«آرمان ملی» اظهارات جدید وزیر خارجه را بررسی میکند
ناگفتههای عراقچی
آرمان ملی: وزیر امور خارجه در ایران جزو چهرههایی است که هیچ گاه تصور عملکرد او از جلوی دیدگان نسلهای مختلف هم عصر وی و حتی نسلهای آینده از ذهنها پاک نمیشود. عباس عراقچی وزیر امور خارجه دولت پزشکیان در شرایطی سکان هدایت کشور را عهده دار شده بود که هنوز لیست وزرا به مجلس ارسال نشده در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان در یک عملیات تروریستی توسط اسرائیل اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس که مهمان تهران بود، ترور شد.

چندی بعد کابینه پزشکیان از مجلس رای اعتماد گرفت و عراقچی نیز سکان هدایت وزارت خارجه را عهده دارد شد. اگر چه او یک دیپلمات نام آشناست اما در یک فضای صددرصد جنگی مسئولیت پذیرفت و کوهی از چالشها در برابر او وجود داشت که آخرین آن جنگ 12 روزه آمریکا و اسرائیل علیه ایران بود که وی نقش جدیای در پایان جنگ و اعلام آتشبس داشت. ادامه مسیر عراقچی اما بسیار دشوارتر خواهد بود زیرا تهدید اروپاییها برای بازگرداندن تحریمها به واسطه اسنپ بک در ماه آینده وجود دارد و از سوی دیگر احتمال بازگشت اسرائیل به جنگ علیه ایران نیز دور از ذهن نیست.
*مصاحبه صمیمی آقای وزیر
اخیرا عباس عراقچی در مصاحبهای دیپلماتیک، با ادبیاتی کاملا صمیمی با یکی از خبرنگاران انجام داده که بخشهای مختلف آن در قالب کلیپهای چند دقیقهای به خوبی در رسانههای مجازی در حال انتشار است. عراقچی در این مصاحبه به بسیاری از سوالات و شایعات مختلف در ارتباط با عملکرد وزارت خارجه، جایگاه این وزارتخانه در بازههای حساس ملی، رایزنیهای او در شورای عالی امنیت ملی، آغاز جنگ و پایان نبرد تحمیلی پاسخهایی را در یک فضای صمیمی داده که به نظر این پاسخها چون سوالات اساسی بسیاری از افراد جامعه است در تاریخ به خوبی ثبت و ضبط خواهد شد و آیندگان در مورد این پاسخها نظرهای مختلفی خواهند داد.
*تعیین زمان عملیات
به گزارش «انتخاب»؛ سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه در گفتوگویی درخصوص جنگ تحمیلی ۱۲ روزه گفت: وقتی شهید هنیه را ترور کردند؛ روز قبلش دکتر پزشکیان سوگند یاد کرده بودند ولی وزرا انتخاب نشده بودند. بنده هم یکی از گزینهها برای وزارت خارجه بودم، همان روز عصرش حضرت آقا جلسه گذاشتند که معمولاً وقتی مسائل مهمی که پیش میآید جلساتی را میگذاشتند که از من هم دعوت شد، افراد شورای عالی امنیت ملی و رئیسجمهور حضور داشتند. در آن جلسه نظر همه بر این بود که باید پاسخ بدهیم ولی در بین سیاسیون و نظامیان اختلاف نظر درباره زمان و چگونگی وجود داشت. علت اصلی تردید در مورد زمان پاسخ، اتفاقاً از طرف نظامیان بیان شد. فرماندهان نظامی اعتقاد داشتند که زمانی باید حمله انجام شود که ما مطمئن باشیم پس از حمله، میتوانیم از کشور دفاع کنیم.
*دفاع شهید باقری از پزشکیان
وزیر خارجه عنوان کرد: وقتی وعده صادق ۳ مطرح شد، در یکی از جلسات یکی از دوستان انتقادی کرد که چرا وعده صادق ۳ اجرا نمیشود؛ چرا آقای رئیسجمهور مخالف هستند. در آن جلسه سردار شهید باقری با آن فرد در این خصوص برخورد کرد و گفت: چرا چنین چیزی مطرح میکنی و من مسئول دفاع از کشور هستم و آن لحظه که مطمئن شوم میتوانم از کشور در برابر تبعات حمله وعده صادق ۳ دفاع کنم، کار خودم را انجام میدهم و من هنوز از آقای رئیسجمهور سوال نکردم و ایشان از رئیسجمهور دفاع کامل کرد.
*اسرائیل و درخواست آتشبس
عراقچی گفت: قبل از اینکه آتشبس اعلام شود در شورای عالی امنیت ملی مصوب شده بود که اگر دشمن تقاضای آتشبس بدون پیش شرط کرد، میپذیریم و این تصمیم کاملاً هوشمندانه و قدرتمندانه بود. تمامی مصوبات شورای عالی امنیت ملی با تأیید مقام معظم رهبری تأیید و بعد ابلاغ میشود. ساعت ۱ صبح تماس گرفتند که از ساعت ۴ صبح رژیم صهیونیستی آمادگی دارد که حملاتش را متوقف کند.
*مذاکره تصمیم کشور بود
عراقچی افزود: وقتی تصمیم به مذاکره میشود همه کشور تصمیمی گرفته که باید اجرا شود. اینکه بگوییم وزارت خارجه فریب خورد، این درست نیست؛ چرا که این تصمیم کشور بوده که این کار انجام شود. وزارت خارجه کارش را به دستور مدیریت نظام انجام داد. ما از انجام مذاکرات ضرر نکردیم بلکه خیلی نفع بردیم. اینکه حقانیت ما در نزد مردم ایران و جامعه بینالملل اثبات کرد. کسی نمیتواند ادعا کند اگر مذاکره نمیکردیم جنگ نمیشد؛ حتماً میشد بلکه زودتر هم ممکن بود جنگ بشود. چرا مردم در زمان جنگ اینقدر متحد و منسجم بودند، چون دیدند نظامشان برایشان همه کار کرده و کوتاهی نکرده. برای اینکه جلوی جنگ را بگیرد و پای مذاکره رفته و آن طرف بوده که اهل جنگ بوده است. منطق ما کاملاً قوی بود و نشانهاش هم این است که بیش از ۱۲۰ کشور از ما حمایت کردند و حمله به ایران را محکوم کردند.
*آماده جنگ بودیم
وزیر خارجه خاطرنشان کرد: نیروهای مسلح آرایش جنگی داشت و دولت آمادگی جنگ را پیدا کرده بود. بعد از ترور شهید هنیه و عملیات وعده۲ و سقوط سوریه و انتخاب ترامپ، عملاً ۳ بار تا مرز جنگ رفتیم که هم دولت و نیروهای مسلح آماده بودند و هم سیاست خارجه فعالیت زیاد داشت و با دیپلماسی ایجاد خوف در منطقه توانستیم جلوی جنگ تمامعیار را بگیریم. جنگ اخیری که اتفاق افتاد همه منتظر بودند بعد از وعده صادق۲ اتفاق بیفتد و اسرائیلیها پیام دادند پاسخ ما دردناک خواهد بود. با هدف اینکه دیپلماسی بتواند جلوی جنگ را بگیرد ۱۷ سفر منطقهای داشتم. دیپلماسی همیشه راه کمخطرتر و کمهزینهتر برای رسیدن به اهداف است و همیشه اولویت دارد. پیام را به همه کشورها بردم که اگر جنگی بین ایران و اسرائیل رخ بدهد، فقط بین این دو کشور محدود نخواهد شد.
*ترور نافرجام عراقچی
عراقچی گفت: تلفنی به من از سمت رژیم صهیونیستی انجام نشد. یک بمبگذاری محل سکونتمان وسط جنگ شد که خانه روبهروی ما بود که دوستان گرفتند. چندبار در مسیر رفت و برگشت پهپاد بالای سرمان آمد.
*چرا مذاکرات انجام شد؟
عراقچی افزود: آمریکاییها سیاست فشار حداکثری انجام دادند و با آوردن نیروهای نظامی به منطقه تهدید کردند و بعد، ترامپ نامه نوشت که یک گزینه؛ جنگ یا مذاکره. ترامپ با این پیشنهاد ما را در سر دو راهی قرار داد که در اینجا رهبری تدبیر انجام دادند که مذاکره میکنیم اما غیر مستقیم.
ارسال نظر