.
ارسال نظر