گزارش «آرمان ملی» از آمار فوتیهای تصادفات نوروز
1179نفر در تصادفات نوروز جان باختند
آرمان ملی – شفق محمدحسینی: هرسال با نزدیک شدن به تعطیلات طولانی سال، مانند تعطیلات نوروز و تعطیلات تابستان، همه به تکاپو میافتند، تا نسبت به بروز و افزایش تصادفات هشدار دهند.

هرچند افزایش تصادفات در ایران مربوط به یک روز و یک سال مشخص نیست و سالهاست که کارشناسان نسبت به آمار فوتیهای ناشی از تصادفات هشدار میدهند، اما همچنان راهحل عملی در این میان به چشم نمیخورد. نه رانندگان به اندازه کافی توجه میکنند و نه مسئولان به دنبال ایمنی سازی و بازسازی جادههای خراب هستند و نه خودروسازان به دنبال تولید و ساخت خودروهای ایمن هستند. این میان تنها هرسال به تعداد مرگهای ناشی از تصادفات افزوده میشود و خانوادههای بیشتری داغدار میشوند.
طبق آمار پزشکی قانونی در نوروز امسال، بیش از هزارو صد نفر جان خود را از دست دادند. این یعنی بیش از هزار خانواده عزادار شدند. تبعات هر مرگی برای اطرافیان، آن هم در حادثه رانندگی و تصادف، تا مدتها باقی خواهد ماند.
حالا با نزدیک شدن به تعطیلات تابستان، که بیشترین جابهجایی و تردد و سفرهای بین شهری در آن اتفاق میافتد، نگرانی از افزایش تصادفات نیز بیشتر میشود. اما همچنان هیچ اقدام جدی و طولانی مدت کاربردی در این میان به چشم نمیخورد. ما حتی از تجربه دیگر کشورها هم استفادهای نمیکنیم. تنها هشدارهایی پیش از سفرها داده میشود و یا افزایش جریمههایی صورت میگیرد، اما این اقدامات هیچ کدام تا امروز آن طور که باید اثرگذار نبوده است.
هرچند از مهمترین دلایل تصادفات در ایران عامل خطای انسانی است، اما سهم خودروهای غیراستاندارد و جادههای ناایمن هم در این میان کم نیستند. کافی است به جادههای مختلفی در سطح ایران پهناور از شمال گرفته تا شرق و غرب و جنوب سری بزنید، تا خود متوجه این مساله شوید. تقریبا میتوان گفت که اغلب جادهها حتی به صورت استاندارد هم از تابلوهای کافی برخوردار نیست. این درحالی است که در گذشته، در فواصل بین شهری، هر50 متر به 50 متر تابلو بود. برخی جادهها هم به شدت غیراستاندارد است و ناصاف است. حالا تصور کنید که رانندهای در تاریکی هوا در حال تردد در این جادهها باشد و یک کودک هم در خودرو باشد که مدام حواس راننده را پرت میکند. همه این اتفاقها خود میتواند به یک تصادف بینجامد. تازه این را هم در نظر بگیرید که در سطح شهر تهران هم اغلب رانندهها پشت فرمان گوشی به دست هستند. یعنی کسی توجهی به خودروهای اطراف خود ندارد، حتی موتورسیکلتها هم با تلفن همراه خود مشغول هستند.
جانِ عزیزِ سرنشینان
متاسفانه هم ما مردم و هم مسئولان، برای جان عزیز خود و سرنشینان خودروهایمان آنقدر که باید قدر و قیمت قائل نمیشویم. حتما شما هم در خبرها خواندهاید یا در اطرافتان فردی را میشناسید که خانواده یا نزدیکانش را در تصادف از دست داده است. گاهی پیش میآید که متاسفانه بیش از یک فرد از خانواده در این تصادفات از بین میروند و تا سالها بعد، همه خانواده داغدار میشوند. مثلا در یک خانواده پنج نفره در سفر به شهرستانی از استان اصفهان، چهار نفر که در خودرو بودند از بین رفتند و تنها کودکی که همراه خانواده نبود، زنده ماند. از این حوادث تلخ کم نیستند.
یک استاد دانشگاه که خواهرش را در اثر تصادف بین جاده یزد و اصفهان چند سال قبل از دست داده است، میگوید که سالهاست برای کاهش تصادفات طرحهایی ارائه میدهد و از طرف دانشگاه و همچنین پلیس، به دنبال اقداماتی است که به قول خودش هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. این استاد دانشگاه معتقد است که کاهش تصادفات با پویش و راهکارهایی این چنینی قابل دستیابی نیست و باید اقدامی عملیتر صورت بگیرد.
هرچند تجربه موفق برخی کشورها در زمینه کاهش تصادفات و رساندن تصادفات به صفر، میتواند مورد استفاده کشور ما هم باشد، اما همچنان لزوم مدیریت و اقدامی عملی در کاهش تصادفات صورت نگرفته است. به طوری که هر سال و هرچند ماه یکبار آماری داده میشود و همچنان با افزایش تصادفات روبه ور هستیم و هیچ اقدام جدی هم صورت نمیگیرد. نه جادهها بازسازی میشوند و نه به خودروسازها تذکری جدی داده میشود تا خودروهای ایمنیتری بسازند و نه خود رانندگان آنگونه که باید به قوانین عمل میکنند.
در حالی که با افزایش تصادفات روبهرو هستیم، هیچ اقدام جدی صورت نگرفته، نه مشکلات جادهها رفع میشود و نه به خودروسازها تذکر جدی داده میشود که خودروهای ایمنتری بسازند و نه خود رانندگان آنگونه که باید به قوانین عمل میکنند
آمار تصادفات نوروز
در همین راستا، سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: بر اساس آمارها در نوروز سال جاری، یکهزار و ۱۷۹ نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند که از این تعداد ۹۰۸ نفر مرد و ۲۷۱ نفر زن بودند.
سازمان پزشکی قانونی کشور اعلام کرد: مطابق آمارها در نوروز امسال میزان تردد در جادههای کشور ۵۵۸ میلیون و ۴۱۶ هزار و ۲۱۶ مورد و تعداد وسایل نقلیه ۴۱ میلیون و ۷۰۰ هزار گزارش شده است که به ترتیب ۳.۵ و ۵ درصد رشد را نسبت به سال گذشته نشان میدهد.
از نگاهی دیگر و با در نظر گرفتن افزایش میزان ترددها در نوروز امسال، آمار تلفات حوادث رانندگی به ازای هر ۱۰ میلیون تردد به ۲۱.۲ نفر رسیده است که ۴.۶ درصد رشد را نسبت به سال قبل (۲۰.۲ نفر) نشان میدهد. میزان تلفات با لحاظ کردن تعداد وسایل نقلیه نیز به ۲۸.۲۷ نفر به ازای هر یک میلیون وسیله نقلیه رسیده، این آمار در مقایسه با سال قبل که ۲۷.۴۱ بوده، ۳.۱ درصد رشد را به ثبت رسانده است.
همچنین در ایام نوروزی امسال ۸۴۰ نفر از متوفیات تصادفات در محورهای برون شهری، ۲۳۹ نفر در مسیرهای درون شهری، ۸۸ نفر در محورهای روستایی و مابقی در سایر مسیرها جان خود را از دست دادهاند.
در این مدت استانهای کرمان با ۱۰۲، سیستان و بلوچستان با ۹۸ و تهران با ۸۶ بیشترین و استانهای کهگیلویه و بویراحمد با پنج، زنجان با ۱۱ و خراسان جنوبی با ۱۲ فوتی کمترین آمار تلفات را داشتهاند.
بر اساس این گزارش در نوروز امسال بیشترین تعداد فوتی با ۸۳ مورد در روز دهم فروردین و پس از آن با ۷۹ فوت در روز ۲۹ اسفند ماه و کمترین آن با ۳۵ فوتی در روزهای پنجم و ششم فروردین گزارش شده است.
تابستان پیشرو را با احتیاط بیشتری سفرکنید
حالا باید دید که آمار تصادفات در فصلی که همه جادهها در آن پرتردد خواهند بود و سه ماه تعطیلات هم در پیش خواهیم داشت، آمار تصادفات به چه صورت خواهد بود. تنها باید دست به دامان پروردگار شویم که همه مسافران را به سلامت به خانه بازگرداند، وگرنه نه تغییری در وضعیت جادهها به این زودی حاصل خواهد شد و نه خودروسازان فکری به حال خودروهای بیکیفیت خواهند کرد و نه رانندگان به قوانین و مقررات رانندگی آن گونه که باید و شاید، توجه خواهند کرد. حداقل کاری که میشود کرد این است که شما که کنار رانندگان نشستهاید، هرزمان که احساس کردید راننده خسته است، از او بخواهید که در مکانی امن، خودرو را نگه دارد و کمی استراحت کند و سپس به راه ادامه دهد. این حداقل کاری است که با وجود این جادههای غیر استاندارد و خودروهای بدتر از جادهها میشود انجام داد. پس در سفرهایی که در ماههای آینده در پیش دارید، حسابی حواستان به رانندهها باشد، تا به سلامت به مقصد برسید و به سلامت بازگردید. به امید روزی که در ایران عزیزمان و طبیعت زیبا و شهرهای قشنگش تصادفات نیز همچون کشورهای پیشرفته جهان، به عدد صفر نزدیک شود.
ارسال نظر