غلامعلی جعفرزاده در گفتوگو با «آرمان ملی»:
پزشکیان باید در دولت خانهتکانی کند
آرمان ملی- احسان انصاری: در حالی که هنوز عمر دولت به یک سال نرسیده برخی وزرا در آستانه استیضاح قرار گرفتهاند که نزدیکترین آنها فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی است.

برخی عنوان میکنند استیضاح وزرا در کمتر از یک سالگی دولت دلایل سیاسی دارد و شکست خوردگان انتخابات ریاست جمهوری در حال انتقامگیری سیاسی هستند. از سوی دیگر نیز برخی معتقدند ضعف عملکرد برخی وزرا مشهود بوده و پزشکیان خودش باید آنها را تغییر بدهد. وزرای راه و شهرسازی، صمت، نفت و نیرو از جمله وزرایی هستند که انتقادهای زیادی نسبت به عملکرد آنها وجود داشته است. «آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی ابعاد مختلف این موضوع با دکتر غلامعلی جعفرزاده نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفتوگو کرده است. جعفرزاده معتقد است: «برخی وزرا گزارشهای خود را به آقای پزشکیان نمیدهند و به جای دیگر انتقال میدهند و هفتهای دو، سه بار با اشخاصی غیر از دولت دیدار میکنند. اگر قرار بود آقای پزشکیان انتخاب اعضای کابینه را در اختیار مجلس قرار بدهد تا دیگران به همراه برخی مانند آقای نیکزاد افراد کابینه را انتخاب کنند، پس چرا حامیان پزشکیان در انتخابات تا به این اندازه خود را به زحمت انداختند و برای پیروزی او تلاش کردند؟ شرایط به شکلی است که تقریبأ همه کسانی که منصوب شدهاند هیچ وابستگی به پزشکیان ندارند و کسانی که عزل نشدهاند و از دولت گذشته باقی ماندهاند نیز به پزشکیان وابستگی ندارند. در کنار برخی مدیران کارآمد، همه آن مدیرانی که در دولت مرحوم رئیسی گزارشهای مهمل و پوچ میدادند هنوز سر کار هستند. کسانی که منصوب شدهاند نیز با شاخصهایی مورد نظر مجلس و رئیس دولت سیزدهم منصوب شدهاند و نه پزشکیان.» در ادامه ماحصل این گفتوگو را میخوانید.
*نمایندگان مجلس به دنبال استیضاح وزیر راه شهرسازی و برخی وزرای دیگر از جمله وزیر نیرو هستند. آیا استیضاح وزرا را در حالی که هنوز یک سال هم از عمر دولت چهاردهم میگذرد اقدامی موثر میدانید؟
دولت آقای پزشکیان شعار خود را وفاق ملی انتخاب کرده و به همین دلیل انتظار این است که مجلس باید به دولت کمک کند. با این وجود باید در برخی زمینهها انصاف را نیز رعایت کرد. به هر حال مجلس نیز مدافع حقوق مردم است. اینکه مجلس با چه نیتی به دنبال استیضاح وزیر راه و شهرسازی است در اولویت بعدی است. بنده براساس مستنداتی که مشاهده کردم خانم فرزانه صادق را برای این وزارتخانه مناسب نمیدانم و از قبل هم نمیدانستم. ممکن است برخی عنوان کنند تنها وزیر ضعیف کابینه ایشان نیست و گزینههای دیگری نیز برای استیضاح وجود دارد. اینکه این وزرا انتخاب اصلی پزشکیان نیستند یک موضوع است اما زمانی که رئیسجمهور اینها را به مجلس معرفی کرده به معنای این است که مسئولیت آنها را قبول کرده است. ما نیز از آقای پزشکیان خواسته بودیم که به نوعی عذر وزرای ضعیف را بخواهد و خودش در دولت خانه تکانی کند و اجازه ندهد مجلس به این موضوع ورود کند. با احترام به همه بانوان جامعه و همه خانوادههای معظم شهدا اما باید عنوان کنم که خانم صادق گزینه مناسبی برای این وزارتخانه نبودند. در شرایط کنونی نیز بهترین کار این است که خود خانم صادق استعفا بدهند. به من اخباری رسیده که هم از نظر برنامهریزی و هم مدیریتی این وزارتخانه در وضعیت خوبی قرار ندارد. به هر حال وزارت راه و شهرسازی23 معاونت دارد و وزارتخانه بزرگی است. در واقع وزارت راه و شهرسازی یک وزارتخانه مردانه است و از ابتدا اشتباه بود که یک زن را به عنوان وزیر راه و شهرسازی انتخاب کنیم.
*چه کسانی و در کجا از آقای پزشکیان خواستهاند که در دولت خانه تکانی کند؟
در دیدارهایی که با رئیسجمهور صورت گرفته این موارد عنوان شده که نمونه آن دیدارهای نوروزی بوده است. درخواست حامیان آقای پزشکیان این بوده که ایشان خودشان در دولت خانه تکانی کنند که به هر دلیلی این اتفاق رخ نداده است. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که برخی از این افراد سفارش شده هستند و به همین دلیل آقای پزشکیان نمیتواند به راحتی آنها را تغییر دهد. به هر حال در انتخاب اعضای کابینه نمیتوان نقش مجلس را انکار کرد. چهرههایی در مجلس در برخی وزارتخانهها نیروهای خود را قرار داده و به صورت غیرمستقیم نیز آنها را هدایت میکنند. اتفاقی که رخ داده این است که نیروهایی نزدیک به یکی از قوا و مشخصا نیروهای نزدیک به آقای جلیلی که در دولت حضور دارند به نیروهای آقای پزشکیان فشار وارد میکنند. در چنین شرایطی کسانی که در انتخابات از آقای پزشکیان حمایت کردند با چالشهای جدی مردمی مواجه شدهاند و نسبت به آینده نگرانیهایی جدی دارند. این قصور در مورد آقای پزشکیان وجود دارد و انتظار این است که رئیسجمهور حداقل از نیروهای خود حمایت کند که تاکنون این اتفاق رخ نداده است. ضعف در برخی وزارتخانهها مانند وزارت نیرو و نفت مشهود است و پزشکیان باید در این زمینه تصمیم جدیدی بگیرد.
من معتقدم هر کسی از جایگاه رهبری خرج کند، بلافاصله باید عزل شود. این گونه اظهارات و اقدامات تنها برای مقام رهبری هزینه ایجاد میکند و به همین دلیل نیز باید عزل شود
*آقای پزشکیان قصد تغییر وزرای ضعیف را دارند اما به دلیل حمایتهایی که از بیرون دولت میشود، چنین شرایطی برای ایشان فراهم نیست و یا خود ایشان تصمیمی در این زمینه ندارند؟
نیت قلبی و ارادهای که در این زمینه وجود دارد یا ندارد مهم نیست و بلکه آنچه دارای اهمیت است نتیجه است. ما در ایام انتخابات به مردم قولهایی دادهایم تا آنها از پزشکیان حمایت کنند. این در حالی است که امروز شرمنده مردم هستیم و روزبهروز نیز این شرمندگی بیشتر شده است. سوال از وزیر راه وشهرسازی این است که خانم وزیر شما چرا به سفر رفتهاید و هزینه آن را پرداخت نکردهاید که سازمان هواپیمایی کشور باید عنوان کند پول آن را از حقوق شما کم خواهیم کرد؟ به نظر میرسد ایشان قواعد مالی، سازمانی و اداری وزارتخانه را رعایت نکردهاند. کسی که به عنوان وزیر انتخاب میشود باید با الفبای سازمانی آشنا باشد و نسبت به وزارتخانه خود احاطه داشته باشد. بنده با قاطعیت عنوان میکنم که اهمیت وزارتخانههایی مانند راه و شهرسازی و صمت کمتر از وزارت نفت نیست. من در ابتدایی که اسامی وزرا را اعلام کردند مخالف سرسخت آقای کاظمی برای وزارت آموزش و پرورش بودم. با این وجود امروز از اقداماتی که در این وزارتخانه صورت گرفته اخبار خوبی دارم. به دلیل اینکه آقای کاظمی از ردههای پایین وزارتخانه کار خود را آغاز کرده در شرایط کنونی همه بدهیهای مدارس را پرداخت کرده و بیمههای تکمیلی را به صورت کامل به بیمه پرداخت کرده است. این وزارتخانه به تنها سازمانی تبدیل شده که جامعه هدفش به بیمهها بدهکار نیستند. همه این اتفاقات نیز بدون سرو صدا و هیاهو انجام شده است. ما در ابتدا مخالف آقای کاظمی بودیم و امروز هم به این نکته اذعان داریم. با این وجود عملکرد ایشان به عنوان وزیر آموزش و پرورش قابل قبول بوده است. ما باید به شکلی رفتار کنیم که در پیشگاه مردم شرمنده نباشیم. امروز اما شرمنده مردم شدهایم. کار به جایی رسیده که برخی از وزرا خود را وزیر آقای پزشکیان نمیدانند و خود را وزیر دیگر روسای قوا میدانند.
*چرا چنین اتفاقی رخ داده است؟
اخباری که در این زمینه وجود دارد این است که برخی وزرا گزارشهای خود را به آقای پزشکیان نمیدهند و به جای دیگر انتقال میدهند و هفتهای دو، سه بار با اشخاصی غیر از دولت دیدار میکنند. اگر قرار بود آقای پزشکیان انتخاب اعضای کابینه را در اختیار مجلس قرار بدهد تا دیگران به همراه برخی مانند آقای نیکزاد افراد کابینه را انتخاب کنند، پس چرا حامیان پزشکیان در انتخابات تا به این اندازه خود را به زحمت انداختند و برای پیروزی او تلاش کردند؟ شرایط به شکلی است که تقریبأ همه کسانی که منصوب شدهاند هیچ وابستگی به پزشکیان ندارند و کسانی که عزل نشدهاند و از دولت گذشته باقی ماندهاند نیز به پزشکیان وابستگی ندارند. در کنار برخی مدیران کارآمد، همه آن مدیرانی که در دولت مرحوم رئیسی گزارشهای مهمل و پوچ میدادند هنوز سر کار هستند. کسانی که منصوب شدهاند نیز با شاخصهایی مورد نظر مجلس و رئیس دولت سیزدهم منصوب شدهاند و نه پزشکیان. به همین دلیل نیز من فکر میکنم در انتخابات آینده ریاست جمهوری کار برای آقای پزشکیان بسیار سخت خواهد بود.
*خانم صادق در مصاحبهای عنوان کردند رهبری برای حضور وی در دولت نظر مساعد داشتهاند. این وضعیت درباره برخی دیگر از وزرا نیز وجود داشته است. این اظهارات در شرایط کنونی چه معنایی میتواند داشته باشد؟
من معتقدم هر کسی از جایگاه رهبری خرج کند، بلافاصله باید عزل شود. این گونه اظهارات و اقدامات تنها برای مقام رهبری هزینه ایجاد میکند و به همین دلیل نیز باید عزل شود. ممکن است رهبری توصیههایی به رئیسجمهور درباره انتخاب افراد داشتهاند که درباره همه دولتها وجود داشته اما رهبری کسی را اجبار نکرده است. آقای پزشکیان هم اگر گزینههای بهتری برای مدیریت وزارتخانههای خود داشته و انتخاب نکرده هم به رهبری ظلم کرده و هم به مردم. هنگامی که رئیسجمهور مسئولیت یک لیست را میپذیرد و به مجلس ارائه میکند مسئولیت صددرصدی آن با رئیسجمهور است و هیچ ارتباطی به رهبری ندارد. حتی اگرقالیباف و جلیلی نیز افرادی را معرفی کردند و پزشکیان پذیرفت، دیگر مسئولیت با آنهایی که سفارش کردهاند نیست و مسئولیت کاملا با پزشکیان است. برخی افرادی که در سطوح مختلف دولت قرار دارند منتسب به جلیلی هستند. از سوی دیگر عدم عزل مدیران منتسب به جلیلی نیز به معنای تأیید رویکرد آنهاست.
ارسال نظر