مهدی دادرس در گفتوگو با «آرمان ملی»: ارادهای برای استانداردسازی زیرساختهای فوتبال وجود ندارد / فوتبال کشورهای عربی مدتهاست از ما فاصله گرفته است / چالشهای اقتصادی کشور روی فوتبال تأثیر منفی گذاشته است / نباید مجبور میشدیم بازیهای لیگ عربستان را پ
آرمان ملی : انتقادات نسبت به کیفیت پایین چمن ورزشگاهها و نداشتن امکانات کافی در ورزش در حالی در کشور افزایش پیدا کرده که کشورهای عربی هزینههای هنگفتی در زمینه زیرساختها و خرید بازیکنان طراز اول فوتبال جهان انجام میدهند. اتفاقی که میتواند بین فوتبال ایران و کشورهای عربی فاصله ایجاد کند.

«آرمان ملی» برای بررسی و تحلیل این موضوع با مهدی دادرس عضو کمیته استیناف فدراسیون فوتبال و از مدیران باسابقه ورزش کشور گفتوگو کرده است. دادرس در این زمینه معتقد است: از نظر امکانات و زیرساخت ما سال هاست از کشورهای عربی عقب افتادهایم. نمونه بارز آن قطر است که میزبانی جامجهانی را به بهترین نحو انجام داد و تبلیغات بسیار مثبتی روی عملکرد آنها در جامعه جهانی وجود داشته است. در شرایط کنونی نیز تیمهای عربستانی سرمایهگذاری هنگفتی برای به خدمت گرفتن بازیکنان بزرگ جهان انجام میدهند. بدون تردید این اتفاقات روی کیفیت فوتبال ما و تیمهای عربی تأثیر خواهد گذاشت. اتفاق ناخوشایندی که رخ داد پخش بازیهای لیگ عربستان در تلویزیون ایران بود. من با این کار موافق نیستم و معتقدم ما نباید محتاج این میشدیم که بازیهای لیگ عربستان را پخش کنیم. مقامات عربستان به شکلی رفتار کردند که ما را مجبور کردند لیگ آنها را تماشا کنیم.» در ادامه ماحصل این گفتوگو را میخوانید.
*انتقادها نسبت به وضعیت نامناسبت ورزشگاهها به خصوص ورزشگاه آزادی و مجهز نبودن ورزشگاهها به کمک داور ویدئویی روز به روز در فوتبال کشور افزایش پیدا میکند. چرا ما در طول سالهای گذشته هنوز موفق نشدهایم امکانات زیرساختی خود را در فوتبال به یک سطح استاندارد برسانیم؟
نباید کار به اینجا میرسید و ما باید زودتر از این این مشکلات را حل میکردیم. در هفتههای اخیر صحبتهایی درباره تعمیرات بیموقع ورزشگاههای آزادی وجود داشته که صحیح است. دلیل نداشت در حالی که لیگ کشور در حال برگزاری است ورزشگاه آزادی تعمیر شود تا تیمهای پرطرفدار نتوانند از تماشاگران خود بهره ببرند. از سوی دیگر گمانهزنیها درباره حضور کمک داور ویدئویی در کشور افزایش داشته و مسئولان هر روز یک صحبت میکنند. روزی عنوان میشود از کمک داور ویدئویی استفاده میشود و روز دیگر حرف دیگری میزنند و عنوان میکنند در این زمینه موانع وجود دارد. نکته مهم این است که تاکنون کسی دلیل اصلی آن را بیان نکرده که چرا ما نمیتوانیم از کمک داور ویدئویی در مسابقات فوتبال استفاده کنیم. آقای قنبرزاده عنوان کردند نمیتوانیم دلیل آن را بیان کنیم. این در حالی است که مردم نامحرم نیستند و باید مشکلات را با مردم در میان گذاشت. من معتقدم باید ارادهای وجود داشته باشد که این مشکلات را حل کند که من این اراده را مشاهده نمیکنم.
*چرا چنین ارادهای وجود ندارد؟
مدیران فوتبال کشور تنها مشکلات را مطرح میکنند اما به صورت واضح و صریح عنوان نمیکنند که ریشه مشکلات از کجاست و چرا فوتبال ما در چنین وضعیتی قرار گرفته است. نکته دیگر اینکه این مشکلات باید در گذشته پیش بینی میشدهاند که متأسفانه چنین اتفاقی رخ نداده است. این وضعیت نشان میدهد که ما آینده نگر نیستیم. اشتباهات داوری در همه لیگهای دنیا وجود دارد. با این وجود در لیگ برتر ایران به دلیل نداشتن کمک داور ویدئویی این اشتباهات بیشتر از کشورهای دیگر است. در سالهای اخیر فدراسیون وعده داده که ورزشگاههای کشور را به کمک داور ویدئویی مجهز کند که تاکنون این اتفاق رخ نداده است. نکته مهمی که در لیگ برتر ایران وجود دارد فضاسازیهایی است که علیه داور و تیمهای دیگر قبل از بازی صورت میگیرد. شرایط به شکلی است که تیمی که نتیجه میگیرد حرفی نمیزند اما تیمی که نتیجه نمیگیرد همه چیز را گردن وزارت ورزش، فدراسیون فوتبال و داوری میاندازد. این موضوع روی فوتبال ما تأثیر گذاشته است. ما به جای اینکه به واقعیتهای فوتبال و ورزش توجه کنیم به حاشیهها توجه میکنیم. برای ما آنچه تیمها از نظر فنی در زمین نشان میدهند اهمیت کمتری نسبت به حواشی قبل و بعد از بازی دارد. نکته دیگری که وجود دارد پرداختن به این حواشی در فضای مجازی است. در گذشته فضای مجازی وجود نداشت به همین دلیل حواشی در حد رسانهها و ورزشگاهها بود. این در حالی است که جریانهای خاصی از باشگاههای مختلف در فضای مجازی حاشیه ایجاد میکنند و به حاشیهها دامن میزنند. من منکر نقایص و کمبودها در فوتبال کشور نیستم اما معتقدم حاشیهها و مسائل فوتبال نیز به اندازهای نیست که در فضای مجازی درباره آن صحبت میشود و به آن پرداخته میشود. همه تیمها و هواداران آنها مدعی هستند. قرار هم نیست همه درست بگویند و ممکن است حق با برخی نباشد. به همین دلیل باید به سمت آرام سازی فضای پیرامون فوتبال کشور حرکت کنیم. ما باید به کشورهای همسایه نگاه میکردیم که چه روندی را در پیش گرفتهاند و در صورت نیاز از آنها کپی برمیداشتیم. ما خود را مشغول مسائلی مانند زنان کردهایم که باعث شده از اصل ماجرا غافل شویم.
*مشکلات موجود فوتبال کشور را مدیریتی میدانید و یا ناشی از کمبود بودجه و چالشهای اقتصادی است؟
هر دو این وضعیت وجود دارد. به هر حال باید بپذیریم که کشور در وضعیت مناسب اقتصادی قرار ندارد که این موضوع نیز روی فوتبال تأثیر گذاشته است. بیپولی و چالشهای اقتصادی که در زندگی مردم وجود دارد روی فوتبال هم تأثیر منفی گذاشته است. در همه کشورهای دنیا به ورزش و به خصوص فوتبال به عنوان یک صنعت پولساز و درآمدزا نگاه میکنند. این در حالی است که در ایران ورزش در اولویتهای سوم و چهارم قرار دارد. نکته دیگر اینکه برخی عنوان میکنند باید در ورزش ثبات مدیریت وجود داشته باشد. ثبات مدیریت در ورزش خوب است و پیامدهای مثبتی دارد. با این وجود مدیری که توانایی ندارد و نتیجه نمیگیرد باید کنار برود. نمیتوان مدیری که از توانایی کافی برخوردار نیست را همچنان در سمت خود ابقا کرد. اغلب مدیرانی که انتخاب میشوند از پشت پرده توسط جریانها و نهادهای خاصی حمایت میشوند تا در راستای خواستههای آنها حرکت کنند. این گونه مدیران به دلیل اینکه از تخصص و توانایی کافی برخوردار نیستند نه تنها مشکلات را حل نمیکنند و بلکه مشکلات جدیدی نیز به وجود میآوردند و پس از مدت کوتاهی به دلیل اینکه متوجه میشوند در این باتلاق نمیتوانند دست و پا بزنند عطای مدیریت را به لقای آن میبخشند و میروند. در این میان آن کسی که لطمه میخورد باشگاهها و هواداران هستند. به همین دلیل انتخابهای اولیه مدیران دارای اهمیت زیادی است و باید در این زمینه دقت کرد. نباید در انتخاب مدیران تحت تأثیر برخی نهادهای قدرت قرار گرفت و فردی را انتخاب کرد که مجبور شویم دوباره وی را تغییر بدهیم. من معتقدم در مرحله نخست باید به مدیران فرصت داد تا ایدههای خود را اجرایی کنند. با این وجود از همان ابتدایی که یک مدیر کار خود را آغاز میکند و اولویتهای خود را مشخص میکند میتوان تشخیص داد که در آینده قرار است چه اتفاقی رخ بدهد. من زیاد فضا را مثبت نمیبینم و بیشتر کار به امور روزمره میگذرد. به نظر میرسد برخی نهادها تلاش میکنند افرادی را وارد ورزش کشور کنند که منافع آنها را دنبال کند.
*تیمهای عربی هزینههای هنگفتی روی فوتبال خود انجام دادهاند. این در حالی است که فوتبال ما هنوز از امکانات اولیه استاندارد برخوردار نیست. در چنین شرایطی آیا فاصله ما با کشورهای عربی بیشتر نخواهد شد؟
از نظر امکانات و زیرساخت که ما سالهاست از آن عقب افتادهایم. نمونه بارز آن قطر است که میزبانی جامجهانی را به بهترین نحو انجام داد و تبلیغات بسیار مثبتی روی عملکرد آنها در جامعه جهانی وجود داشته است. در شرایط کنونی نیز تیمهای عربستانی سرمایهگذاری هنگفتی برای به خدمت گرفتن بازیکنان بزرگ جهان انجام میدهند. بدون تردید این اتفاقات روی کیفیت فوتبال ما و تیمهای عربی تأثیر خواهد گذاشت. اتفاق ناخوشایندی که رخ داد پخش بازیهای لیگ عربستان در تلویزیون ایران بود. من با این کار موافق نیستم و معتقدم ما نباید محتاج این میشدیم که بازیهای لیگ عربستان را پخش کنیم. مقامات عربستان به شکلی رفتار کردند که ما را مجبور کردند لیگ آنها را تماشا کنیم. این وضعیت نشان میدهد که مسئولان عربستان آیندهنگر هستند و برای نشان دادن قدرت خود در دنیا فوتبال را انتخاب کردهاند. امروز عربستان با خریدهایی که انجام داده همه نگاهها را در جهان متوجه خود کرده است. فوتبال و ورزش جدای از جامعه نیست. هر چیز که در جامعه رخ میدهد در فوتبال هم همان اتفاق میافتد. بخشی از وضعیت موجود نتیجه سیاستها و تصمیمات اشتباهی بوده که مدیران در گذشته گرفتهاند. وضعیت به شکلی شده که گاهی اوقات کورسوی امیدی به وجود میآید اما خیلی زود فروکش میکند و تداوم پیدا نمیکند. وضعیت ورزش به وضعیت جامعه ارتباط دارد و نباید شرایط جامعه را در ورزش بیتأثیر دانست. در شرایط کنونی جامعه دارای مشکلات اقتصادی است که این شرایط روی ورزش نیز تأثیرگذار بوده است.
ارسال نظر