«آرمان ملی» حاشیههای جلسه اخیر شورای شهر تهران را بررسی میکند
جنجال در بهشت
آرمان ملی- سهیل ثابت: مناسبات و تعامل شورای شهر تهران با شهردار در نوع خود جالب توجه است و اگر کسی از این روابط اطلاعی نداشته باشد و امروز به روابط میان شورای شهر و شهردار تهران ورود کند تصور میکند که اکثریت شورای شهر تهران با علیرضا زاکانی در مقام شهردار تهران موضع و مشکل دارند.

این در حالی است که طی این سالها شاید تنها کسی که تمامقد پشت شهردار تهران ایستاده و از او حمایت کرده مهدی چمران رئیس شورای شهر است که تحت هر شرایطی و با انواع انتقادی که از زاکانی در موضوعات مختلف شده در مقام حمایت از او بر آمده است. اما شاید شرایط امروز اعضای شورای شهر و نارضایتی آنها از شهردار تهران مصداق این بیت شعر باشد که «این محنتی که میکشم از تنگی قفس/ کفران نعمتی است که در باغ کردهام.» همان زمانیکه در روزهای نخست اعضای شورا بهدنبال انتخاب شهردار بودند و نام علیرضا زاکانی هم مطرح بود بسیاری از انتقادات را در خصوص وی شنیدند، اما ترجیح دادند که انتقادات نسبت به احتمال شهردار شدن زاکانی را نشنوند و رویه خاص خود را پیش بگیرند. آنها نخواستند بشنوند که زاکانی حتی یک روز سابقه کار اجرایی ندارد، نخواستند بشنوند مدرک تحصیلی زاکانی تطابقی با امور شهری و شهرداری ندارد. امری که صدای بسیاری را درآورد و البته مسائل مختلف دیگری که اعضای شورا یا نخواستند بشنوند یا بدان توجه نکردند و در نهایت زاکانی را بهعنوان شهردار تهران انتخاب کردند تا امروز در چهارمین سال مدیریت او بر شهرداری تهران انتقادات ریز و درشت خود را به سمت او روانه کنند. لذا اگر بگوییم این اختلاف و نقاری که امروز در شورا میان اعضا و آقای شهردار سایه افکنده از همان تصمیم اشتباه ابتدایی است سخنی به گزافه نرفته است. برای درک بهتر این موضوع کافی است طی ماههای گذشته یا به بیان بهتر طی دو سال گذشته نوع مواجهه اعضای شورای شهر تهران با علیرضا زاکانی شهردار تهران را مرور کنیم تا بهدست آید عمق این اختلافات و شرایط نه چندان مناسب میان شورا و شهرداری تا چه حد بوده و هست. چنان که شاهدیم که هر از چندی در صحن شورا یکی از اعضا در موضوعی خاص انتقادات تندی را متوجه شهردار تهران کرده است. کافی است که فقط نگاهی به جلسات و مذاکرات شورای شهر تهران بیندازیم تا مشخص شود که رویکرد اعضای شورا نسبت به شهردار منتخبشان آن هم پس از 4 سال چگونه است. البته عملکرد شهرداری زاکانی به اندازهای انتقادآمیز بوده که نه تنها شورا که مردم عادی در جامعه نیز چندان رضایتی از این عملکرد نداشته و ندارند. چنانکه نمود این اعتراضات را میتوان در کارزارهای مختلفی که بر علیه عملکردها و اقدامت وی به راه افتاده دید. چنان که در سیصد و هجدهمین جلسه شورای شهر تهران مهدی اقراریان، رئیس کمیته نظارت شورای شهر تهران در صحن علنی شورا خطاب به شهردار تهران تذکری مهم داد و خواستار ارزیابی دقیق وعدهها و تعهدات شهردار طی چهار سال گذشته شد. وی با اشاره به تمدید دوره شورای ششم به مدت ۱۰ ماه، تاکید کرد که شهردار باید مطابق با تعهدات خود عمل کند و در صورت عدم تحقق این وعدهها، تغییر شهردار در مدت باقیمانده باید مورد توجه قرار گیرد. این در حالی است که اکثریت شورا با زاکانی و عملکرد او مخالف است، اما اقلیتی از جمله رئیس شورا حامی او است و به عقیده عدهای نیز اگر نبود حمایتهای رئیس شورا شاید زاکانی زودتر از اینها برکنار شده بود.
*جنجال در شورا
روز گذشته بود که صحن شورای شهر تهران شاهد بحث و جدلهایی میان اعضای شورا با یکدیگر بود. چنانکه این خبر و ویدئوهای آن به سرعت در رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر شد. مهدی اقراریان که یکی از مخالفان قاطع علیرضا زاکانی در شورای شهر است در سخنانی اظهار داشت: درباره چرایی وضعیت کنونی تهران باید گفت آقای زاکانی بدون سابقه اجرایی و تخصص شهردار تهران شد. آقای زاکانی شهر تهران محل آزمون و خطا نیست جابهجایی پنج مدیر نشاندهنده این است که حتی در انتخاب مدیر خود مشی مشخصی ندارید برای پنجمین بار در یک دوره سه ساله مدیرعامل مترو تغییر کرد. وی افزود: آقای زاکانی قرار بود چهار سال شهردار تهران باشد و از آنجا که زاکانی در شورای شهر تهران سینه چاکانی دارد، اگر شورا میتوانست، زاکانی دیگر شهردار تهران نبود. در پایان دوره ۴ ساله وضعیت شهر اینگونه است؛ فکر میکنید با بسیج امپراتوری رسانهای میتوانید نمایشی از موفقیت خود ایجاد کنید؟ مردم تهران روزانه درباره شما قضاوت میکنند. جعفر شربیانی دیگر عضو شورای شهر تهران نیز با اشاره به گزارش خود به شورا اظهار کرد: «گزارش من مبتنی بر کارنامه مدیریت شهری بود، نه تسویه حساب شخصی. بر کسی پوشیده نیست که امروز در شورای شهر تهران شکافهایی وجود دارد، اما بعضی از دوستان معتقدند که نباید این مسائل مطرح شود یا بیان گردد. ولی به نظر من، چون برخی همکاران مدافع عملکرد شهردار و تفکر حاکم بر مدیریت شهری در تهران هستند، احساس کردند باید از خودشان و مدیریت شهری دفاع کنند. به نظر میرسد اگر قرار باشد امروز برای تهران شهردار انتخاب کنیم، آقای زاکانی کار سختی را در پیش دارد. تجربه این چهار سال پیش روی ماست. من بر اساس این تجربه صحبت میکنم و وقتی به کارنامه مینگریم، برخی شاخصها و مؤلفهها متأسفانه نمره خوبی ندارند.» اما این سخنان بیپاسخ نماند و در ادامه مهدی چمران رئیس شورای شهر نیز در مقابل مخالفان ایستادگی کرد.
*اعتبار خود را نابود نکنید!
مهدی چمران رئیس شورای اسلامی شهر تهران که پس از نطقهای تند شربیانی، اقراریان و امانی صحبت میکرد، با تأکید بر لزوم وحدت و کار جمعی خطاب به همه اعضای شورای شهر گفت: با این روشها رای نمیآورید. مردم از اختلاف و درگیری بیزارند. بهجای بازیهای سیاسی، به فکر حل مشکلات شهروندان باشید و از مسئولیت خود در پیشگاه خداوند آگاه باشید. وی با اشاره به تجربههای شکستخورده دوره اول شورای شهر تهران، از اعضا خواست از گذشته درس بگیرند و افزود: شورای شهر جای حاشیهسازی و جنجالآفرینی نیست؛ اینجا محل خدمترسانی به مردم است. در این جلسه، اکثریت نمایندگان شورای شهر با مواضع چمران همراهی کردند و اظهارات او را فصلالخطاب دانستند.
منفعتطلبی یا دغدغه مردم؟
پیشتر فاش شده بود که برخی از این منتقدان که روزی به شهردار فعلی رای دادند، بهدلیل اجابت نشدن خواستههای شخصی، به مخالفان پرحاشیه تبدیل شدهاند. این چندمینبار است که چمران با یادآوری «سرنوشت تلخ شورای شهر اول»، به برخی اعضا هشدار میدهد که مسیر تخریب و حاشیهسازی را ادامه ندهند.
ارسال نظر