| کد مطلب: ۱۱۷۵۶۴۰
لینک کوتاه کپی شد

«آرمان ملی» مصاحبه عراقچی با فاکس‌نیوز را تحلیل می‌کند

شروط تهران برای مذاکره با ترامپ

آرمان ملی- گروه سیاسی: بعد از پایان درگیری‌ 12 روزه، در روزهای اخیر، شاهد افزایش تحرکات دیپلماتیک و به ‌نوعی هر روز شاهد سرعت یافتن روند مذاکرات از طریق رسانه‌ها هستیم. این در حالی است که هم ایرانی‌ها و هم آمریکایی‌ها خود را آماده مذاکره نشان می‌دهند. تحولات مربوط به روند مذاکرات میان تهران و واشینگتن بار دیگر مورد توجه محافل سیاسی و رسانه‌ای قرار گرفته است. در این میان، گفت‌وگوی اخیر عباس عراقچی، وزیرامورخارجه که می‌‌گوید اختیار مذاکرات با او است، با شبکه خبری فاکس‌نیوز، ابعاد تازه‌ای از نگاه دیپلماتیک ایران به این گفت‌وگوها را نمایان ساخته است به‌خصوص اینکه در این گفت‌وگو به نگاه ‌مشروط ایران در مذاکرات احتمالی هم اشاره‌هایی دارد.

شروط تهران برای مذاکره با ترامپ

 همانطوری که در ادامه می‌خوانید او با تاکید بر لزوم رویکردی واقع‌بینانه از سوی طرف‌های غربی، اشاره کرد که همواره آماده گفت‌وگو بر اساس رعایت تعهدات بین‌المللی و در چارچوب منافع ملی است. عراقچی در همین مورد به موفقیت برجام و خروج دونالد ترامپ، از آن اشاره کرد و تاکید کرد که هرگونه بازگشت به مسیر دیپلماسی مستلزم اعتمادسازی عملی از سوی  واشینگتن خواهد بود. در مقابل، ایالات متحده همچنان سیاست فشار حداکثری و اعمال تحریم‌های جدید را در دستور کار دارد؛ رویکردی که عملاً با اصل گفت‌وگو و حل‌وفصل سیاسی اختلافات در تناقض قرار دارد. با همه این حواشی‌ها ادامه مسیر گفت‌وگو میان تهران- واشینگتن به فاکتورهای متعددی از جمله میزان جدیت طرفین، حمایت شرکای بین‌المللی و همچنین تغییر در معادلات داخلی دو کشور وابسته است. در این چارچوب، سخنان عراقچی بیش از هر چیز نشان‌دهنده استمرار نگاه دیپلماتیک ایران به رغم بدعهدی‌های گذشته غرب است. نگاهی که بر مبنای عزت، حکمت و مصلحت، راه گفت‌وگو را در صورتی که منافع ملی تامین شود، همچنان باز نگه می‌دارد. در این مورد بیشتر می‌خوانید.

اختیار مذاکره

عباس عراقچی، وزیرامورخارجه روز گذشته در گفت‌وگویی با رسانه فاکس‌نیوز با اشاره به مواردی که ایران از طرف آمریکایی خود برای حضور در پای میز مذاکره به موارد مهمی اشاره کرد و از همه این‌ها مهم‌تر به مواضع ایران در مورد مسائل موشکی و هسته‌ای اشاره کرده است که در ادامه به بخشی از آن اشاره خواهیم کرد. او در این مصاحبه‌ای که با «بِرِت بِر»، مجری مشهور شبکه فاکس‌نیوز داشت خطاب به آمریکایی‌ها گفت: «پیام من به ایالات متحده این است که بیایید راه‌حلی مبتنی بر مذاکره برای برنامه هسته‌ای ایران پیدا کنیم. ما در گذشته، در سال ۲۰۱۵، پس از دو سال و نیم مذاکره این کار را انجام دادیم که من خود در آن یک مذاکره کننده بودم. اکنون به اثبات رسیده است که هیچ راه‌حل نظامی برای برنامه هسته‌ای ایران وجود ندارد. بله، تاسیسات هسته‌ای ما به شدت آسیب دیده‌اند، تخریب شده‌اند اما فناوری آن همچنان وجود دارد. دانش هسته‌ای ما از بیرون وارد نشده است که با بمباران از بین برود».

آماده گفت‌وگو

وزیرخارجه در پاسخ به این سوال که «آیا ایران آماده مذاکره مستقیم با دولت آمریکاست تا بتوان به راه‌حلی برای کاهش تنش‌ها دست یافت» گفت: «ما برای گفت‌وگو آماده هستیم اما در حال حاضر برای مذاکره مستقیم، خیر. اگر آن‌ها برای دستیابی به یک راه‌حل برد-برد جلو بیایند، من آماده تعامل با آن‌ها هستم، به این معنی که ما آماده‌ایم تا هر اقدامی برای اعتمادسازی به منظور اثبات ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای کشورمان و اینکه فعالیت‌های هسته‌ای ‌ما صلح‌آمیز باقی خواهد ماند و ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نخواهد رفت، انجام دهیم. در مقابل از آنها انتظار داریم که تحریم‌ها را بردارند. این یک بازی برد-برد خواهد بود و ما آماده تعامل برای آن هستیم اما ما نمی‌توانیم چنین مذاکراتی را به صورت مستقیم آغاز کنیم و همچنان ترجیح می‌دهیم که به‌صورت غیرمستقیم مذاکره کنیم». او در پاسخ به این سوال که «اگر چنین توافقی در دسترس باشد، آیا شخص شما از سوی رهبری ایران اختیار انجام آن را دارید؟» اضافه کرد: «بله، قطعا. اختیار این کار به من داده شده است. اگر شما از من درباره مذاکراتی که با آقای ویتکاف، مذاکره کننده ارشد آمریکایی انجام دادیم بپرسید، خواهم گفت که امکان حصول توافق وجود داشت. اما اگر شما می‌خواهید که ما را از حقوق مسلم و قانونی خود، از جمله غنی‌سازی اورانیوم محروم کنید، این اتفاق نخواهد افتاد. ما برای نیازهای خودمان اورانیوم غنی‌سازی می‌کنیم. فرایند غنی‌سازی اورانیوم در حال حاضر متوقف شده، چرا که خسارت‌ها به تاسیسات هسته‌ای بسیار شدید بوده است. اما قطعاً ما نمی‌توانیم از غنی‌سازی‌مان صرف‌نظر کنیم، چون مساله به غرور ملی تبدیل شده است، غنی‌سازی برای ما بسیار ارزشمند است. با این حال، ما آماده انجام مذاکره هستیم تا تضمین دهیم که فعالیت‌های غنی سازی‌مان برای اهداف صلح‌آمیز است».

موشک‌های دفاعی

وزیر امورخارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی درباره وضعیت کنونی برنامه موشکی ایران، به‌ویژه با توجه به اینکه موشک‌های زیادی در حملات به اسرائیل استفاده کرده است، گفت: «ما می‌دانیم که موشک‌ها ما قابل اعتمادترین ابزار دفاعی‌مان هستند، بنابراین به برنامه موشکی خود ادامه می‌دهیم در حال حاضر نیز وضعیت موشکی ما بسیار خوب است. ما برای دفاع از خود موشک‌های کافی در اختیار داریم. آنها ابزار ما برای دفاع هستند و چگونه می‌توانیم توان دفاعی خود را کنار بگذاریم. کدام کشوری چنین توافقی را می‌پذیرد؟ ما هرگز از آن دست نمی‌کشیم. ما هرگز خود را خلع سلاح نمی‌کنیم اما به شما می‌گویم که موشک‌های ما ماهیت دفاعی دارند و برای بازدارندگی هستند، به هیچ عنوان برای حمله نیستند. عراقچی با اشاره به اینکه ایران خود را آماده مذاکره کرده است و در انتظار جوابی از  واشینگتن است گفت:‌ «همه چیز بستگی به این دارد که آیا ایالات متحده آماده است تا از جایگاه برابر، براساس احترام متقابل و منافع مشترک با ایران تعامل کند. ما آماده‌ایم تا بر سر موضوعات دیگر ادامه دهیم اما متاسفانه توافق قبلی، یعنی برجام به یک داستان موفقیت‌آمیز و یک تجربه موفقیت‌آمیز برای ما تبدیل نشد. به همین دلیل ما اکنون بسیار نسبت به آمریکایی‌ها بدبین هستیم. از این رو، آماده تعامل مستقیم با ایالات متحده نیستیم اما اکنون احساس می‌کنیم که همه چیز در جای خود قرار دارد، بنابراین هر چیزی ممکن است».

 

 

منبع : آرمان ملی

ارسال نظر

هشتگ‌های داغ

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار